Γράφτηκε από τον/την Εκ του Ιδρύματος. 05/06 14:25

voutsinas 1Η δεύτερη συνέντευξη της εκπομπής «Διάκονοι της Ορθοδόξου Υμνολογίας», είναι αφιερωμένη σε ένα νέο άνθρωπο o όποιος έφυγε νωρίς από κοντά μας, το 2014.

Αναφερόμαστε στον αείμνηστο δάσκαλο Σπύρο Bουτσινά, γιο του αείμνηστου επίσης Ανδρέα Bουτσινά, o οποίος υπήρξε ιδρυτής πολλών σχολών, ιδρυτής του Ωδείο Αιγάλεω, ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά ιδρύματα στην Δυτική Αττική, από το οποίο αποφοίτησαν μεγάλες προσωπικότητες, που διαπρέπουν σήμερα στο χώρο της μουσικής τέχνης, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ο Σπύρος Βουτσινάς μαθήτευσε κοντά στον πατέρα του αλλά και στον μεγάλο δάσκαλο και Πρωτοψάλτη του μητροπολιτικού ναού Αθηνών, αείμνηστο Σπύρο Περιστέρη.

Κοντά του απέκτησε τη μουσική γνώση και εμπειρία αλλά έλαβε επίσης και το ιδιάζον ύφος ερμηνείας, εγώ προσωπικά θεωρώ πως υπήρξε από τους μοναδικούς μαθητές του αείμνηστου Σπύρου Περιστέρη ο οποίος όταν τον άκουγες νόμιζες ότι άκουγες τον ίδιο το δάσκαλο.

Πτυχιούχος και Διπλωματούχος Βυζαντινής Μουσικής, Αρμονίας, Φυγής, Σύνθεσης, καταπληκτικός Μαέστρος, αλλά πάνω απ’ όλα ο Σπύρος Βουτσινάς υπήρξε ένας ανεπανάληπτος άνθρωπος.

Ο χαρακτήρας του ενθουσιώδης, ειλικρινής, πολλές φορές παιδικός, κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον όλων ημών και να είναι επίσης ο αγαπημένος καθηγητής των παιδιών στο γυμνάσιο που υπηρετούσε.

Ο Σπύρος Βουτσινάς μπορεί να μην διακόνησε ως ιεροψάλτης σε ιερό αναλόγιο, η κάθε του όμως παράδοση την ώρα του μαθήματος προς τους μαθητές του ήταν μία ανεπανάληπτη ερμηνεία για εκείνον και μια ανεπανάληπτη εμπειρία για μας.

Επέλεξα λοιπόν ως δεύτερη εκπομπή να κάνω αυτό το αφιέρωμα καθότι υπήρξε για μένα προσωπικά, αγαπημένος φίλος, συνεργάτης και αδερφός, όχι μόνο ο Σπύρος αλλά και ο αδερφός του ο Θεόφιλος με τον οποίον συνεργαζόμαστε στο ίδρυμα βυζαντινής μουσικής στο οποίο διακονεί ως καθηγητής φωνητικής τέχνης και ορθοφωνίας.

Αυτή λοιπόν η εκπομπή είναι αφιερωμένη στον αγαπητό Σπύρο, από εμένα προσωπικά και το ίδρυμα, ως ένα μικρό μνημόσυνο, προσευχόμενοι ο Κύριος να αναπαύσει την ψυχή του και από κει ψηλά που βρίσκεται να τον δοξολογεί και να προσεύχεται για όλους εμάς.

Ο Σπύρος Βουτσινάς έδωσε την συνέντευξη το 2007 και μας μιλάει για την μουσική στη μέση εκπαίδευση και το μέλλον αυτής.

Αρχιμ. Ειρηναίος Νάκος

Γεν. Διευθυντής Ιδρύματος Μουσικής Ι.Α.Α.

voutsinas 2

voutsinas 2

voutsinas 2

Εμφανίσεις: 299351
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: