Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 09/08 22:58

mnimosino makariou 7

Του Σεβ. Μητροπολίτη Ναϊρόμπης κ. Μακαρίου | Romfea.gr


Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, παρά το βαρύ κλίμα που επικρατεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και της πείνας σε παγκόσμια κλίμακα, ιδιαίτερα εδώ στην Αφρική, στο κέντρο της ιεραποστολικής μας δραστηριότητας, στον ιερό ναό του Αγίου Μακαρίου της Πατριαρχικής μας Σχολής, τελέστηκε αρχιερατική θεία λειτουργία, αγιασμός για την αρχή του νέου μήνα, βάπτιση και μνημόσυνο για τον εμπνευστή, ιδρυτή και χορηγό της ιεραποστολής μας, Αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Μακάριο τον Γ΄.

Στην παρούσα κρίση που διέρχεται η ανθρωπότητα με την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού εδώ στην Αφρική και της πείνας αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, όλα αυτά σηματοδοτούν μια άνευ προηγουμένου κατάσταση που προβληματίζει σε γενικό επίπεδο την ασφάλεια και την επικράτηση της ειρήνης και της αγάπης, ανάμεσα στις φυλές και τους λαούς της οικουμένης χωρίς καμιά φυλετική διάκριση, μόρφωση, κοινωνικά συστήματα, θεσμοί με ηλεκτρονικά φακελώματα, ανταρσίες, δικτατορίες, αθεϊστική προπαγάνδα, αμφισβήτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και του προσώπου, ιδεολογίες και κυκλώματα, καταπίεση, αναρχία και τόσα άλλα παρόμοια που δεν καταγράφονται επί του του παρόντος.

Έρχεται σ’ αυτή την κρίσιμη ώρα να μας εμπνεύσει ο λόγος του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, «εν ἐσχάταις ἡμέραις ἐνστήσονται καιροὶ χαλεποί·  ἔσονται γὰρ οἱ ἄνθρωποι φίλαυτοι, φιλάργυροι, ἀλαζόνες, ὑπερήφανοι, βλάσφημοι, γονεῦσιν ἀπειθεῖς, ἀχάριστοι, ἀνόσιοι, ἄστοργοι, ἄσπονδοι, διάβολοι, ἀκρατεῖς, ἀνήμεροι, ἀφιλάγαθοι,  προδόται, προπετεῖς, τετυφωμένοι, φιλήδονοι μᾶλλον ἢ φιλόθεοι,  ἔχοντες μόρφωσιν εὐσεβείας, τὴν δὲ δύναμιν αὐτῆς ἠρνημένοι.» (Β´ Τιμ. γ´1-5).

Πόσο στ’ αλήθεια ανταποκρίνονται όλ’ αυτά στην παρούσα παγκόσμια αναταραχή και παρακμή σύγχυση και αβεβαιότητα.

Κι όμως η απάντηση και η πράξη της Εκκλησίας μας με τα χαροποιά και θυσιαστικά σαλπίσματά Της μάς ηρεμεί και μας καθησυχάζει, μέσα από τα γνήσια και αυθεντικά μηνύματά Της, της Αναστάσεως, της ελπίδας, της μετάνοιας, της συγχωρήσεως, της αποδοχής και της ισότητας όπου τα πάντα ζωογονούνται μέσα στην «πόλιν του Θεού» (Ψάλμ. 35/5). Έτσι ανακουφίζονται οι ψυχές των ανθρώπων μας.

Στην πρόσφατη ιστορία μας μια μεγάλη μορφή αναδείχθηκε και άφησε από το πέρασμά της ένα παγκόσμιο πανανθρώπινο και οικουμενικό μήνυμα που πραγματικά σφράγιζε μια καινούρια πορεία, ένα ξεκίνημα αγάπης και αλληλεγγύης, που έδωσε ελπίδα στις ταλαιπωρημένες ψυχές των Αφρικανών αδελφών μας.

Έδωσε το μήνυμα αυτό στους ανθρώπους ότι ο Κύριος Ιησούς Χριστός «Ουκ έστιν εν άλλω ουδενί η σωτηρία ουδέ γαρ όνομα έστιν έτερον υπό τον ουρανόν το δεδομένον εν ανθρώποις εν ω δει σωθήναι ημάς» (Πράξ. δ΄12).

Αυτός που πέρασε κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα και άφησε στο πέρασμά του, κάτω από προσωπικές θυσίες και στερήσεις, ενίσχυσε τον πολυβασανισμένο και αδικημένο άνθρωπο της Αφρικής να γνωρίσει την αιώνια αλήθεια και την αναλλοίωτη πίστη κι ότι ο Θεός είναι «χθες και σήμερον ο αυτός και εις τους αιώνας» (Εβρ. 13/8), δεν ήταν άλλος από τον Αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Μακάριο τον Γ΄, ο οποίος με την απόφασή του, το 1970, να ιδρύσει ένα παναφρικανικό κέντρο στη Μαύρη Ήπειρο, άνοιξε μια νέα σελίδα της Ορθόδοξης Εξωτερικής Ιεραποστολής σε παγκόσμιο, πανορθόδοξο και πανχριστιανικό επίπεδο.

Πού να ήξερε ο Αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ότι αυτή η Πατριαρχική Σχολή που λειτουργεί σήμερα στο κέντρο της Αφρικανικής Ηπείρου θα γινόταν το πνευματικό φυτώριο που θα εκπαίδευε τους μέλλοντες κληρικούς και - γιατί όχι; - και τους ηγέτες της Ορθοδοξίας στον χώρο της εδώ γης, της τόσο μαρτυρικής μα ευφόρου και ότι θα πρόσφερε τρόπους και μέσα για την εδραίωση και ανάπτυξη της Ορθοδοξίας σε παγκόσμια κλίμακα.

Τόπος λατρείας, περισυλλογής, προσευχής και συνεχούς επικοινωνίας με τα ουράνια και τους αγγέλους με τις εξαίρετες φωνές των ιεροσπουδαστών μας που έχουν έμφυτο το ταλέντο της μουσικής, του ήχου και της φωνής.

Η έγκυρη αυτή μαρτυρία επισφραγίζεται σ’ αυτό τον ιερό χώρο που πλάθει και δημιουργεί χαρακτήρες και εξευμενίζει τις αθώες και αγνές ψυχές των Αφρικανών αδελφών μας που δίκαια αξιώνονται να είναι κοντά στον Χριστό και να έχουν τη σκέψη τους σ’ Εκείνον τον μεγάλο και ανεπανάληπτο χορηγό και ευεργέτη τους που θεία χάριτι εμπνεύσθηκε και υλοποίησε αυτό το κοσμοϊστορικό κέντρο με παγκόσμια και πανορθόδοξη, όπως ήδη σημειώσαμε, εμβέλεια.

Ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, έτσι όπως τον γνώρισα και άκουσα να μιλά με πάθος και αγάπη για την εξωτερική ιεραποστολή, ομολογώ ότι με ενέπνευσε, μου άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην πορεία της ζωής μου.

Τόσο που τελικά μου έδωσε τη σκυτάλη της ιεραποστολής που οπωσδήποτε από τότε (Ιανουάριος 1977) ζω μια εμπειρία που δεν συγκρίνεται με τίποτε και που δεν έχει σύνορα.

Αυτό που επιτελέσθηκε όλα αυτά τα χρόνια είναι ένα θαύμα, αφού όταν μίλησα στον πνευματικό μου, που δεν ήταν άλλος από τον πρόσφατα ανακηρυχθέντα Άγιο Σωφρόνιο του Έσσεξ, ότι ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος με προορίζει για την Κένυα, με ευλόγησε και μου έδωσε την ευχή του, λέγοντάς μου «Ανδρέα, παιδί μου, τρέξε, η Αφρική σε περιμένει, ο Θεός θέλει να πας εκεί». Κι έτσι έφυγα και ήλθα εδώ.

Έτσι, διαχρονικά και παγκόσμια, πορεύεται αυτό το έργο, χάρις στην αγάπη και ταπείνωση που ο Αείμνηστος Μακάριος ξεκίνησε «μετά δακρύων ενουθέτει ένα έκαστον» (Πράξ. 20/31).

Αυτό γίνεται όλες αυτές τις δεκαετίες. Αθόρυβα, η σταυρωμένη αυτή πορεία δημιουργεί και μαρτυρά χωρίς ανέσεις και προβολές.

Ουσιαστικά όμως χωρίς συμβιβασμούς, αν και είναι ανηφορική, αφού για την αγάπη του σταυρού εργάζεται ταυτόχρονα το μαρτύριο με τη μαρτυρία, με ανιδιοτέλεια, με ισορροπημένη κατεύθυνση και βαθιά πνευματική και ζωντανή προσευχή, με απώτερο σκοπό την προέκταση και επικράτηση της Βασιλείας του Θεού επί της γης.

Τα πάντα εδώ δοξάζουν και δοξολογούν τον Θεό και Δημιουργό μας για το των αγγέλων εκείνο χαροποιό μήνυμα που μ’ ένα μυστικό και υπερβατικό τρόπο συντελούν ακριβώς στην επικράτηση της Βασιλείας του Θεού, όπου η αδιάλειπτη αυτή επικοινωνία και επαφή φέρνει τον ουρανό στη γη κι έτσι με αυτό τον τρόπο οι φυλές και οι λαοί της Αφρικής αγιάζονται, φωτίζονται και οδηγούνται κι αυτοί που ακόμα Τον ψάχνουν και τον αναζητούν και τελικά οδηγούνται προς το θεϊκό φως της ζωής και της αλήθειας.

Αυτά τα αισθήματα αισθανθήκαμε κι εμείς σήμερα που μετά το μνημόσυνο για τον Αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Μακάριο τον Γ΄, τελέσαμε και τη βάπτιση ενός νέου που πήρε το όνομα Μακάριος – δάσκαλος στο επάγγελμα, εδώ στη Σχολή μας του Αγίου Κλήμεντος, όπου φοιτούν 300 τόσα φτωχά παιδάκια, τα περισσότερα ορφανά.

Μάλιστα, στη συνέχεια, εκατόν γονείς των παιδιών αυτών ήλθαν και πήραν ένα πακέτο με τροφές, για να τα μεταφέρουν στα παιδιά του Δημοτικού μας.

Να σημειώσουμε ότι τις επόμενες τρεις μέρες ήλθαν οι υπόλοιποι γονείς των παιδιών για τον ίδιο σκοπό.

Έτσι αναφωνούμε κι εμείς με τον ιερό Υμνωδό «μὴ ἡμῖν, Κύριε, μὴ ἡμῖν, ἀλλ᾿ ἢ τῷ ὀνόματί σου δὸς δόξαν» (Ψαλμ. 113/9).

mnimosino makariou 1

mnimosino makariou 1

mnimosino makariou 1

mnimosino makariou 1

mnimosino makariou 1

mnimosino makariou 1

mnimosino makariou 1

mnimosino makariou 1

mnimosino makariou 1

mnimosino makariou 1

mnimosino makariou 1

mnimosino makariou 1

mnimosino makariou 1

mnimosino makariou 1

mnimosino makariou 1

mnimosino makariou 1

mnimosino makariou 1

mnimosino makariou 1

mnimosino makariou 1

Εμφανίσεις: 300629
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: