Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 02/03 12:42

theodosios tserkasi

Δριμύτατη κριτική στην πίεση της Ουκρανικής Κυβέρνησης κατά την Εκκλησίας της Ουκρανίας, άσκησε μέσω άμβωνος ο Σεβ. Μητροπολίτης Τσερκάσι και Κάνεφ κ. Θεοδόσιος.

«Στο πρόσωπό μας πολεμούν την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία…Η Εκκλησία αρχίζει να αντιλαμβάνεται: δεν μπορούμε να σιωπούμε. Μας καταπιέζουν, μας αρπάζουν, μας αφαιρούν ναούς, θέλουν να μας εξαφανίσουν, μας βιάζουν και απαγορεύουν να ανοίγουμε το στόμα μας. Γιατί; Ολοένα και συχνότερα ακούμε ότι η Εκκλησία πρέπει να είναι με τον λαό, αλλά η ιδέα αυτή διαστρεβλώνεται εντελώς από τους σημερινούς διαμορφωτές της κοινής γνώμης. Η Εκκλησία οφείλει να είναι η συνείδηση του λαού και μόνον τότε θα είναι πράγματι με τον λαό. Λένε: «Όχι. Η δουλειά σας είναι να κουνάτε το θυμιατήρι είτε να υποστηρίζετε όσα λέμε στον λαό, δηλαδή εκείνα με τα οποία του κάνουμε πλύση εγκεφάλου. Εάν θα είσθε συντονισμένοι μαζί μας, τότε θα είσθε με τον λαό». Δεν μπορεί όμως η συνείδηση να είναι συντονισμένη μαζί τους!» - ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Θεοδόσιος.

Επίσης ο Σεβασμιώτατος πρόσθεσε ότι «θέλουν να καταστρέψουν στη συνείδηση του λαού, την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, την κανονική εκκλησία».

Ως παράδειγμα παρέθεσε τα καταχωρημένα στη Βουλή της Ουκρανίας εννέα νομοσχέδια, που αποβλέπουν στη διάλυση της Ουκρανικής ορθοδόξου Εκκλησίας, καθώς και αποφάσεις των τοπικών οργάνων της αυτοδιοίκησης περί απαγορεύσεως αυτής.

Αναφερόμενος στην δίωξη που κινήθηκε εναντίον του βάσει του άρθρου «παραβίαση της ισότητας των πολιτών με κριτήριο τις θρησκευτικές πεποιθήσεις» ο Μητροπολίτης Θεοδόσιος τόνισε ότι αυτό το άρθρο ενσωματώθηκε στη νομοθεσία για την προστασία των θρησκευτικών κοινοτήτων μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενώσεως και τώρα το εφαρμόζουν σε βάρος της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας «διότι προστατευόμαστε όταν μας αρπάζουν και φωνάζουμε όταν μας βιάζουν». 

Ακόμη δήλωσε ότι βάσει αυτού του άρθρου πρέπει να διωχθεί κάθε βουλευτής των τοπικών οργάνων αυτοδιοίκησης, οι οποίοι λαμβάνουν παράνομες αποφάσεις περί απαγορεύσεως της δράσεως της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. 

«Οι προσευχές της Ουκρανίας είναι τώρα μαζί μας στο Τσερκάσι και δεν μπορούμε να σιωπούμε. Θα φωνάζουμε: Αφήστε μας να εκκλησιαζόμαστε στους ιερούς ναούς μας. Αφήστε μας να προσευχόμαστε σε εκείνη τη γλώσσα, την εκκλησιαστική σλαβονική, την οποία έχουμε συνηθίσει και στην οποία θέλουμε να προσευχόμαστε. Δεν αμφισβητούμε το δικαίωμα καθενός να τελεί ακολουθίες και να οικοδομεί ναούς. Με σεβασμό αντιμετωπίζουμε κάθε ομολογία, που υφίσταται στην Ουκρανία, όπως την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, τους ουνίτες, τους βουδιστές, τους ιουδαίους. Αφήστε μας να ζήσουμε ήσυχα, εμάς τους ορθοδόξους, τους κανονικούς, στη δική μας γη, εδώ που γεννηθήκαμε, στην Ουκρανία, ιθαγένεια της οποίας έχουμε. Γιατί μας καταπιέζετε;» - δήλωσε φανερά φορτισμένος ο Μητροπολίτης Θεοδόσιος.

Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Θεοδόσιος κάλεσε τους ορθοδόξους χριστιανούς της Ουκρανίας να επιδείξουν υπομονή λέγοντας: «Εμείς οι ορθόδοξοι, θα πρέπει να διέλθουμε αυτές τις δοκιμασίες. Γι’ αυτές έλεγαν πολλοί Άγιοι και αγωνιστές της πίστεως του 20ου αι. Από εμάς εξαρτάται πως θα ανταπεξέλθουμε: αναπαύοντας αυτούς τους ανθρώπους και γονατίζοντας μπροστά τους, αφού χάσουμε την αξιοπρέπειά μας ως Εκκλησία, ή ως ομολογητές. Ότι και να κάνουμε για να τους αναπαύσουμε, είναι αδύνατο να συνεννοηθούμε μαζί τους. Εμείς είμαστε η πραγματική Ουκρανία, εμείς είμαστε η συνείδηση του ουκρανικού λαού. Αυτοί όμως δεν την θέλουν, γι΄αυτό και ζητούν να μας εξαφανίσουν! Να λάβουμε θάρρος να λέμε την αλήθεια, να ακολουθούμε την αλήθεια». 

Ως παράδειγμα ο κ. Θεοδόσιος παρέθεσε την Εκκλησία του Μαυροβουνίου, τονίζοντας: «Ελάτε να προσευχηθούμε ο ένας για τον άλλο, ας σηκώσουμε το κεφάλι μας όπως κάποτε η Εκκλησία στο Μαυροβούνιο σήκωσε κεφάλια, εκατομμύρια κεφάλια και είπε: «Μη μας ενοχλείτε!». Μας προστατεύει το Σύνταγμα, μας προστατεύουν οι νόμοι της Ουκρανίας, μη μας ενοχλείτε, αφήστε μας να πρεσβεύουμε την πίστη μας».

Ο Μητροπολίτης Θεοδόσιος εξέφρασε και την πεποίθηση ότι «πρώτα η πίεση θα ασκείται στους Ιεράρχες και στους Ιερείς» και ζήτησε από τους πιστούς να προσευχηθούν για τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Ονούφριο και όλους τους Ιεράρχες της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. 

Τέλος, αναφέρθηκε στην ανδρεία και γενναιότητα των μαρτύρων των πρώτων αιώνων και νεομαρτύρων του 20ου αιώνα, υπογραμμίζοντας ότι «εάν δεν βοηθήσει ο Θεός, μποροεί να μας ‘διαλύσουν’ τον καθένα μας ξεχωριστά και όλους μαζί. Εάν όμως έλθει η χάρη του Θεού δεν θα μπορέσουν να μας κάνουν τίποτε».

****

Στις 17 Φεβρουαρίου 2023 υπάλληλοι των ουκρανικών ειδικών υπηρεσιών διενήργησαν πολύωρες έρευνες στο γραφεία της εκκλησιαστικής επαρχίας Τσερκάσι και στον τόπο διαμονής του Μητροπολίτη Τσερκάσι και Κάνεφ Θεοδοσίου.

Στις 20 Φεβρουαρίου κατόπιν ερευνών το Γραφείο Τύπου της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας δήλωσε για τα «δήθεν αδιάψευστα στοιχεία ενοχής» του Μητροπολίτη Θεοδοσίου ότι τον υποψιάζεται για την παραβίαση του άρθρου «Η παραβίαση της ισότητας των πολιτών με κριτήριο τις θρησκευτικές πεποιθήσεις».

Στο κήρυγμά του την Κυριακή της Απόκρεω περί της φοβέρας Κρίσεως ο Μητροπολίτης Θεοδόσιος δήλωσε ότι στη βάση του κατηγορητηρίου, του τέθηκαν οι δημόσιες τοποθετήσεις στα ΜΜΕ για τον μη κανονικό χαρακτήρα του ουκρανικού σχίσματος και την εμπειρογνωμοσύνη ειδικού ότι δήθεν  «εξευτελίζει άλλες ομολογίες».

Ο Μητροπολίτης Θεοδόσιος θεωρεί ότι τα θέματα της αποστολικής διαδοχής, την κανονικότητα των ομολογιών και των δογματικών αποκλίσεων «αποτελούν αρμοδιότητα της θεολογίας και καθόλου του ποινικού δικαίου». 

Επίσης δήλωσε ότι δεν μετανοεί για «καμία λέξη, που είπε στην τηλεόραση υπέρ των ιεραρχών ή κληρικών, οι οποίοι διώκονται σήμερα».

Εμφανίσεις: 213972
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: