Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 01/05 11:44

anastasi keimeno

Γράφει ο Κώστας Νούσης


Το κεντρικό γεγονός της Ορθοδοξίας (οι Ρωμαιοκαθολικοί το (ξ)έχασαν κι αυτό· ένα ακόμη δείγμα ότι νόθευσαν τον Χριστιανισμό). Χωρίς αυτό και τα υπόλοιπα χάνουν το νόημά τους.

Το είπε ξεκάθαρα ο Απόστολος των Εθνών Παύλος. Γιατί όμως; Ποιοί είναι οι λόγοι που το καθιστούν κορυφαίο γεγονός της πίστης μας;

• Εάν δεν ανίστατο ο Κύριος, δεν θα υπήρχε καμιά απολύτως βεβαιότητα για την ανάσταση των υπολοίπων ανθρώπων. Τώρα έχουμε εχέγγυο, προηγούμενο, βεβαιότητα.

• Η ανάσταση των νεκρών αποτελεί τη μόνη λύση στο μυστήριο της θεοδικίας. Ό,τι μας φαίνεται άδικο γενικότερα, θα αποκατασταθεί και θα ερμηνευθεί στην αιωνιότητα.

• Η ανάσταση αποτελεί τη λύση και στην ανερμήνευτη τραγωδία της ματαιότητας και φθοράς που τσακίζει κάθε έλλογο ον.

• Ο άνθρωπος παύει να είναι δούλος των παθών, δια των οποίων προσπαθεί να «προλάβει να ζήσει» όσα μπορεί (με εφάμαρτο ηδονικό τρόπο πλεονεξίας και εγωισμού κατά κανόνα) και να «λύσει μόνος του» τα προβλήματα που συναντά (με οργή, αδικία και φόνους συνήθως), πριν τον αρπάξει ο αναπόφευκτος χαμός του. Ο θάνατος νικήθηκε πανηγυρικά και καταργήθηκε. Δεν έχουμε πια κανένα άλλοθι για τις αμαρτίες μας.

• Η Ανάσταση του Κυρίου σφραγίζει τη θεογνωσία της ανθρωπότητος. Εφόσον ανέστη εκ νεκρών – αδιανόητο προ Αυτού – είναι σίγουρα ο μόνος Θεός, οπότε όσα μας δίδαξε και προφήτεψε είναι αληθή.

• Η ανάσταση βεβαιώνεται και μέσα από την αναστημένη ζωή των Αγίων της Ορθοδοξίας. Ένα ακόμη πιστοποιητικό της πανανθρώπινης μελλοντικής.

• Βλέπουμε από τα ανωτέρω ότι εμάς αφορούν όλα τα παραπάνω, οπότε κατ’ ουσίαν δεν γιορτάζουμε τόσο την Ανάσταση του Κυρίου, όσο τη δική μας προσδοκώμενη εξανάσταση.

• «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός»: τότε έγινε η Ανάσταση, τότε θα έρθει στη Δευτέρα Παρουσία Του, για να κρίνει ζώντες και νεκρούς (πνευματικά, εφόσον όλοι θα είμαστε ζώντες σωματικά, αναστημένοι). Μέση της νυκτός: μεσονύκτιο Κυριακής (ημέρας Κυρίου, η ογδόη ημέρα).

Η εκκλησιαστική οικονομία ας μη γίνει κανόνας και πεδίο θεολογικών και λειτουργιολογικών ακροβατικών στοχασμών…

Εμφανίσεις: 243033
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: