Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 25/02 11:36

katagas lububashi 16

Παρ’ όλες τις δυσκολίες που κρύβει η ιεραποστολή, υπάρχουν στιγμές που δίνουν χρώμα στην εδώ ζωή των ανθρώπων.

Κυρίως, δίνουν χρώμα σε εκείνους τους ανθρώπους που αφιέρωσαν τη ζωή τους για ένα σκοπό.

Να μεταφέρουν το χαρμόσυνο μήνυμα του Ευαγγελίου στις χερσωμένες από την αμαρτία καρδιές και να ξυπνήσουν από το σκοτάδι της ειδωλολατρείας ανθρώπους που ήταν απομακρυσμένοι από το Θεό.

Έναν τέτοιον άνθρωπο, ο οποίος αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στην υπηρεσία του ανθρώπου και του Ευαγγελίου, τίμησαν οι πάροικοι της Ελληνικής Κοινότητας στο Λομπουμπάσι του Κονγκό.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Λομπουμπάσι, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κατάνγκας κ. Μελετίου, πλαισιουμένου από τον Πρωτοσύγκελλο, Αρχιμ. Κοσμά Θασίτη, προιστάμενο του Ιερού Ναού, από τον Πρωτοπρεσβύτερο Αμβρόσιο Διαμαντίδη, από τους Ιερείς που προσήλθαν από τις γύρω ενορίες της Αρχιερατικής Περιφέρειας Λομπουμπάσι, για να τιμήσουν και αυτοί με την παρουσία τους τον Σεβασμιώτατο σε αυτές τις επετειακές εκδηλώσεις, καθώς και από τους Διακόνους της Ιεράς Μητροπόλεως.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, η ατμόσφαιρα ήταν κατανυκτική. Κλήρος και λαός, ενί στόματι και μιά καρδία, δοξολογούσαν τον Πανάγαθο Θεό που τους αξίωσε να φθάσουν στη σημερινή ημέρα και να τιμήσουν τον Πνευματικό τους Πατέρα.

Λίγο πριν το τέλος της Θείας Ευχαριστίας, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμ. Κοσμάς, ανέγνωσε στο πολυπληθές εκκλησίασμα το γράμμα του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας, κ. Θεοδώρου.

Έπειτα, ο Πρωτοπρεσβύτερος Αμβρόσιος Διαμαντίδης, ανέγνωσε το γράμμα του Καθηγουμένου, Αρχιμ. Χριστοφόρου, της Ιεράς Μονής Αγίου Όρους Οσίου Γρηγορίου.

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, κ. Γεώργιος Ψαρομμάτης, εκ μέρους όλων των Ελλήνων που κατοικούν στην Ελληνική Κοινότητα, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την τριαντάχρονη προσφορά και παρουσία του και του δώρισε, κλείνοντας το λόγο του, μία εικόνα της Παναγίας, για να τον σκεπάζει, όπως ανέφερε, στον δύσκολο αγώνα του.

Επίσης, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως, Πρωτοπρεσβύτερος Θεόφιλος Κatang, ανέγνωσε στα γαλλικά το γράμμα του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας, κ. Θεοδώρου Β΄, και στη συνέχεια ευχαρίστησε όλους εκείνους που συνεργάστηκαν, βοήθησαν αλλά και θυσίασαν την ίδια τους τη ζωή.

Εκ μέρους των Ιερέων της Αρχιερατικής Περιφέρειας στο Λομπουμπάσι, ομίλησε ο Πρωτοπρεσβύτερος, π. Χαρίτων Μwamba.

Αναφέρθηκε στο πολύπλευρο πνευματικό και κοινωνικό έργο του Σεβασμιωτάτου και εξέφρασε τις θερμότατες ευχαριστίες όλων των Ιερέων εκείνης της περιφέρειας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος, βαθύτατα συγκινημένος, ευχαρίστησε όλους αυτούς που παραβρέθηκαν σε τούτο το σημαντικό γεγονός της ζωής του και ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας, κ. Γεώργιο Ψαρομμάτη, για την πολύτιμη προσφορά του στο έργο της Εξωτερικής Ιεραποστολής.

Σε αυτό το σημείο, είναι σημαντικό να τονίσουμε την παρουσία του Επιτίμου Προξένου της Ελλάδος, κ. Ευαγγέλου Μαργέτη, του Επιτίμου Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας, κ. Γεωργίου Ζορντού, και την παρουσία των Διευθυντών και των Εκπαιδευτικών των σχολείων της Ελληνικής Κοινότητας όλων των βαθμίδων μαζί με τους μαθητές τους.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας παρέθεσε γεύμα στο Σεβασμιώτατο, στους Ιερείς, στους Εκπαιδετυτικούς και τα μέλλη της Ελληνικής Κοινότητας.

Η παρουσία του Προέδρου και των μελών της Ελληνικής Κοινότητας σε όλες τις λατρευτικές και επετειακές εκδηλώσεις είναι δείγμα της ενότητας και της καλής συνεργασίας μεταξύ Εκκλησίας και Ελληνισμού.

Αυτό δείχνει τη συνέχεια της μακρόχρονης αυτής πορείας του Ελληνικού στοιχείου καθώς και την αναγκαιότητα της διατήρησής της στις επόμενες γενιές.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 300848
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: