Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 15/04 10:40

pasxa

Αρχιμ. Φιλίππου Χαμαργιά στην Romfea.gr

Πρωτοσυγκέλλου 

Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας


Τις ημέρες αυτές, μέσα στην κρίση της πανδημίας και της κούρασης πλέον των ανθρώπων, ως συνέπεια των περιοριστικών μέτρων, βλέπουμε έναn πόλεμο ειδήσεων και πληροφοριών, αναφορικά με το αν, τελικά, θα μπορέσουμε να κάνουμε Πάσχα στο χωριό!

Μέσα από την ποιητική σοφία, του θυμόσοφου ελληνικού λαού μας, έχουμε ακούσει πολλές φορές  την παροιμιώδη φράση «Χριστούγεννα στην πόλη και Πάσχα στο χωριό». Ωστόσο η φράση αυτή σίγουρα αποτελεί έναν γεωγραφικό προσδιορισμό που μας κατευθύνει στο που και πως μπορούμε να γιορτάσουμε την κάθε εορτή καλύτερα.

Και σίγουρα, αναφερόμενη η παροιμιώδης αυτή φράση στο «Πάσχα των Ελλήνων», μας προβάλλει το Πάσχα του χωριού, στη γραφική επαρχία, ως μια απόδραση, μακριά από την πολύβουη πόλη και τους αγχωτικούς ρυθμούς της καθημερινότητας. Εκεί, στο χωριό, μέσα στη φύση και στην αρχιτεκτονική απλότητα, καλούμαστε να ευθυμήσουμε και να γλεντήσουμε τη Λαμπρή.

Όμως το «Πάσχα των Ελλήνων» σημαίνει και επιστροφή στις ρίζες και στην Παράδοση, η οποία καλλιεργείται και συντηρείται αναλλοίωτη, μέσα στη γενικότερη αισθητική, αλλά προ πάντων σε όλο αυτό συντελεί η συμμετοχή μας στη Μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας, έστω αυτές τις ημέρες. 

Τα Άχραντα Πάθη, η θέα της Εσταυρωμένης Αγάπης, τα λόγια του Κυρίου προς τους Μαθητές Του, κάτω από το ημίφως των κεριών και την κατανυκτική ατμόσφαιρα, αποτελούν εικόνες και βιώματα για τον καθένα μας, που μας φέρνουν πιο κοντά σε ένα Πάσχα που, είτε στο χωριό, είτε στην πόλη, το εορτάζουμε ως μέλη της Εκκλησίας, εντός Aυτής και δι’ Aυτής.

Διότι Πάσχα χωρίς Χριστό, χωρίς Εκκλησία, χωρίς Ευχαριστιακή συμμετοχή, δεν είναι Πάσχα. 

Πάσχα σημαίνει διάβαση, πέρασμα….. ένα πέρασμα από το θάνατο στη ζωή. 

Το φετινό Πάσχα σηματοδοτείται από το πέρασμα πολλών ανθρώπων, από την αβεβαιότητα, την ανασφάλεια και τον πόνο, στην προσωπική Χαναάν του καθενός μας, στη γη της επαγγελίας. 

Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι Πάσχα, πέρα από την εθιμοτυπική διάσταση της Εορτής, σημαίνει πέρασμα με ευρύτερη έννοια. 

Πέρασμα από τη σκλαβιά στην Ελευθερία. 

Ποια σκλαβιά;;;  Τη σκλαβιά από τα δεσμά του υλισμού στην ελευθερία της ζωής που χάνουμε. 

Πέρασμα από το σκοτάδι στο φως. 

Ποιο σκοτάδι;;; Το σκοτάδι των αδυναμιών μας, που μας στερεί το φως της δύναμής μας.

Πέρασμα από το ψέμα στην Αλήθεια. 

Ποιο ψέμα;;; Το ψέμα που ενδύουμε με το κάλυμμα της αληθοφάνειας και θεραπεύουμε τις ψευδαισθήσεις μας.

Αυτό το Πάσχα ας βιώσουμε.

Εμφανίσεις: 300496
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: