Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 04/04 10:47

apiximata stroumpakis

Η πρώτη εκπομπή της Θεματικής ενότητας με τίτλο «Τα απηχήματα στην Ψαλτική τέχνη» φιλοξένησε τον Μιχαήλ Στρουμπάκη, Επίκουρο Καθηγητή της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης.

Στην Ψαλτική τέχνη κάθε ένας από του οκτώ (8) ήχους, έχει το δικό του απήχημα. Και τί καλείτε απήχημα; Μια μελωδική προετοιμασία που μας εισάγει στον ήχο που ακολουθεί.

Τα απηχήματα χρησιμοποιούν συγκεκριμένες πολυσύλλαβες λέξεις, χαρακτηριστικές για κάθε ένα απ' τους οκτώ (8) ήχους. (Άννανες, Νεανές, Νανά, Άγια κτλ.) Σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται και μονοσύλλαβες λέξεις (Νε, Νες).

Παρ' ότι το απήχημα ως εισαγωγικό στοιχείο δεν είναι ξεκομμένο απ' το μέλος, σήμερα, οι ιεροψάλτες προτιμούν να χρησιμοποιούν το "Αμήν" ως απήχημα το οποίο όμως δεν μελωδείτε, αλλά δηλώνει το τονικό ύψος απ' το οποίο θα ψαλεί το μέλος που ακολουθεί.

"Τα απηχήματα είναι οι πολυσύλλαβοι φθόγγοι της παλαιάς παραλλαγής" μας τονίζει ο Επίκουρος Καθηγητής, Μιχαήλ Στρουμπάκης.

Τα απηχήματα εμπεριέχουν μελωδικά στοιχεία τα οποία μας βοηθούν στην ακουστική αναγνώριση του ήχου. Θα λέγαμε ότι είναι μια συμπυκνωμένη πηγή μουσικών πληροφοριών.   

Στη συζήτηση που είχαμε με τον Επίκουρο Καθηγητή, Μιχαήλ Στρουμπάκη αναπτύχθηκαν θέματα όπως:

·      Η κατάχρηση των απηχημάτων από διάφορες σχολές της Ψαλτικής τέχνης. 

·      Η χρήση επιλεκτικών απηχημάτων από σχολές που "βαπτίζονται" παραδοσιακές/πατριαρχικές.

·     Αν τα θεωρητικά βιβλία που μας παραδόθηκαν, επιλύουν το πρόβλημα των απηχημάτων, δίνοντας ξεκάθαρες απαντήσεις. 

·     Πολυσύλλαβα και μονοσύλλαβα απηχήματα και ποια η διαφορά τους.

·     Ο ακαλαίσθητος τρόπος απήχησης του "Νε" ή του "Αμήν" εν ώρα λατρείας.

·     Κατά πόσο η χρονική αγωγή των κανόνων επιτρέπουν ή αποκλείουν τη χρήση απηχημάτων. 

·     Πότε δεν χρησιμοποιούνται απηχήματα.

·     Αν μετά την εκφώνηση του ιερέως πρέπει να δίνουμε τον απαραίτητο χρόνο πριν ηχήσει το αμήν ή το απήχημα.

·     Πρέπει να γνωρίζουμε σε ποιό χρονικό σημείο της λατρείας χρησιμοποιούμε ως απήχημα έναν πολυσύλλαβο ή μονοσύλλαβο φθόγγο ή απλώς το "Αμήν".

Εμφανίσεις: 300452
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: