Με επιτυχία το σεμινάριο της SYNDESMOS και της OCYAK στο Ναϊρόμπι

Με τις ευλογίες της Αυτού Μακαριότητος Θεοδώρου Β’, Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, το σεμινάριο της SYNDESMOS και της OCYAK στο Ναϊρόμπι ολοκληρώθηκε με επιτυχία.
Το σεμινάριο αντήχησε με ένα ισχυρό κάλεσμα για ενότητα και συνεργασία μεταξύ της Ορθόδοξης νεολαίας — όχι μόνο σε τοπικό, αλλά και σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο.
Αυτή η μοναδική συγκέντρωση Ορθόδοξης νεολαίας από την Ανατολική Αφρική ανασκόπησε το παρελθόν, ασχολήθηκε με το παρόν και ατένισε το μέλλον της ενεργής συμμετοχής της στη ζωή της Εκκλησίας.
Η αυτοπεποίθηση και η δέσμευσή τους ανέδειξαν τις λαμπρές προοπτικές της Ορθοδοξίας, όχι μόνο στην αφρικανική ήπειρο αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η ενθουσιώδης συμμετοχή των νέων σε αυτή τη συνάντηση μάς διαβεβαίωσε ότι το μέλλον της Ορθοδοξίας στην Αφρική είναι απεριόριστο και διαχρονικό.
Η πλήρης συμμετοχή τους στη λατρευτική ζωή του σεμιναρίου επιβεβαίωσε την κεντρική σημασία της Θείας Ευχαριστίας — του Σώματος και του Αίματος του Κυρίου μας Ιησού Χριστού — ως θεμέλιο της πίστης μας και εγγύηση της πνευματικής μας ενότητας.
Οι νέοι μας επιβεβαίωσαν μια ουσιώδη αλήθεια: δεν μπορούμε να οικοδομήσουμε ή να διατηρήσουμε την Ορθόδοξη ταυτότητά μας απομονωμένοι από τις πραγματικότητες του κόσμου. Αντιθέτως, καλούμαστε να αλληλεπιδρούμε με την εποχή και την κοινωνία μας, επιδιώκοντας τη μεταμόρφωση, ενώ παραμένουμε σταθεροί στη διδασκαλία του Χριστού.
Σε μια εποχή γεμάτη προκλήσεις και πειρασμούς, οι νέοι υπενθυμίζουν σε όλους μας ότι, μέσω της χάριτος του Σωτήρα μας, μπορούν να νικήσουν το σκοτάδι του κόσμου. Η νίκη του Χριστού ανανεώνει τα πάντα, καθώς Εκείνος είναι ο Κύριος του χρόνου και της δημιουργίας.
Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, η νεολαία κατέστησε σαφές ότι ο χρόνος και ο κόσμος διαμορφώνουν κάθε πράξη της ζωής μας, και είναι μέσω αυτών που οφείλουμε να μαρτυρούμε την Ορθόδοξη πίστη μας στην Αφρική.
Η ακλόνητη δέσμευση και η συμμετοχή τους διακήρυξαν σε όλο τον κόσμο ότι οι σκέψεις και οι πράξεις τους είναι ριζωμένες στην αλήθεια της πίστης μας, στη ζωή του Ιησού Χριστού, των μαθητών Του και των μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι ζωές μας είναι αδιαχώριστα ενωμένες με τον Χριστό, και κάθε στιγμή πρέπει να βιώνεται με επίκεντρο τη σωτηρία μας.
Ως Ορθόδοξοι νέοι, αναγνωρίζουμε ότι, πιστεύοντας και ζώντας με αυτόν τον τρόπο, έχουμε ήδη αρχίσει να βιώνουμε την πραγματικότητα της Βασιλείας του Θεού. Η παρουσία του Θεού είναι ζωντανή μέσα μας, και αν παραμείνουμε σταθεροί, θα συνεχίσουμε να γινόμαστε μάρτυρες του θαυματουργού έργου Του στη ζωή μας.
Τώρα είναι η ώρα να καλέσουμε όλους τους ηγέτες των Ορθόδοξων Εκκλησιών σε όλο τον κόσμο να αγκαλιάσουν την αληθινή ενότητα εν Χριστώ και να φανερώσουν την αγάπη Του σε όλα τα έθνη και τους λαούς, όπως ο κόσμος μεταμορφώθηκε την ημέρα της Πεντηκοστής.
Αν και αντιμετωπίζουμε τοπικές προκλήσεις, αδυναμίες και εμπόδια, διακηρύττουμε ότι, μέσω της εμπειρίας του Σταυρού, οδηγούμαστε στη μεταμόρφωση και την ανανέωση εν Χριστώ.
Αυτή η πορεία μάς οδηγεί τελικά στην κληρονομιά της Βασιλείας του Θεού. Μόνο μέσω της ενότητας με τον Χριστό μπορούμε, ως αδέλφια, να ενωθούμε πραγματικά και να πορευθούμε μαζί προς τον αιώνιο προορισμό μας.
Στο τέλος, θα χαιρόμαστε για τη δική μας ανάσταση και την αιώνια ζωή.
Μαρτυρία της Ορθοδοξίας στη γη των Μασάι
Το Σάββατο, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ταξίδεψε στη γη των Μασάι, όπου βάπτισε 19 παιδιά — νέα μέλη της Ενορίας της Αγίας Γεννήσεως.
Αυτή η στιγμή ήταν μια ζωντανή μαρτυρία της οικουμενικότητας και της συμπεριληπτικότητας της πίστης μας.
Η κοινότητα των Μασάι πανηγύρισε, καθώς αυτά τα νέα μέλη αγκάλιασαν το φως του Χριστού και εισήλθαν στη μία, καθολική και αποστολική Εκκλησία.
Λήξη με τη Θεία Λειτουργία
Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου στο Ριρόνι.
Μέσα σε πνεύμα χαράς, η νεολαία και όλοι οι παρευρισκόμενοι δόξασαν τον Θεό και ανακήρυξαν εκ νέου το μήνυμα της σωτηρίας μέσω της ενότητας, της αγάπης και της συγχώρησης.
Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ανέλυσε το Ευαγγέλιο της ημέρας —την Παραβολή του Φαρισαίου και του Τελώνη— παροτρύνοντας τους νέους να μην κρίνουν τους άλλους, αλλά να αγκαλιάζουν τον κάθε άνθρωπο με αγάπη, συγχώρηση και αξιοπρέπεια.
Ένα μήνυμα από το παρελθόν για το σήμερα
Για ιστορικό στοχασμό και ως υπενθύμιση της σημασίας της ενότητας των νέων, μοιράζομαι μια εικόνα που μιλά από μόνη της.
Απεικονίζει δύο νέους, της ίδιας ηλικίας, που συμμετείχαν στη Γενική Συνέλευση της SYNDESMOS το 1971 στη Βοστώνη.
Σήμερα, αυτοί οι δύο άνδρες είναι η Αυτού Αγιότητα Πατριάρχης Κύριλλος Μόσχας και ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Ναϊρόμπι.
Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: η ενότητα και η αδελφοσύνη που καλλιεργούνται στη νεότητα έχουν τη δύναμη να διαμορφώσουν το μέλλον.
Όπως τότε δε γνώριζαν τι τους επιφύλασσε το μέλλον, έτσι κι εμείς σήμερα πρέπει να θυμόμαστε το πνεύμα εκείνων των ημερών και να εργαζόμαστε με ζήλο για την εφαρμογή της ενότητας και της αγάπης—ιδιαίτερα στη δική μας εποχή.
(† Αρχιεπίσκοπος Μακάριος)


















