Γράφτηκε από τον/την Εθνικός Κήρυκας. 25/11 03:02

Amerikis ston Patr

Του Θεόδωρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυκας


Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη μεταβαίνει από το Σάββατο 25 Νοεμβρίου μέχρι την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου, ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος προκειμένου να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις της Ιεράς Συνόδου, καθότι τυγχάνει συνοδικός πάρεδρος αυτή τη Συνοδική χρονική περίοδο.

Οι συνεδριάσεις θα αρχίσουν το εσπέρας της Κυριακής 26 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθούν το μεσημέρι της Τετάρτης 29 του μηνός, ενώ θα παραμένει και για τη Θρονική γιορτή του Πατριαρχείου, επί τη μνήμη του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα, ιδρυτή της Εκκλησίας του Βυζαντίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος θα κομίσει μαζί του και τον Κατάλογο προς Αρχιερατεία Αγάμων Κληρικών ημιτελή καθότι κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Επαρχιακής Συνόδου δεν καταρτίστηκε όπως είχε υποδείξει ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, αλλά απλώς έγινε ένα μικρό καθάρισμα. Συγκεκριμένα, αφαιρέθηκαν μερικά ονόματα ακατάλληλων αγάμων κληρικών που ήταν σ' αυτόν οι οποίοι δεν μπορούσαν επ' ουδενί να είναι υποψήφιοι προς Επισκοποίηση.

Είχε λεχθεί η δικαιολογία ότι Νομική Επιτροπή μελετούσε το θέμα εάν και κατά πόσο θα πρέπει να συμπεριληφθούν στον κατάλογο ιεράρχες οι οποίοι υπηρετούν σε Μητροπόλεις εκτός Αμερικής και οι οποίοι υπηρέτησαν ως ιερείς στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, όπως προβλέπει το άρθρο 14 του Συντάγματος της Αρχιεπισκοπής στην πέμπτη παράγραφο.

Συγκεκριμένα, είναι οι εξής: Τορόντο κ. Σωτήριος, Μεξικού κ. Αθηναγόρας, Δαρδανελίων κ. Νικήτας και Σουηδίας κ. Κλεόπας.

Είχε φτάσει μάλιστα στο σημείο ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος να επικαλεσθεί ακόμα και την αμερικανική νομοθεσία προς τούτο, όπως είχε κάνει και στις 30 Αυγούστου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενώ στην πραγματικότητα δεν υφίσταται τέτοιο θέμα.

Γνώστες των εκκλησιαστικών πραγμάτων παρατηρούσαν στον «Ε.Κ.» πως απλώς ο Αρχιεπίσκοπος επιδόθηκε σ' αυτούς τους τακτικισμούς επειδή απλώς επιθυμούσε να αποκλείσει τους προαναφερθέντες αρχιερείς από τον Κατάλογο των Υποψηφίων και συγκεκριμένα τον Μητροπολίτη Δαρδανελίων κ. Νικήτα. Κάτι παρόμοιο προγραμματίζει να κάνει και τούτη τη φορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Κ.», ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος προτίθεται να εισηγηθεί στον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο να προχωρήσει η εκλογή για Μητροπολίτη Σικάγου από τον υπάρχοντα Κατάλογο και στο μέλλον και συγκεκριμένα στην Κληρικολαϊκή της Βοστώνης τον Ιούλιο να οριστικοποιηθεί ένας νέος Κατάλογος.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που ο Αρχιεπίσκοπος μεταβαίνει στο Φανάρι έπειτα από την οικονομική πτώχευση στην οποία έχει οδηγήσει την Αρχιεπισκοπή.

Εγκυρες πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν πως σε πρόσφατη συνεδρίαση επέρριψε ευθύνες, εμμέσως πλην σαφώς, στον αείμνηστο Μάικλ Τζαχάρη, ο οποίος του είχε συστήσει τον κ. Τζέρι Δημητρίου και του είπε να του έχει απόλυτη εμπιστοσύνη.

Υπογραμμίζεται ότι ο Μάικλ Τζαχάρης υπήρξε εκ των μεγαλυτέρων ευεργετών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, της Ομογένειας αλλά και του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου προσωπικώς.

Αποκλειστικές πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος δέχεται όχι απλώς εισηγήσεις, αλλά πιέσεις από πολλές μεριές, συμπεριλαμβανομένων και μελών της σημερινής κυβέρνησης της Ελλάδος, να προχωρήσει στην όσο το δυνατό ταχύτερη απομάκρυνση του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου ευσχημόνως.

Εν τω μεταξύ, ο «Ε.Κ.» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι η αρχιγραμματέας του Αρχιεπισκόπου, η κυρία Αλίκη Κούριαν, διαβάλει και κακολογεί εκείνους οι οποίοι τολμούν να επιρρίπτουν ευθύνες στον Αρχιεπίσκοπο για το σημερινό κατάντημα της Αρχιεπισκοπής, δίνοντας την εντύπωση ότι ομιλεί αντ' αυτού.

Εμφανίσεις: 303769
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: