Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 13/05 16:30

aystrias arsenios

Στον Αιμίλιο Πολυγένη


Tηλεφωνική επικοινωνία είχε σήμερα το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Romfea.gr με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αυστρίας και Έξαρχο Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ. Αρσένιο, σχετικά με το θέμα που προέκυψε ως προς τον τρόπο μετάδοσης της Θείας Ευχαριστίας.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι η Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες του ορθοδόξου ποιμνίου της, τόσο στην Αυστρία όσο και στην Ουγγαρία, και τηρώντας τα μέτρα των τοπικών κυβερνήσεων, αποφάσισε την ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ μετάδοση της Θείας Ευχαριστίας με τον τρόπο της αρχαίας λειτουργικής παραδόσεως των πρώτων χριστιανικών αιώνων, όπως αποτυπώνεται στη Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου.

Επίσης ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι η Μητρόπολη Αυστρίας εκφράζοντας το πνεύμα της Μητρός Εκκλησίας δεν καινοτομεί και δεν καταφεύγει σε εύκολες λύσεις, όπως θα ήταν το κλείσιμο των ναών, η εισαγωγή ξένων με την παράδοση της ορθοδόξου λατρείας στοιχείων ή ο αποκλεισμός των πιστών από τη Θεία Ευχαριστία, αλλά επιστρέφει σε μία ήδη εφαρμοσμένη και ιστορικά κατοχυρωμένη λειτουργική πρακτική της Εκκλησίας.

Κοινωνούμε το Άγιο Σώμα και το Τίμιο Αίμα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού για να ενωθούμε μαζί Του. Πιστεύουμε στην Αγάπη Του γιατί είναι ο Υιός του Θεού που ήρθε στον κόσμο, έπαθε ως άνθρωπος και ανέστη ως Θεός για να μας σώσει.

Έχουμε λοιπόν τη βαθιά πίστη ότι η Θεία Κοινωνία, το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού είναι πηγή της Ζωής και της Υγείας ψυχής και σώματος και αποκλείεται να γίνει ποτέ αιτία ή οδός μεταδόσεως ασθενείας.

Θεωρούμε πολύ σημαντικό, μετά από απομόνωση πολλών εβδομάδων, να δοθεί στους πιστούς και πάλι η δυνατότητα να συμμετέχουν στη Θεία Λειτουργία για να μπορέσουν να κοινωνήσουν το Άγιο Σώμα και το Τίμιο Αίμα του Χριστού, χορηγού της Ζωής και της Αθανασίας.

Πρέπει να τονιστεί ότι οι ισχυρισμοί ορισμένων ότι ο σημερινός τρόπος μετάδοσης της Θείας Κοινωνίας, με τη χρήση της ίδιας λαβίδας για όλους τους πιστούς, είναι ο μόνος ορθός και κανονικός και ότι αυτή είναι η μόνη ορθόδοξη παράδοση για δύο χιλιάδες χρόνια δεν ανταποκρίνονται στην ιστορική πραγματικότητα και δημιουργούν σύγχυση και προβληματισμό στους πιστούς.

Η απόφαση λοιπόν της προσωρινής επαναφοράς ενός μέρους της Θείας Λειτουργίας του Αγίου Ιακώβου βρίσκεται μέσα στα πλαίσια της κανονικής ορθοδόξου παραδόσεως της Εκκλησίας και ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ποιμαντικές ανάγκες που έχουν προκύψει στη δύσκολη συγκυρία της πανδημικής κρίσεως που μαστίζει σήμερα την ανθρωπότητα.

Γιατί όπως τόνισε η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος «δεν κινδυνεύει η πίστη μας, αλλά οι πιστοί, δεν κινδυνεύει ο Χριστός, αλλά οι χριστιανοί, δεν κινδυνεύει ο Θεάνθρωπος, αλλά οι άνθρωποι».

Εμφανίσεις: 303276
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: