Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 30/05 12:20

filaretos epifanios

Άμεση ήταν η απάντηση του λεγόμενου «επίτιμου» Πατριάρχη Κιέβου Φιλαρέτου στο Διάταγμα που εξέδωσε ο επικεφαλής της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μητροπολίτης Επιφάνιος.

Ο «επίτιμος» Πατριάρχης Φιλάρετος απαντά για την αργία που έθεσε στον Πρύτανη της Θεολογικής Σχολής και Εφημέριο του Ιερού Ναού της Αγίας Σκέπης, Πρωθιερέας Αλέξανδρο (Trofymlyuk).

Το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Romfea.gr δημοσιεύει στα Ελληνικά την απαντητική επιστολή του «επίτιμου» Πατριάρχου Φιλαρέτου, προς τον Μητροπολίτη Επιφάνιο:

ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΕ!

Έμαθα ότι ο Ιερός Ναός της Αγίας Σκέπης της πόλεως του Κιέβου (στην περιοχή Solomyanka) μέσω του Πρωθιερέως Αλεξάνδρου (Trofymlyuk), στον οποίο επέβαλα αργία από κάθε ιεροπραξία, αποχωρεί εκ της δικαιοδοσίας μου, ως του κυβερνώντος Επισκόπου της πόλεως του Κιέβου, επιβεβαιωθέντος με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου από 5ης Φεβρουαρίου 2019, και προσχωρεί μαζί με την Ενορία υπό την υπαγωγή Υμών χωρίς του απολυτήριου γράμματος.

Έχετε δεχθεί αυτήν την Ενορία ή όχι – δεν ξέρω. Αν όμως την έχετε δεχθεί χωρίς τη συγκατάθεση του κυβερνώντος Επισκόπου, τότε αυτό σημαίνει παραβίαση της ιεροκανονικής τάξεως κατά τη μετάθεση του Κλήρου από τη μια Μητρόπολη στην άλλη.

Νομίζω ότι Υμείς, ως Προκαθήμενος, θα πρέπει να υποστηρίζετε, και νομίζω ότι πραγματικά υποστηρίζετε, την κανονική τάξη και τον Ιεραρχικό όρκο, τον οποίο έχετε δώσει κατά την εις Επίσκοπο χειροτονία – «δεν θα δέχομαι στην Μητρόπολή μου χωρίς του απολυτήριου γράμματος».

Εμείς, οι Αρχιερείς, θα πρέπει να καθοδηγούμαστε από τους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας και να μην τους παραβιάζουμε κατά τη διοίκηση μιας Μητρόπολης.

Παράρτημα: Διάταγμα περί της αργίας από κάθε ιεροπραξία του Πρωθιερέως Αλεξάνδρου Trofymlyuk.

Μετά της εν Χριστώ αγάπης,

Φιλάρετος
Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΙΕΒΟΥ
ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΡΩΣ-ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

Εμφανίσεις: 301088
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: