Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 15/02 11:39

aggelidis b 1

Η «Μουσική των Ελλήνων» φιλοξενεί τον Πρωτοψάλτη της Ψαλτικής Τέχνης, Κωνσταντίνο Αγγελίδη, και δάσκαλο της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής του Εκκλησιαστικού Ιδρύματος Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ιδρυτή του «Κέντρου Μελετών Ψαλτικής Τέχνης» και χοράρχη του βυζαντινού χορού «ΤΡΟΠΟΣ».

Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής, ο κ. Κωνσταντίνος Αγγελίδης καταθέτει τις προσωπικές του απόψεις, για την ερμηνεία του εκκλησιαστικού μέλους, την επαναφορά και χρήση παλαιωτέρων σημαδιών στα μουσικά κείμενα (οξεία, πίεσμα, λύγισμα κ.α.) και τον, δυστυχώς, μετροφωνικό τρόπο απόδοσης των εκκλησιαστικών μελών, στην εποχή μας.

Αναφέρθηκε στις μουσικές παραδόσεις του Αγίου Όρους και της Κωνσταντινούπολης και τις διάφορες αντιλήψεις που επικρατούν περί του ύφους της Μ.τ.Χ.Ε.. Μιλήσαμε για την ορθή επιλογή, κατάλληλου ρεπερτορίου που αρμόζει στην μυσταγωγική λειτουργική ζωή της Ορθοδόξου Εκκλησίας και για έντυπες εκδόσεις που δεν θα έπρεπε να χρησιμοπιούντε στο ψαλτήρι.

Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά, με συνοπτικό τρόπο, για τις δυσκολίες που προκύπτουν στην σύσταση βυζαντινού χορού, όταν αυτός αποτελείτε από άτομα που έχουν διαφορετικές ερμηνευτικές αντιλήψεις.

Εμφανίσεις: 225396
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: