Γράφτηκε από τον/την Νίκη Τσάγγου. 14/02 12:08

pronoia theoy

Γράφει η Νίκη Τσάγγου στην Romfea.gr
Κλινική ψυχολόγος και θεολόγος


Εγκλωβισμένοι οι άνθρωποι πάνω στον πλανήτη, μέσα σε ατυχή, ελλιπή και ανεπαρκή σχήματα που επιχειρούν να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία, παραζαλισμένοι διότι γύρισε η γη ανάποδα, χάθηκε η εργασία, χάθηκε η ελευθερία, χάθηκαν οι επαφές με τους άλλους ανθρώπους, άλλαξε, αγρίεψε από μοναξιά η καθημερινότητα... πρόστιμα, έλεγχοι, αστυνόμευση, ανεργία, παραμιλούν παραζαλισμένοι, μουδιασμένοι.

Να λυπηθούν, να θυμώσουν, να ξεσηκωθούν, να περιμένουν, να αποφασίσουν, να συμφωνήσουν, να διαφωνήσουν, πως πρέπει να κατανοηθεί όλη αυτή η παράδοξη κατάσταση ανελευθερίας και τρόμου όπου έχει χαθεί κάθε μέτρο σταθερότητας και κάθε ατομικός έλεγχος πάνω στην καθημερινή ζωή;

Δεν χάθηκε ο Θεός, δεν έλλειψε, δεν λείπει ο Θεός ειδικά τώρα... δεν σταμάτησε να προνοεί για το πλάσμα του.

Αυτός δημιούργησε τον κόσμο και τώρα, όπως όλοι οι άγιοι λένε (κάτι ξέρουν αυτοί που είδαν τον Θεό το Πρόσωπο Του) συνεχίζει ο Θεός πιο παρών από ποτέ να είναι κοντά στο πλάσμα Του, συνεχίζεται να δίνει σάρκα και αίμα καθημερινά στην θεία λειτουργία.

Η θεία μετάληψη και η μετοχή στα άγια Μυστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας έχουν πάρει μια διάσταση ακόμη πιο ευλογημένη και αποκαλυπτική της παρουσίας του θεού καθημερινά στην ζωή, ειδικά τώρα. Αυτόν τον καιρό...

Κανεις δεν είναι πιο παρών και πιο ζωντανός από τον ίδιο τον θεό αυτή την στιγμή.

Η πανδημία αντισταθμίζεται με μια ηχηρή ομολογία που όμως δεν πολυακουγεται, δεν διαφημίζεται, δεν πολύ κυκλοφορεί...

Κινείται η αλήθεια του θεού με τον δικό της τρόπο αφανώς με την γνωστή λεπτότητα και ευγένεια που Τον χαρακτηριζει, Τον δια-κρίνει.

Όστις θέλει οπίσω μου ελθείν. Με δίψα. Με πίστη ακλόνητη.

Αξία αυτή την στιγμή έχει να κοινωνά κανείς από τα χέρια του κουρασμένου (από την νόσο) νεαρού αγωνιστή ιερέα που μόλις ολοκλήρωσε την νοσηλεία του ενδονοσοκομειακά, εξ αιτίας του μοντέρνου θορυβώδους ιού.

Να κοινωνά, ο ίδιος και να παρακαλεί τον ιερέα να κοινωνήσει τους γηραιούς με τα πολλά υποκείμενα νοσήματα, γονείς, με την τιμητική κατ οίκον επίσκεψη του Χριστού, άφοβα διαχωρίζοντας την λογική των ανθρώπων από την λογική του θεού.

Πουθενά καμμία μάσκα. Αποκάλυψη θεού.

Οι πρώτοι αδύναμοι μεταπτωτικά έχουν φόβο. Ο Θεός ήταν, είναι και θα είναι μόνο Αγάπη. Έμπρακτη. Αποκεκαλυμένη.

Συντρίβει κάθε ανθρώπινη λογική. Χωρίς να κάνει θόρυβο...

Την ελεύθερη καρδιακή συγκατάθεση του ανθρώπου ζητά... κι έρχεται αναστάσιμα, θριαμβευτικά.

* Οι απόψεις των αρθρογράφων είναι προσωπικές και δεν απηχούν απαραίτητα τις απόψεις της Romfea.gr *

Εμφανίσεις: 300995
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: