Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 28/03 00:31

ag gregoriou palama

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Πολιτάκης | Romfea.gr
Ιεροκήρυκας Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης


Κυριακή Β΄ Νηστειών
(Μάρκ. Β΄, 1 - 12)

Στη σημερινή του διήγηση ο Ευαγγελιστής Μάρκος μας αναφέρει ότι ο Χριστός βρίσκεται σε ένα σπίτι στην Καπερναούμ και εκεί διδάσκει τους παρευρισκομένους με λόγους αγαθούς και αιώνιους.

Ξαφνικά εμφανίζονται τέσσερις άνδρες οι οποίοι μεταφέρουν έναν παράλυτο επάνω σε ένα φορείο, σε ένα κρεβάτι και αναζητούν απεγνωσμένα τον Κύριο.

Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει η δυνατότητα να εισέλθουν στο σπίτι που βρίσκεται ο Ιησούς, εξαιτίας του πλήθους αλλά και του περιορισμένου χώρου κι έτσι σκέφτονται να ανεβούν πάνω στην οροφή και από κει να κατεβάσουν τον παραλυτικό στο εσωτερικό του σπιτιού.

Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουν να βρεθεί ο παραλυτικός μπροστά στον Ιησού, ο οποίος του χαρίζει την ίαση, τη θεραπεία, αφού πρώτα του συγχώρεσε τις αμαρτίες, οι οποίες είναι και η αιτία της σωματικής του παραλύσεως.

Μέσα στο συγκεντρωμένο πλήθος υπήρχαν και ορισμένοι πονηροί γραμματείς, οι οποίοι ξαφνιάστηκαν όταν άκουσαν τον Ιησού να λέγει ότι συγχωρεί τις αμαρτίες του παραλυτικού.

«Ἦσαν δέ τινες τῶν γραμματέων ἐκεῖ καθήμενοι καὶ διαλογιζόμενοι ἐν ταῖς καρδίαις αὐτῶν· τί οὗτος οὕτω λαλεῖ βλασφημίας; τίς δύναται ἀφιέναι ἁμαρτίας εἰ μὴ εἷς ὁ Θεός;»

Δεν μπορούν να κατανοήσουν τα λόγια Του και τυφλώνονται από τους λογισμούς. Θεωρούν τον Ιησού ως έναν επηρμένο και βλάσφημο που λαμβάνει τη θέση του Θεού, αλλά δεν τολμούν να αποκαλύψουν τις σκέψεις τους.

Ο Κύριος ως Παντογνώστης αντιλαμβάνεται τα κρύφια και τα πονηρά του νου και της καρδιάς τους και τους λέγει: «τί ταῦτα διαλογίζεσθε ἐν ταῖς καρδίαις ὑμῶν;».

Ο Υιός του ανθρώπου έχει τη δύναμη, την εξουσία να συγχωρεί τις αμαρτίες, γι’ αυτό προτρέπει αμέσως τον παραλυτικό να σηκωθεί από το κρεβάτι του, να το πάρει στους ώμους και να πάει στο σπίτι του, περπατώντας!

Μπροστά σε αυτό το θαυμαστό γεγονός όλοι σάστισαν και ασφαλώς δόξασαν τον Θεό, αναφωνώντας ότι ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχαν δει κάποιον παραλυτικό να σηκώνεται αμέσως με μία προσταγή και να περπατάει.

Στο σημερινό Ευαγγελικό κείμενο ο Κύριος χαρίζει την υγεία σε έναν ταλαιπωρημένο άνθρωπο. Προσφέρει τη θεραπεία της ψυχής και του σώματος και τονίζει ότι η αμαρτία έχει στενή σχέση με την ασθένεια του σώματος, γι’ αυτό του λέγει: «τέκνον, ἀφέωνταί σοι αἱ ἁμαρτίαι σου».

Είναι γνωστό πως η αμαρτία δημιουργεί σχίσμα στη σχέση του Θεού με τον άνθρωπο και απομακρύνει το Άγιο Πνεύμα, γι’ αυτό ο άνθρωπος οφείλει να αγωνίζεται πνευματικά, να έχει ταπεινό φρόνημα και να επιζητεί διαρκώς το έλεος του Θεού ώστε να τον προφυλάσσει και να τον καθαρίζει από πάσης κηλίδος.

Η αμαρτία προέρχεται από την κακή χρήση της ελευθερίας. Η αμαρτία γεννά το θάνατο, την ασθένεια της ψυχής και του σώματος.

Η αμαρτία φέρνει στη ζωή του ανθρώπου την ταραχή, τη θλίψη, τον γεμίζει με πάθη, τον μπερδεύει, τον κουράζει και τον αφήνει μονάχο και αβοήθητο ναυαγό μέσα στο φουρτουνιασμένο πέλαγος των λογισμών.

Ο Κύριος, ως ο μόνος Ελεήμων και Φιλάνθρωπος, δε μας εγκαταλείπει ποτέ, ούτε όμως επιβάλει την παρουσία Του καταργώντας την ελευθερία μας.

Περιμένει υπομονετικά μέχρι να δεχθούμε την αγάπη Του, τη στοργή Του, που θα μας απελευθερώσει από τα δεσμά του πόνου της ασθενείας και επιθυμεί να πορευθούμε το δρόμο που οδηγεί στο πραγματικό μας σπίτι που είναι η Βασιλεία Του ... «ἔγειρε καὶ ἆρον τὸν κράβαττόν σου καὶ ὕπαγε εἰς τὸν οἶκόν σου».

Επιστροφή λοιπόν ... στο σπίτι μας όρθιοι, υγιείς, απελευθερωμένοι από κάθε είδους δεσμά.

Προϋπόθεση της επιστροφής ... η μετάνοια.

Προϋπόθεση της μετάνοιας ... το θάρρος, η πίστη, η ελπίδα, η βεβαιότητα, η ομολογία.

Επιθυμούμε ...;;;

Ας αναρωτηθούμε !!!

Εμφανίσεις: 300389
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: