Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 19/02 00:09

agia filotheia romfea

Έζησε στα χρόνια της τουρκοκρατίας στην Αθήνα, από πλούσιους και ενάρετους γονείς.

Όταν μεγάλωσε, παρά το ότι επιθυμούσε να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στον Χριστό, μετά από μεγάλη πίεση των γονέων της, παντρεύτηκε παρά την θέλησή της, έναν από τους πλουσιότερους άρχοντες της πόλης.

Ο άνδρας της αποδείχθηκε σκληρός, βάρβαρος και απάνθρωπος, αλλά τελικά μετά από τρία χρόνια που αυτός πέθανε, η Αγία έγινε μοναχή. Με τα χρήματα που κληρονόμησε, έχτισε μοναστήρια και νοσοκομεία.

Η μεγάλη της φιλάνθρωπη δραστηριότητα, οδήγησε τους τούρκους να την συλλάβουν δύο φορές, να την βασανίσουν, να την φυλακίσουν και μετά από αγριο ξυλοδαρμό να την αφήσουν μισοπεθαμένη.

Σε λίγες μέρες η μακαρία Φιλοθέη παρέδωσε την Αγία της ψυχή. Το Τίμιο Λείψανό της σώο και ακέραιο ευωδιάζει και φυλάσσετε στον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών.

Ακούστε το απολυτίκιο από τον Πρωτοπρεσβύτερο Γρηγόριο Καραλή Εφημέριο Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Πειραιώς, Θεολόγο, Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής στο τμήμα «Βυζαντινή Μουσική – Ψαλτική Τέχνη» του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Εμφανίσεις: 186849
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: