Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 02/12 14:02

kananga-20

Σύνοδος των επισκόπων του Πατριαρχείου Αλεξαδρείας έγινε πρίν απο λίγες μέρες. Απ’ εκεί κατέφθασε ο Μητροπολίτης κ. Νικηφόρος.

Προηγουμένως είχε κάνει ιεραποστολικό ταξίδι με πολύ κόπο και δαπάνες για να ζήσει απο κοντά τη κατάταση και τα προβλήματα των χριστιανών του ανατολικού Κονγκό.

Παρά ταύτα κατέφθασε απο τη πρωτεύουσα Κινσάσα στην Κανάνγκα αερoπορικώς έχοντας διανύσει γύρω στα 1000 χλμ. κατα τις 11.00’ της 29ης Νοεμβρίου για να προσκυνήσει και να τιμήσει μαζι με τους συνεργάτες του εδώ στην ιεραποστολή και πιστούς τον Αγιο Ανδρέα, προστάτη της ιεραποστολής της Κανάνγκα, την πόλη των αειμνήστων και αγαπημένων ιεραποστόλων μας π.Χρυσόστομο Παπασαραντόπουλο και π.Χαρίτωνα Πευματικάκι που αναπαύονται εδώ και κρατάνε τα θεμέλια του ιεροστολικού έργου που παίρνει μεγάλες διαστάσεις στη ευρύτερη περιοχή του Κασάι με κέντρο τη Καναγκα.

Ο Μητροπολίτης Πενταπόλεως Ιγνάτιος απουσιάζει αυτές τις μέρες στην Ελλάδα για λόγους υγείας. Ο ίδιος θα ήθελε να γιορτάσει μαζί μας αλλά προσεύχεται μακρόθεν απο την Ελλάδα.

Τον Μητροπολίτη Νικηφόρο συνόδευσαν ο μοναχός διάκονος π Χρυσόστομος Kamuanga, ο κ. Γεώργιος Αντύπας, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Κινσάσας του Κονγκό, του οποίου οι πρόγονοι βρίσκονται στην χώρα μας απο τον 19ο αιώνα και ο ίδιος είναι συγγραφέας ενός βιβλίου τεκμηριομένης ιστορίας του αποδήμου Ελληνισμού του Κονγκό.

Μετά την υποδοχή στο αεροδρόμιο πορεύθησαν προς το κέντρο της Κανάγκας, στο δρόμο σταμάτησαν στον Ι.Ν. Ευαγγελίστριας για να προσκυνήσουν, ο Ναός βρίσκεται καθ’ ὀδόν απο το αεροδρόμιο προς το κέντρο της πόλης.

Φθάνοντας στα κεντρικά κτήρια του ιεραποστολικού Κλιμακίου, έγινε επίσημη υποδοχή στην είσοδο του μεγάλου ιερού Ναού του Αγίου Ανδρέου από ιερείς, πιστούς, ιεραπόστολους και μαθητές των Σχολείων «Φώς Εθνών».

Ακολούθησε σύντομη δέηση, προσφωνήσεις, οικοδομητικά λόγια, αφρικάνικες εκδηλώσεις χαράς.

Στις 5 μ. μ. έγινε μέγας πανηγυρικός Εσπερινός με αρτοκλασία και πνευματικές νουθεσίες απο τον αγιορίτη Μητροπολίτη Κινσάσας κ. Νικηφόρο.

Την επόμενη μέρα, 30 Νοεμβρίου, τελέσθηκε αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τις 6.45 μέχρι 11.45’.

Έλαβαν μέρος σ’ αυτήν 12 ιερείς και 3 διάκονοι συμμετείχαν στον επιβλητικό και λαμπρό Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου πλήθος πιστών, καλόφωνες χορωδίες νέων και μαθητές απο τα Σχολεία μας «Φως Εθνών».

Ο Ναὸς αυτός χτίστηκε με δαπάνες του Συλλόγου Πρωτοκλήτου Πατρών και εγκαινιάστηκε με λαμπρότητα, τον Οκτώβριο του 2012, από τον αγαπημένο Πατριάρχη μας Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Θεόδωρο Β’,

Στην Θεία λειτουργία, έψαλαν θαυμάσια οι δύο χορωδίες των νέων και την θεία κοινωνία την μετέδωσαν στους πιστούς τέσσερεις ιερείς για περίπου 20’ λεπτά.

Στη διάρκεια της λειτουργίας, κατά τις 9.30’, ακούστηκε το ‘’Ευρήκαμεν τον Μεσσίαν...’’ απο την περικοπή του κατα Ιωάννη Ευαγγέλιου καθαρά, δυνατά σε ατμόσφαιρα πολλής ησυχίας. Αλήθεια,τί συναρπατική και χαριτωμένη περικοπή της κλήσεως του Αποστόλου Ανδρέου Πρωτοκλήτου...!

Όταν ο ιερέας έχει υιό ιερέα είναι αυτό μεγάλη τιμή και ευλογία. Γι’αυτό πρίν τη λιτανεία ο Μητροπολίτης κ. Νικηφόρος τίμησε τον π. Αχίλλειο Κάνκου με Σταυρό και επιγονάτιο. Τον δάσκαλο και ιερέα χρόνια στην ιεραποστολή μας.

Τόνισε την υπακοή, την απλότητα του π. Αχιλλείου, την ειρηνική συνεργασία με τους άλλους ιερείς και ιδιαιτέρως ότι είναι και ο πατέρας του εορτάζοντος σήμερα πρεσβυτέρου π. Ανδρέα Καζέμπε.

Εκ του καλού δένδρου προέρχεται, όπως είπε ο Μητροπολίτης, και καλός καρπός. Ευχήθηκε να είναι αυτό παράδειγμα και για τους άλλους ιερείς.

Ακολούθησε μεγαλοπρεπής λιτανεία. Ευτυχώς ο καιρός παρά τους φόβους μας για βροχή ηταν καλος.

Η λιτανεια ἔγινε γύρω απο τον Ναό τοῦ Αγίου Ανδρέου με δεήσεις στις τέσσερεις γωνίες και επιμνημόσυνη δέηση στο κοιμητήριο-προσκύνημα των αναπαυομένων ιεραποστόλων μας.

Μετά την είσοδο στο Ναό απηύθυνε προς τον λαό ο Μητροπολίτης κ. Νικηφόρος, πνευματικό οικοδομητικό λόγο νουθεσίας εμπνευσμένο απο τη ζωή του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου.

Μετέφερε τις ευχές, την πατρική αγάπη και το ενδιαφέρον του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου του Β΄ προς όλους.

Μετά τήν ακολουθία πάλι τραγούδια αφρικάνικα χαρμόσυνα, ανταλλαγή ευχών καὶ εκδηλώσεις χαράς!

Το απόγευμα έγινε ιερατική σύναξη όπου αφού πρώτα ο Μητροπολίτης ενημέρωσε τους ιερείς για τα σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν κατά την τελευταία Ι. Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής εν συνεχεία ασχολήθηκε η σύναξη με προβλήματα του ιεραποστολικού έργου και εδόθησαν οδηγίες για την αντιμετώπιση των. Ο Μητροπολίτης δέχθηκε σε ακρόαση ιδιαιτέρως ιερείς και πιστούς.

Διόρισε αρχιερατικό επίτροπο των περιοχών MWEKA, LUEMBO, ILEMBO, SANGURU τον πρεσβύτερο Αλέξανδρο Minga προϊστάμενο του ιερού ναού Αγίων Γεωργίου και Σπυρίδωνος MWEKA.

Έτσι μαζί με την Κων/πολη, την Κύπρο, την Πάτρα και τα άλλα μέρη όπου ο Πρωτόκλητος Απόστολος είναι προστάτης, και εμείς εδώ στην καρδιά της Αφρικής επικαλούμαστε καθημερινά τη σκέπη του Αγίου προστάτη της ιεραποστολής μας καὶ πορευόμεθα με τις ευχές των ζώντων ἀλλὰ και τῶν κεκοιμημένων αγίων ἱεραποστόλων καὶ ηγουμένων ημών στην πίστιν.

kananga-1

kananga-2

kananga-3

kananga-4

kananga-5

kananga-16

kananga-19

kananga-6

kananga-7

kananga-8

kananga-9

kananga-11

kananga-12

kananga-13

kananga-14

kananga-15

kananga-17

kananga-18

Εμφανίσεις: 304063
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: