Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 01/10 13:39

pormpona 2

ΤΟΥ ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΠΟΛΥΓΕΝΗ


Εκδικάστηκε σήμερα, Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018 στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η υπόθεση του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών σχετικά με την Εκκλησία στο Κληροδότημα Προμπονά.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Romfea.gr το ΣτΕ, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και η Ιερά, Βασιλική, Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του Αρχιεπισκόπου για την υπόθεση του Κληροδοτήματος Προμπονά.

Να αναφερθεί ότι ο Ιερό Ναός του Αγίου Γεωργίου είχε σφραγιστεί, καθώς είχε επιχειρηθεί να τεθεί σε λειτουργία χωρίς την άδεια του Αρχιεπισκόπου.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ζητούσε από το ΣτΕ την ακύρωση της απόφασης του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου για τη σφράγιση του Ιερού Ναού, γιατί παραβιάζει το δικαίωμα λατρείας κατά παράβαση του Συντάγματος (άρθρο 13) και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (άρθρο 9), όπως επίσης παραβιάζει τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος και έχει πλημμελή αιτιολογία.

Το Δ' Τμήμα του ΣτΕ, κατά πλειοψηφία, με την υπ' αριθμ. 1999/2018 απόφασή του, έκανε δεκτή ως βάσιμη την αίτηση ακύρωσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ έκρινε ότι «η προσβαλλόμενη πράξη η οποία διατάσσει τη σφράγιση του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου, Αγίων Αναργύρων και Αγίας Φωτεινής Κληροδοτήματος Δημητρίου Προμπονά, με την αιτιολογία ότι η θέση σε δημόσια λατρεία του ναού από τον ηγούμενο τής Μονής Βλατάδων πραγματοποιήθηκε χωρίς κανονική άδεια της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, δεν αιτιολογείται».

(!) Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση / ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.

Εμφανίσεις: 303752
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: