Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 29/04 20:12

axridos ioannis

Του Αιμίλιου Πολυγένη


Συνέντευξη σε μια από τις σερβικές εφημερίδες με την μεγαλύτερη κυκλοφορία «Večernje Novosti» παραχώρησε ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Ιωάννης.

Η εφημερίδα έχει τίτλο "Στον Πάπα υποδοχή, στο Πατριάρχη Σερβίας απαγόρευση. Η σκοπιανή κυβέρνηση συνεχίζει με την θρησκευτική μεροληψία".

Σε ερώτηση πώς αξιολογεί την άφιξη του Πάπα στα Σκόπια (7 Μαΐου), ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Ιωάννης απαντά ότι "στα Σκόπια ζει ένας πολύ μικρός αριθμός Ρωμαιοκαθολικών, κυρίως από την Κροατία, και λίγοι Ουνίτες".

"Ο Πάπας θα παραμείνει στα Σκόπια μόνο για 10 ώρες. Η άφιξη του Πάπα Φραγκίσκου δεν θα ήταν αμφιλεγόμενη, αν πριν από δέκα χρόνια δεν γινόταν αποδεκτή από την Κυβέρνηση η αίτηση, ο Πατριάρχης Σερβίας να επισκεφθεί την Αρχιεπισκοπή μας. Αυτό ονομάζεται μεροληψία. Αυτή η μεροληψία υπάρχει και σήμερα, επειδή το δικαστήριο στα Σκόπια αρνείται την νομιμοποίηση της Αρχιεπισκοπής μας, παρόλο που υπάρχει μια τελική απόφαση από το δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Στρασβούργου ότι το κράτος πρέπει οπωσδήποτε να νομιμοποιήσει την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος" - προσθέτει σε άλλο σημείο ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης.

Το βασικό του επιχείρημα είναι ότι υπάρχει θρησκευτική διάκριση εφόσον δεν αντιμετωπίζουν ισότιμα τους θρησκευτικούς ηγέτες.

Στις μέρες μας που πάντα τονίζεται η ισότητα, οι θρησκευτικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, μια τέτοια αντιμετώπιση από την Κυβέρνηση των Σκοπίων δεν υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Σε ερώτηση αν η "συμφωνία των Πρεσπών" μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων μπορεί να οδηγήσει στην αναγνώριση της σχισματικής λεγόμενης «Μακεδονικής» Εκκλησίας, ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης τόνισε ότι "η Ιερά Σύνοδος του πρωτόθρονου Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, και ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσωπικά, ήδη έχουν δηλώσει ότι η περιοχή των Σκοπίων, με Τόμο, είναι εκκλησιαστική δικαιοδοσία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας".

"Οι σχισματικοί της λεγόμενης «Μακεδονικής» Εκκλησίας πρώτα ζητούσαν η Βουλγαρική Εκκλησία να είναι Μητέρα Εκκλησία τους, και στη συνέχεια ζήτησαν αναγνώριση του «αυτοκέφαλου τους» από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Σύμφωνα με τις νέες συνθήκες, φαίνεται ότι είναι δύσκολο το Οικουμενικό Πατριαρχείο μονομερώς να αναγνωρίσει τους σχισματικούς και ταυτόχρονα να μην προκαλέσει σχίσμα" - πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης.

Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Ιωάννης, συμπλήρωσε ότι "Οι σχισματικοί, στη Πόλη λένε ότι θα δεχτούν νέο όνομα, αλλά στο Σκόπια λένε ότι ποτέ δεν θα αλλάξουν το όνομα «Μακεδονική», που σημαίνει ότι δεν θα αλλάξουν την σχισματική νοοτροπία τους. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε συμφωνήσει να χορηγήσει το αυτοκέφαλο με συμφωνία από όλες τις τοπικές Εκκλησίες. Ως εκ τούτου, η αναγνώριση της ουκρανικής Εκκλησίας του Ντενισένκο είναι αδύνατο να γίνει δεκτή".

Κλείνοντας ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης τόνισε: "Το νέο όνομα -Βόρεια Μακεδονία- δεν είναι αποδεκτό σχεδόν από κανένα κληρικό στην Ελλάδα, όχι μόνο από τους Μητροπολίτες της Ελληνικής Μακεδονίας, αλλά και Αρχιερείς του Οικουμενικού Πατριαρχείου".

Εμφανίσεις: 302043
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: