Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 14/01 12:25

taliadoros idryma arx

Πρέπει να χάσεις κάποιον για να εκτιμήσεις την αξία του, αυτό μας λέει ένα υπέροχο ρητό και έρχεται να τεκμηριωθεί στους καιρούς που ζούμε καθώς πολλοί άνθρωποι του πνεύματος, των τεχνών, των επιστημών φεύγουν από κοντά μας, χωρίς να το αντιληφθούμε, (περνάει όπως λέει ο λαός μας ξώφαλτσα).

Στην δική μας περίπτωση ένας άνθρωπος των τεχνών και ειδικότερα της Βυζαντινής παραδοσιακής Εκκλησιαστικής Μουσικής, ανεχώρησε για την ουράνια βασιλεία για να κοσμεί με την αρχοντική του παρουσία και την μελωδική μελιστάλακτη φωνή του την Θριαμβεύουσα Εκκλησία.

Ο λόγος βέβαια για τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη Χαριλάο Ταλιαδώρο. Δεν θα προσπαθήσουμε να αναλωθούμε σε ιστορίες και μνήμες, τις οποίες αφήνουμε στους αξιαγάπητους και καθόλα άξιους μαθητές και συνεχιστές του.

Θα τονίσουμε μόνο πως όλοι εμείς οι νεότεροι πρέπει πλέον να συνειδητοποιήσουμε ότι η ιστορία έχει γυρίσει σελίδα και όλοι αυτοί οι παλαιοί άρχοντες και διδάσκαλοι μέσα απο την μουσική τους παρακαταθήκη, τις ιστορικές ηχογραφήσεις και μουσική τους ιστορία δίνουν σε εμάς την σκυτάλη για να συνεχίσουμε αυτήν την υπέροχη μουσική παράδοση.

Ο αείμνηστος Άρχοντας Χαρίλαος Ταλιαδώρος έμεινε προσηλωμένος στη μία αληθινή και ακλόνητη παράδοση θέτοντας τον εαυτό του διάκονο αυτής και τίποτα περισσότερο.

Όλοι οι μεγάλοι διδάσκαλοι έγιναν Άρχοντες γιατί πριν από την χειροθεσία τους ήταν ήδη Άρχοντες στην συνείδηση όλων ημών, ήταν σεβαστοί στον ιεροψαλτικό χώρο γιατί ακριβώς υπηρέτησαν σε αυτόν ως ταπεινοί εργάτες του αναλογίου, και όχι ως καλλιτέχνες ενός παλκοσένικου.

Η καλλιτεχνία και η αξία ενός Άρχοντα φαίνεται ακριβώς από την ίδια τη ζωή του.

Εύχομαι λοιπόν όλοι εμείς οι νεότεροι να ακολουθήσουμε τα σημάδια της ζωής, της τέχνης και εμπειρίας, της πνευματικότητας και εκκλησιαστικής συνείδησης που άφησαν ο αείμνηστος Χαρίλαος Ταλιαδώρος και οι λοιποί μεγάλοι Άρχοντες, Πρωτοψάλτες και Λαμπαδάριοι.

Διότι μόνον υπηρετώντας ταπεινά την του Δαμασκηνού Θεία Τέχνη θα καταστούμε κι εμείς Άρχοντες και Διδάσκαλοι της επόμενης γενιάς.

Αρχιμ. Ειρηναίος Νάκος

Γεν. Διευθυντής Ιδρύματος Μουσικής Ι.Α.Α.

Εμφανίσεις: 142466
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: