Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Κυριακή, 03 Φεβρουαρίου 2019

dihmerida 3

Φωτορεπορτάζ | Νίκος Κωνσταντινίδης


Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιείται στο πνευματικό κέντρο Αμυνταίου Φλώρινας, το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019, διημερίδα με θέμα: “Ιχνηλατώντας τα μονοπάτια της Τοπικής Ιστορίας Αμυνταίου, ψηφίδας του Πολιτισμικού Μωσαϊκού της Δυτικής Μακεδονίας”.

Την εκδήλωση οργάνωσαν, ο Δήμος Αμυνταίου, σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη και το Λαογραφικό Μουσείο Αμυνταίου, το Εκθετήριο Μακεδονικών Αγώνων του Δήμου, την Παμμακεδονική Ένωση Ελλάδος – Αυστραλίας, καθώς και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φλώρινας.

Αρχικά τον λόγο έλαβε ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης και Δήμαρχος Αμυνταίου κ. Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης, ενώ στη συνέχεια χαιρετισμό απεύθυνε τόσο ο Βουλευτής Ν. Φλώρινας κ. Κωνσταντίνος Σέλτσας, όσο και οι υπολοιποι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Φιλόλογος κ. Αρετή Κοσμοπούλου.

Η διημερίδα ξεκίνησε με το Α’ Μέρος που είχε ως τίτλο «Η ονοματοδοσία των οδών», με εισηγητές εκπαιδευτικούς και μαθητές του Γυμνασίου Αμυνταίου, καθώς και την κ. Ευγενία Σωτηριά, Αρχειονόμο - Βιβλιοθηκονόμο.

Στην συνέχεια κατά τη διάρκεια του Β’ Μέρους αναλύθηκε η Εκπαιδευτική Ιστορία του Αμυνταίου από την εκπαιδευτικό κ. Ρένα Μυλωνά, ενώ ακολούθησε το Γ’ Μέρος με αναφορές στο Μνημεία του Αμυνταίου και εισήγηση της Αρχαιολόγου - Μουσειολόγου κ. Ελπινίκης Ναούμ.

Κατόπιν παρουσιάστηκε το Δ’ Μέρος με τίτλο «Το Αμύνταιο και ο Σιδηρόδρομος» ενώ ιδιαίτερη χροιά στην εκδήλωση απέδωσε το Ε’ και τελευταίο Μέρος της πρώτης ημέρας, που αφορούσε την «Εκκλησιαστική Ιστορία – Θρησκευτική ζωή – Ναοδομία Αμυνταίου».

Εισήγηση σε αυτό το κομμάτι της διημερίδας απεύθυνε ο κ. Ηλίας Μογλενίδης, Θεολόγος και Υποψήφιος Διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., ενώ παράλληλα παρουσιάστηκε και δράση μαθητών του Γυμνασίου Αμυνταίου, που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, κατόπιν ευλογίας του Μητροπολίτη Φλωρίνης, από την Αγιογράφο κ. Βασιλική Γεωργοπούλου.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως με αφορμή την επέτειο 40 ετών από τα εγκαίνιά του Καθεδρικού Ναού του Αμυνταίου (1979 – 2019), θα πραγματοποιηθούν ποικίλες λατρευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ώστε να τιμηθεί η επέτειος αυτή με ιδιαίτερη λαμπρότητα και επισημότητα.

Τέλος, την επομένη 3 Φεβρουαρίου, αναπτύχθηκαν εισηγήσεις με αναφορές τόσο στην Λαογραφία όσο και στην Στρατιωτική και Νεότερη ιστορία της περιοχής του Αμυνταίου.

dihmerida 1

dihmerida 1

dihmerida 1

dihmerida 1

dihmerida 1

dihmerida 1

dihmerida 1

dihmerida 1

dihmerida 1

dihmerida 1

dihmerida 1

dihmerida 1

dihmerida 1

dihmerida 1

dihmerida 1

dihmerida 1

dihmerida 1

dihmerida 1

dihmerida 1

dihmerida 1

dihmerida 1

Εμφανίσεις: 251756
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: