Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 10/07 22:53

basileia oyranou

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Πολιτάκης
Ιεροκήρυκας Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης


Κυριακή Γ΄ Ματθαίου
(Ματθ. στ΄ 22 - 33)

Στη σημερινή Ευαγγελική διήγηση ο Κύριος μας λέγει ότι ο λύχνος που δίνει φως στο σώμα είναι το μάτι και ο λύχνος που φωτίζει την ψυχή είναι ο νους, γι’ αυτό όταν το μάτι είναι υγιές τότε όλο το σώμα είναι γεμάτο φως και φωτίζεται η ψυχή.

Αυτό γίνεται όταν ο νους και η καρδιά δεν έχουν τυφλωθεί από την προσκόλληση στα μάταια και πρόσκαιρα του κόσμου τούτου.

Όταν όμως το μάτι είναι τυφλωμένο, τότε όλο το σώμα είναι βυθισμένο στο σκοτάδι και δεν έχει μέτρο το σκοτάδι της ψυχής.

Δεν υπάρχει περίπτωση να εργάζεται κάποιος σε δύο κυρίους διότι ή τον ένα θα μισήσει και τον άλλον θα αγαπήσει ή θα προσκολληθεί στον ένα και θα καταφρονήσει τον άλλον.

Άρα ή θα αγαπάτε τον Θεό ή θα επιλέξετε τις γήινες απολαύσεις και τον πλούτο.

Με αυτούς τους λόγους, ο Κύριος θέλει να τονίσει ότι η ανθρώπινη καρδιά είναι το κέντρο της υπάρξεώς μας και ο νους αποτελεί τον οφθαλμό της ψυχής.

Η εικόνα αυτή έχει ιδιαίτερη πνευματική σημασία, αφού το καθαρό και υγιές μάτι δηλώνει την καλή, ελεήμονα και χαριτωμένη ψυχή, ενώ ο πονηρός και σκοτεινός οφθαλμός είναι η περίεργη και φιλάργυρη ψυχή.

Ο άνθρωπος εξαιτίας της πτώσης του απέκτησε το τρομερό πάθος της πλεονεξίας, την επιθυμία της ακατάσχετης συλλογής υλικών πραγμάτων, μάταιων, πρόσκαιρων, στα οποία δυστυχώς στηρίζει τις δυνάμεις, την ελπίδα, και το μέλλον του.

Αυτή η κατάσταση όμως αποτελεί τη μεγαλύτερη ασθένεια της ψυχής του με αποτελέσματα τραγικά για τον ίδιο και τη σωτηρία του, αφού τοποθετεί στη θέση του Δημιουργού Θεού το χρήμα και τις ποικίλες απολαύσεις του κόσμου.

Το πνεύμα του κόσμου αρνείται τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος και τα γνωρίσματα της πνευματικής ζωής της Εκκλησίας, αφού επιθυμεί τη διαφθορά του ανθρώπου και την υποδούλωσή του στα διάφορα πάθη.

Γι’ αυτό ο άνθρωπος κουρασμένος και ζαλισμένος από τις φωνές των «σειρήνων» του κόσμου, προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε μία άρρωστη υποκριτική πνευματικότητα και σε ένα κοσμικό φρόνημα.

Μέσα στο Ευαγγελικό κείμενο ο Χριστός λέγει ξεκάθαρα ότι οφείλουμε να έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην πρόνοια του Θεού: «Διὰ τοῦτο λέγω ὑμῖν, μὴ μεριμνᾶτε τῇ ψυχῇ ὑμῶν τί φάγητε ἢ τί πίητε, μηδὲ τῷ σώματι ὑμῶν τί ἐνδύσησθε· οὐχὶ ἡ ψυχὴ πλεῖόν ἐστιν τῆς τροφῆς καὶ τὸ σῶμα τοῦ ἐνδύματος; ἐμβλέψατε εἰς τὰ πετεινὰ τοῦ οὐρανοῦ ὅτι οὐ σπείρουσιν οὐδὲ θερίζουσιν οὐδὲ συνάγουσιν εἰς ἀποθήκας, καὶ ὁ πατὴρ ὑμῶν ὁ οὐράνιος τρέφει αὐτά· οὐχ ὑμεῖς μᾶλλον διαφέρετε αὐτῶν; τίς δὲ ἐξ ὑμῶν μεριμνῶν δύναται προσθεῖναι ἐπὶ τὴν ἡλικίαν αὐτοῦ πῆχυν ἕνα; καὶ περὶ ἐνδύματος τί μεριμνᾶτε; καταμάθετε τὰ κρίνα τοῦ ἀγροῦ πῶς αὐξάνουσιν· οὐ κοπιῶσιν οὐδὲ νήθουσιν· λέγω δὲ ὑμῖν ὅτι οὐδὲ Σολομὼν ἐν πάσῃ τῇ δόξῃ αὐτοῦ περιεβάλετο ὡς ἓν τούτων».

Ο άνθρωπος όταν ζει με το άγχος και την αγωνία της αποκτήσεως πραγμάτων υλικών, δεν αναπαύεται.

Βιώνει μία πραγματική κόλαση, κομματιάζει όλο του το είναι εξαιτίας αυτής της μέριμνας που τον κάνει ειδωλολάτρη, αφού στη θέση του Θεού τοποθετεί το χρήμα και όλα τα υλικά πράγματα που τον καθηλώνουν και τον καθιστούν «κάτοικο της γης», υπηρέτη και δέσμιο της φθοράς, χωρίς πραγματική ουράνια ελπίδα.

Αγαπητοί μου.

Η προτροπή του Χριστού: «Ζητεῖτε δέ πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ καί τήν δικαιοσύνην αὐτοῦ, καί ταῦτα πάντα προστεθήσεται ὑμῖν», αποτελεί τη σημαντικότερη συμβουλή και τον ωραιότερο λόγο της σημερινής Ευαγγελικής περικοπής.

Ο Κύριός μας δεν αμφισβητεί και δεν απορρίπτει τα υλικά αγαθά διότι και αυτά αποτελούν δώρα Του στον άνθρωπο, απαραίτητα για να ζήσει σε αυτόν τον κόσμο.

Μας καλεί όμως να κρατήσουμε την ψυχή μας ελεύθερη από κάθε δεσμευτικό στοιχείο που η αποκλειστική προσήλωση σε αυτό μας οδηγεί στην αυτοαπομόνωση, στην αγωνία, στη δέσμευση και τελικά στην απομάκρυνση από τον Θεό και το θέλημά Του που είναι η σωτηρία μας.

Εμφανίσεις: 271779
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: