Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 16/05 14:10

press filaretos

Γραφείο ρεπορτάζ: Romfea.gr


Συνέντευξη τύπου, από την κατοικία του στο Κίεβο παραχώρησε ο επίτιμος «Πατριάρχης» Φιλάρετος Ντενισένκο, στην οποία άσκησε δριμύτατη κριτική στις Εκκλησιαστικές και τις κοσμικές αρχές.

Ο επίτιμος «Πατριάρχης» κατηγόρησε τον Προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας Μητροπολίτη Επιφάνιο και τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο για παράβαση των συμφωνηθέντων.

Επιπλέον, ο Φιλάρετος δήλωσε ότι ο Μητροπολίτης Επιφάνιος δέχεται την «εξωτερική διοίκηση» και την ανελευθερία του στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη διοίκηση της Εκκλησίας.

«Δεν διοικεί ο Επιφάνιος, αλλά διοικείται ο ίδιος», διευκρίνισε ο Φιλάρετος και πρόσθεσε, «όπως μου είπε χωρίς περιστροφές «Δεν εξαρτώνται όλα από μένα». Άρα, υπάρχουν δυνάμεις, οι οποίες είναι πάνω σου και αυτές δεν θέλουν εκείνα, τα οποία θέλεις εσύ» - συμπλήρωσε ο επίτιμος "Πατριάρχης".

Παρόλο που ο επίτιμος «Πατριάρχης» απέφυγε να απαντήσει άμεσα στην ερώτηση για το ποιος διοικεί τον κ. Επιφάνιο, όμως από σειρά δηλώσεών του συμπεραίνεται ότι πρόκειται για το Πατριαρχείο Μόσχας και την πολιτική ηγεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

«Είναι αντιουκρανικές δυνάμεις οι οποίες πολεμούν την Ουκρανική Αυτοκέφαλη Εκκλησία εδώ και σχεδόν 30 χρόνια» τόνισε ο Φιλάρετος στην αρχή της συνεντεύξεως, εξηγώντας τις αιτίες της κρίσεως μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

«Και τώρα πλέον, αυτά τα ενεργούν δυνάμεις, με τις οποίες οικοδομούσα το Πατριαρχείο Κιέβου. Με σέβονται, αλλά μόνο στα λόγια, λέγοντας ότι δεν θέλουν το Πατριαρχείο» - πρόσθεσε ο Φιλάρετος.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Φιλαρέτου, η συμφωνία στην οποία κατέληξε με τον Πέτρο Ποροσένκο, τον Μητροπολίτη Επιφάνιο και όλη την Ιεραρχία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας την παραμονή της Ενωτικής Συνόδου της 15ης Δεκεμβρίου 2018, ήταν ότι ο Φιλάρετος θα εξακολουθούσε και στο εξής να διοικεί την Εκκλησία εντός Ουκρανίας, ενώ ο Επιφάνιος θα εκπροσωπούσε αυτή στο Εξωτερικό.

poro epifanios

Επίσης, εξήγησε ότι αμέσως μετά την απονομή του Τόμου Αυτοκεφαλίας παραβιάσθηκαν τα συμφωνηθέντα, ενώ στην πρώτη συνεδρία της Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας καταβλήθηκε προσπάθεια να επιτευχθεί η παραίτησή του.

«Ο Μητροπολίτης Επιφάνιος αποφεύγει να επικοινωνεί μαζί μου», ανέφερε ο επίτιμος «Πατριάρχης», και συνέχισε: «Δεν με παίρνει τηλέφωνο, ενώ στους έξω λέγει ότι σέβεται τον Πατριάρχη και τον θεωρεί πατέρα του. Αυτά όμως είναι λόγια, ενώ οι πράξεις αποδεικνύουν το αντίθετο».

Σε άλλο σημείο ο Φιλάρετος εξέφρασε την λύπη του ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, προέβαλε την υποψηφιότητα του Επιφανίου για τη θέση του προκαθημένου της Εκκλησίας.

«Του είχα εμπιστοσύνη, ότι θα πορευόταν την σωστή οδό, αλλά αυτός πήρε το στραβό δρόμο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φιλάρετος.

Αναφερόμενος στον Μητροπολίτη Γαλλίας ο κ. Φιλάρετος τόνισε: «Ο Μητροπολίτης Εμμανουήλ, μου είπε ότι μετά την εκχώρηση της αυτοκεφαλίας δεν είμαστε υποχρεωμένοι να συντονίσουμε τις αποφάσεις μας με την Κωνσταντινούπολη».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν είπε ψέματα στον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο Φιλάρετος τόνισε: «Δεν είπα ψέμα στον Οικουμενικό. Δέχομαι τον Τόμο, ο οποίος μας εκδόθηκε ως Μητρόπολη Κιέβου. Στο μέλλον όμως θέλουμε να έχουμε την αξία του Πατριαρχείου, αλλά οφείλουμε να εργασθούμε για να ενωθούμε σε μια Εκκλησία».

Ταυτόχρονα ο Φιλάρετος αναφέρθηκε θετικά στο νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι, ο οποίος επισκέφθηκε τον επίτιμο Πατριάρχη στην κατοικία του στις 30 Απριλίου.

«Μου είπε, ότι δεν θα παρέμβει στα εκκλησιαστικά», ανέφερε ο Φιλάρετος, κάνοντας μνεία και στο μεγιστάνα Ίγκορ Κολομοΐσκι, τον οποίο πολλοί στην Ουκρανία θεωρούν κύριο χορηγό του Ζελένσκι: «Ο Κολομοΐσκι δέχεται ότι το Πατριαρχείο Κιέβου δημιουργήθηκε από το Φιλάρετο».

Η απονομή Τόμου αυτοκεφαλίας στη μητρόπολη Κιέβου, κατά τον Φιλάρετο, δεν «διαγράφει» όλη την ιστορία της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του Πατριαρχείου Κιέβου μέχρι 15 Δεκεμβρίου 2018.

«Είμαι 100% σίγουρος ότι η Ουκρανική Εκκλησία θα αναγνωρισθεί ως Πατριαρχείο από όλες τις κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες…Ο υποβιβασμός της Ουκρανικής Εκκλησίας σημαίνει πλήγμα καθ’ όλης της ανά την οικουμένη Ορθοδοξίας. Διότι αριθμητικά η Εκκλησία αυτή (σε περίπτωση ενώσεως όλων των «κλάδων» αυτής) υστερεί μόνο στην Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας» - ανέφερε κλείνοντας ο κ. Φιλάρετος.

Εμφανίσεις: 300153
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: