Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 19/11 13:32

apolytikia eorton 2

Το ίδρυμα Μουσικής την Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, συνεχίζοντας τις μουσικές ψηφιακές εκδόσεις προχώρα στην έκδοση μίας νέας σειράς ψηφιακών δίσκων βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής, με πρώτο έργο ένα υμνολογικό οδοιπορικό με 40 απολυτίκια Δεσποτικών, Θεομητορικών και εορτών Αγίων, το οποίο έρχεται να προστεθεί στις εκδόσεις της ψαλτικής τέχνης.

Το αργό μέλος των απολυτικίων με μουσικό ένδυμα τον πλούτο της βυζαντινής οκτωηχίας δημιουργεί μια ατμόσφαιρα κατάνυξης και προσευχής.

Αποτελεί ταυτόχρονα και υλικό μαθητείας για όλους τους σπουδαστές της εκκλησιαστικής μουσικής αλλά και πρόταση για την ένταξη των αργών απολυτικίων, όπου δεί, στις ακολουθίες της εκκλησίας μας.

Ο βυζαντινός μας πολιτισμός και οι λειτουργικές τέχνες αποζητούν τους διακόνους που θα ανακαλύπτουν και θα αναδεικνύουν θησαυρούς πίστης και τέχνης.

Αυτό το έργο πραγματώνεται με την σπουδή και τη μαθητεία όλων των μελών του Βυζαντινού Χορού του Ιδρύματος Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, υπό την διδασκαλία και διεύθυνση του διδασκάλου της ψαλτικής τέχνης, Κωνσταντίνου Αγγελίδη.

Ο δάσκαλος Κώστας Αγγελίδης μέσα από την εμπειρία και την συνεχή του πορεία ανακάλυψης σπουδαίων μουσικών έργων συμβάλλει στην διάδοση και διάσωση της ψαλτικής μας τέχνης.

Το Ίδρυμα Μουσικής με την βοήθεια και την στήριξη της αρχόντισσας του πατριαρχείου Αλεξάνδρειας, κυρίας Αικατερίνης Σοφιανού Μπέλεφάντη, προχωρά στην νέα μουσική αυτή σειρά στην οποία είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι λαμβάνουν μέρος τόσο καταξιωμένοι Πρωτοψάλτες και Λαμπαδάριοι διπλωματούχοι της Σχολής μας, όσο και σπουδαστές έλληνες αλλά και από το εξωτερικό.

Η ηχογράφηση έγινε στον ιερό ναό Αγίου Σεραφείμ και Προφήτου Ηλία Παλαιάς Πεντέλης, με την ευγενική φιλοξενία του προϊσταμένου του Ναού π. Φραγκίσκου Λάβδα τον οποίο και ευχαριστούμε όπως επίσης και τον Τεχνικό Ήχου Νικόλαο Διονυσόπουλο για την ηχητική επιμέλεια.

Το έργο θα εκδοθεί με την έλευση του νέου έτους 2022 και θα παρουσιαστεί με μία υπέροχη συναυλία βυζαντινής μουσικής.

Αρχιμ. Ειρηναίος Νάκος
Γ. Διευθυντής Ιδρύματος Μουσικής Ι.Α.Α
Μουσικός - Θεολόγος

apolytikia eorton 1

Εμφανίσεις: 183560
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: