Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 05/03 00:01

neomartiras georgios rapsanis 1

Ανήκε σε ανώτερη κοινωνικά και οικονομικά οικογένεια της Ραψάνης, περιοχή η οποία άκμαζε τον 18ο αιώνα όπως και ο Τύρναβος και τα Αμπελάκια.

Αποφοίτησε από την ξακουστή Σχολή της Ραψάνης και άσκησε το επάγγελμα του γραμματοδιδασκάλου με ζήλο ένθεο, εμπνέοντας τους νεαρούς μαθητές του με τα ιερά και τα εθνικά βιώματα.

Ένας οθωμανός κάτοικος άλλης κωμόπολης και οικογενειάρχης, επιθυμώντας ο γιος του να τύχει αξιόλογης παιδείας, τον απέστειλε οικότροφο να σπουδάσει στην Σχολή της Ραψάνης.

Άρχισε έτσι το τουρκόπουλο να παρακολουθεί και να μαθαίνει μαζί με τα ελληνόπουλα τα γράμματα και να ζει μαζί με την ελληνική εκπαίδευση και την χριστιανική πίστη.

Αυτό εξόργισε τους οθωμανούς οι οποίοι αναζήτησαν τον Γεώργιο, τον συνέλαβαν, τον βασάνισαν, τον διαπόμπευσαν και τον έριξαν στη φωτιά.

Όμως με τη Χάρη του Θεού, ο Μάρτυρας δεν έπαθε τίποτα! Τέλος, σε ηλικία 20 ετών, αποκεφαλίστηκε.

Ακούστε το απολυτίκιο από τον Πρωτοπρεσβύτερο Γρηγόριο Καραλή Εφημέριο Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Πειραιώς, Θεολόγο, Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής στο τμήμα «Βυζαντινή Μουσική – Ψαλτική Τέχνη» του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Εμφανίσεις: 251711
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: