Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 22/04 18:42

ketsetzis 1

Η δεύτερη εκπομπή της Θεματικής ενότητας με τίτλο «Τα απηχήματα στην Ψαλτική τέχνη» φιλοξένησε τον Φώτιο Κετσετζή, Άρχων Πρωτοψάλτη της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Αμερικής και ομότιμο καθηγητή της Θεολογικής σχολής του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης.

Η προφορική παράδοση της ψαλτικής τέχνης, διασώζει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζονται στη λατρεία μας σε κάθε εποχή. Πίστη στην παράδοση σημαίνει αποδοχή των μελισματικών ακουσμάτων της προηγούμενης γενιάς με σκοπό να διατηρηθεί η παρακαταθήκη αυτή και στις νέες γενιές.

Οι έρευνες στα χειρόγραφα και η μελέτη των παλαιών θεωρητικών βιβλίων, μας εμφανίζουν στοιχεία που συγκρίνοντάς τα με την τωρινή προφορική μας παράδοση, μας αναγκάζουν να ζυγίσουμε τα συμβαίνοντα και αντί να αμφισβητήσουμε το χθες να τηρήσουμε αυτό που λέει το γνωμικό:"

Άλλαζε απόψεις, αλλά κράτα τις αρχές σου. Άλλαζε τα φύλλα, αλλά κράτα άθικτες τις ρίζες." (Βίκτωρ Ουγκώ, 1802-1885, Γάλλος συγγραφέας)

Ο Άρχων Πρωτοψάλτης κος Κετσετζής φώτιος, στη συζήτηση που είχαμε μας τόνισε:

·" Όταν τα ψαλτικά μέλη αποδίδονται από χορό ψαλτών, πρέπει να προηγείται το απήχημα για τον συντονισμό των φωνών."

·"Δεν περιγράφονται επαρκώς, στα τωρινά θεωρητικά μας βιβλία, τα περί απηχημάτων."

·"Ο κάθε δάσκαλος, αναλόγως των εμπειριών που έχει, μπορεί να διδάξει στους μαθητές του τα περί των απηχημάτων."

·"Δεν είναι καλό να διδάσκουμε στους πρωτοετής και δευτεροετής των σχολών της ψαλτικής τέχνης τα εκτενή απηχήματα. Προτιμότερο είναι να μαθαίνουν τα απλά και σύντομα."

·"Ο κάθε σπουδαστής της ψαλτικής τέχνης ολοκληρώνοντας τις σπουδές του δεν πρέπει να εφησυχάζετε, απεναντίας πρέπει να συνεχίζει νε μελετάει περισσότερο."

·"Οι μουσικολόγοι είναι οι αρμόδιοι για την έρευνα τη μελέτη και τη διδασκαλία των απηχημάτων."

· "Ο ιεροψάλτης που θα επιλέξει να χρησιμοποιήσει μονοσύλλαβο απήχημα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει στο μυαλό του τι κλίμακα θα ακολουθήσει, για να καταφέρει να "αναρριχηθεί" ανάμεσα στους φθόγγους ώστε να αποδοθούν τα σωστά διαστήματα του ήχου που ακολουθεί."

·" Χαρακτηριστικό του ψάλτη πρέπει να είναι η σεμνότητα και η μελέτη. Μέχρι να φύγουμε απ' την ζωή πρέπει να μελετάμε."

·"Τα απηχήματα είναι περισσότερο ουσιαστικά και βοηθητικά για τους αρχάριους μαθητές της τέχνης. Οι πεπειραμένοι ιεροψάλτες δεν έχουν ανάγκη να ψάλλουν απήχημα."

·"Το τελευταία δέκα χρόνια παρουσιαστήκαν μακρόσυρτα απηχήματα μόνο και μόνο προς εντυπωσιασμό και εφέ."

Εμφανίσεις: 301200
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: