7 Μαΐου - Ανάμνησις του εν τω ουρανώ φανέντος σημείου του Τιμίου Σταυρού
Η πρώτη εμφάνιση του Τιμίου Σταυρού έγινε στο Μεγάλο Κωνσταντίνο, με το θριαμβευτικό έμβλημα της νίκης: «ἐν τούτῳ νίκα».
Εδώ έχουμε μια άλλη εμφάνιση, που έγινε στην Ιερουσαλήμ, περίπου το 346 μ.Χ.
Τότε αρχιεπίσκοπος Ιεροσολύμων ήταν ο Κύριλλος και βασιλιάς ο Κωνσταντίνος, γιος του Μεγάλου Κωνσταντίνου.
Η εμφάνιση αυτή έγινε στις 7 Μαΐου, κατά μια των ημερών της Πεντηκοστής.
Ήταν η ώρα (βυζαντινή) τρίτη, όταν ξαφνικά στον ουρανό φάνηκε ο Τίμιος και Ζωοποιός Σταυρός, σχηματισμένος από εκθαμβωτικό φως, πάνω από το Γολγοθά, μέχρι και το όρος των Ελαίων.
Το υπερφυσικό αυτό θέαμα προκάλεσε μεγάλο θαυμασμό και συγκίνηση σε όλους τους ευρισκόμενους στην Ιερουσαλήμ.
Νέοι και γέροι, γυναίκες και παιδιά, όλοι μαζί, έτρεξαν στην εκκλησία και με πολλή χαρά και θερμή κατάνυξη ευχαρίστησαν και δόξασαν το Θεό, τον Κύριο μας Ιησού Χριστό, που αγίασε το ξύλο του σταυρού και κατέστησε το σημείο αυτού ισχυρότατο όπλο των αγωνιζόμενων χριστιανών κατά του διαβόλου.
Ακούστε το απολυτίκιο από τον Πρωτοπρεσβύτερο Γρηγόριο Καραλή κληρικό Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας, Θεολόγο, Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής.
Υπόλοιπα άρθρα: Ψαλτική και Πολιτισμός
05 Ιουν 2023 - 6 Ιουνίου - Μάρτυς Γελάσιος (απολυτίκιο)
04 Ιουν 2023 - 5 Ιουνίου - Δέκα Μάρτυρες εν Αιγύπτω (απολυτίκιο)
03 Ιουν 2023 - 4 Ιουνίου - Αγίες Αδελφές του Λαζάρου Μάρθα και Μαρία
03 Ιουν 2023 - 3 Ιουνίου - Όσιος Αθανάσιος ο Θαυματουργός (απολυτίκιο)
02 Ιουν 2023 - 2 Ιουνίου - Ιερομάρτυς Έρασμος (απολυτίκιο)