Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018

exoilloΞεφυλλίζοντας την Ασματκή Ακολουθία της Αγίας Αλίκης, η οποία αγίασε και μαρτύρησε στην Ρωσσία, έμεινα έκπληκτος με την εξαιρετική και εμπεριστατωμένη εργασία της συγγραφέως Κας Δρ Αλίκης Μαραβέλια.

Το βιβλίο παρουσιάζει με ποιητικό τρόπο τον βίο της Αγίας Αλίκης (που γεννήθηκε ως ετερόδοξη στην Γερμανία, έλαμψε δια της φιλανθρωπίας της ως Αυτοκράτειρα Πασών των Ρωσσιών και γενόμενη Ορθόδοξη σύζυγος του τελευταίου Τσάρου Νικολάου Β’, και εταλανίσθη ως Παθοφόρος Αγία στην Ρωσσία) και την συνειδητή πορεία της προς την οδό του μαρτυρίου.

Το ποιητικό κείμενο, που ξεκινά με τα προσόμοια του Εσπερινού, τα Δοξαστικά, τους Κανόνες, τα Μεγαλυνάρια, κ.λπ., είναι απαράμιλλης αισθητικής ποιήσεως και μελουργίας, αναδεικνύοντας το ιδιαίτερο και πολυσχιδές τάλαντο της συγγραφέως, η οποία αν και Αιγυπτιολόγος, διαθέτει μεγάλη άνεση στην συγγραφή Ιερών Ακολουθιών, διεπόμενη και από μεγάλη ευλάβεια για την Αγία Αλίκη.

Κατά την υπόμνηση της συγγραφέως ότι «ελήφθη παν μέτρον και κατεβλήθη πάσα προσπάθεια ίνα το τελικόν αποτέλεσμα δυνηθή να ενταχθή αμέσως εις τον σώμα των Ιερών Ακολουθιών της Ορθοδόξου Εκκλησίας», θεωρώ βάσει του μουσικού κριτηρίου μου πως έχει επιτύχει στο μέγιστο βαθμό τον σκοπό αυτόν.

Η Ακολουθία μπορεί να συγκριθεί και να σταθεί ποιητικώς και μελουργηματικώς επαξίως με τις Ακολουθίες των Αγίων του Ορθόδοξου Ελλαδικού Εορτολογίου, λαμβάνοντας την έγκριση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, την οποία αξίζει αδιαμφισβήτητα.

Κατά την ημέρα εορτασμού (17η Ιουλίου), η οποία συμπίπτει με την μνήμη της Αγίας Μαρίνης της Μεγαλομάρτυρος, θα μπορούσε να ψάλλεται ταυτοχρόνως η Ακολουθία της Αγίας Αλίκης, αλλά και αυτονόμως σε ναούς που τιμούν την μνήμη της.

Συγχαίρω λοιπόν την συγγραφέα και επευφημώ την παρούσα (δεύτερη) έκδοση, ευχόμενος τον εορτασμό της Αγίας Αλίκης και σε άλλες Ορθόδοξες χώρες εκτός της Ρωσσίας και της Ελλάδος.
Μετά θερμών ευχών,

Αθανάσιος Δασκαλοθανάσης
Πρωτοψάλτης- Μουσικός
Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Ηλιουπόλεως

Εμφανίσεις: 301307
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: