Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 07/02 00:12

polyxronismos tarasani

Γράφει ο Χάρης Τρασάνης


Ο «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΧΟΡΟΣ» του Ι. Ν. Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου του Ι.Ν. Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Πολιούχου των Αθηνών και υποψηφίου διδάκτορα του τμήματος μουσικολογίας του EUC Γεώργιου Δεμελή, ψάλλει τον Πολυχρονισμό του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου Β΄, ο οποίος συμπληρώνει σήμερα 15 χρόνια από την εκλογή του, στο τιμόνι της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΧΟΡΟΣ» του Ι. Ν. Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Πολιούχου των Αθηνών, αποτελείται κυρίως από σπουδαστές της τάξης του κ. Δεμελή Γεώργιου, της Σχολής του Εκκλησιαστικού Ιδρύματος Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών αλλά και εκλεκτούς φίλους της ψαλτικής τέχνης με σκοπό την προβολή και την διάδοση της.

Τον Πολυχρονισμό, “Πολυχρόνιον ποιήσαι Κύριος ο Θεός ημών, τον Μακαριώτατον και Θειότατον ημών, Πατέρα και Δεσπότην. Τον Αρχιεπίσκοπον Αθηνών και πάσης Ελλάδος Κύριον Κύριον Ιερώνυμον. Κύριε φύλαττε αυτόν. Εις πολλά έτη.”, μελοποίησε ο Χάρης Τρασάνης σε ήχο πλάγιο του α΄ πεντάφωνο και ρυθμό τετράσημο.

Την επιμέλεια του μουσικού κειμένου ανέλαβε ο υποψήφιος διδάκτωρ μουσικολογίας (ΕΚΠΑ) Πολύκαρπος Πολυκαρπίδης ενώ η καλλιτεχνική αντιγραφή ανήκει στον Πρωτοψάλτη του Ι. Ν. Αγίας Τριάδος Γλυφάδας και Καθηγητή της Σχολής Βυζαντινής και Εκκλησιαστικής Μουσικής της Μητρόπολης Γλυφάδας, Ηλία Φραγκάκη.

Η ηχογράφηση είναι ζωντανή και πραγματοποιήθηκε στον Ι. Ν. του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Πολιούχου των Αθηνών.

Τους ύμνους συνέψαλλαν υπό την διεύθυνση του χοράρχη κ. Γεώργιου Δεμελή τα κάτωθι μέλη:

Αθηναίος Φίλιππος
Καλιακμάνης Ιωάννης
Καρακούσης Γεώργιος
Καφάτος Εμμανουήλ
Μωραϊτάκης Δήμος – Μάριος
Οικονόμου Φώτιος
Παυλίδης Αναστάσιος
Πέππας Ιωάννης
Περιβολάρης Σπύρος
Σαχίνογλου Γρηγόριος
Τζωρτζάτος Δημήτρης
Τρασάνης Χάρης
Τριανταφυλλόπουλος Ιωάννης
Χάνουζας Κωνσταντίνος

Εμφανίσεις: 302328
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: