Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 07/02 09:47

paravolitalanton

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Πολιτάκης στην Romfea.gr
Ιεροκήρυκας Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης


Κυριακή ΙΣΤ ΄Ματθαίου
(Ματθ. κε΄, 14 - 30)

Στη σημερινή διήγησή του ο Ευαγγελιστής Ματθαίος μας παρουσιάζει μία αρκετά διδακτική παραβολή που χρησιμοποίησε ο Κύριος, τη γνωστή σε όλους παραβολή των ταλάντων.

Ένας άνθρωπος πλούσιος επρόκειτο να ταξιδέψει σε κάποιο μακρινό μέρος. Κάλεσε τους υπηρέτες του, τους δούλους όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Ευαγγελιστής Ματθαίος και τους μοίρασε τα υπάρχοντά του.

Στον πρώτο υπηρέτη έδωσε πέντε τάλαντα, στο δεύτερο έδωσε δύο τάλαντα και στον τρίτο ένα τάλαντο και έπειτα αναχώρησε για το μακρινό του ταξίδι.

Μετά από αρκετό καιρό, ο κύριος των δούλων επέστρεψε στην οικία του και ζήτησε από τους υπηρέτες να τον ενημερώσουν σχετικά με όσα τους είχε αναθέσει, αλλά και για το πώς αξιοποίησαν τα τάλαντα που τους εμπιστεύθηκε.

Ο δούλος που έλαβε τα πέντε τάλαντα εργάστηκε σκληρά και κέρδισε άλλα πέντε τα οποία φανέρωσε και παρέδωσε στον κύριό του. Με τον ίδιο τρόπο εργάστηκε και ο δεύτερος δούλος που είχε λάβει δύο τάλαντα, με εντιμότητα και επιμονή, κέρδισε άλλα δύο τα οποία επέστρεψε στον πλούσιο κύριο του, κατά τη συνάντησή τους.

Ο κύριος των δούλων διαπίστωσε την έμπρακτη υπακοή, την εργατικότητα, την αγάπη των υπηρετών του γι’ αυτό τους αντάμειψε κάνοντάς τους μετόχους πολλών δωρεών και ακόμη περισσοτέρων χαρισμάτων.

Δυστυχώς όμως δε συνέβη το ίδιο με τον τρίτο υπηρέτη, ο οποίος αποδείχθηκε άνθρωπος οκνηρός, πονηρός και αχάριστος.

Δεν αξιοποίησε τη δωρεά που είχε λάβει, δεν εργάστηκε ώστε να επαυξήσει το τάλαντό του αλλά το έκρυψε στη γη και έφθασε στο σημείο να κατηγορήσει το δωρεοδότη του και να τον χαρακτηρίσει σκληρό και άδικο: «κύριε, ἔγνων σε ὅτι σκληρὸς εἶ ἄνθρωπος, θερίζων ὅπου οὐκ ἔσπειρας καὶ συνάγων ὅθεν οὐ διεσκόρπισας· καὶ φοβηθεὶς ἀπελθὼν ἔκρυψα τὸ τάλαντόν σου ἐν τῇ γῇ· ἴδε ἔχεις τὸ σόν».

Ο κύριος, ως δίκαιος, του λέγει ότι το ελάχιστο που έπρεπε να πράξει ήταν να καταθέσει το τάλαντο που του έδωσε στους τραπεζίτες και να του το επιστρέψει μαζί με τον τόκο που θα λάμβανε από αυτήν την κατάθεση.

Αφού λοιπόν αποδείχθηκε τεμπέλης, πονηρός και αχάριστος ο δούλος, ο κύριος του πήρε το τάλαντο που του εμπιστεύθηκε και το χάρισε σ’ εκείνον που είχε δέκα τάλαντα, διότι υπήρξε άξιος, εργατικός , έμπιστος και ευγνώμων.

Αυτό είναι το τέλος του τρίτου υπηρέτη που απογυμνώθηκε από τα χαρίσματα και τις δωρεές εξαιτίας της πονηρίας και της τεμπελιάς και οδηγήθηκε, μόνος του, στον πιο απομακρυσμένο, απομονωμένο και σκοτεινό τόπο, μακριά από το βασίλειο του κυρίου του.

Με απλά λόγια, η παραβολή που ακούσαμε σήμερα φανερώνει ότι εκείνος που είναι αχάριστος, οκνηρός και πονηρός άνθρωπος δε θα είναι ικανός να απολαύσει τη Βασιλεία του Θεού και θα απογυμνωθεί από τα χαρίσματα που του έχουν δοθεί και που οφείλει να αξιοποιήσει ανάλογα.

Ο Θεός έχει προικίσει με χαρίσματα όλους τους ανθρώπους. Η ύπαρξή μας, η λογική, οι σωματικές δυνάμεις, οι ικανότητες του καθενός, η επιστήμη, η φύση ολόκληρη, αποτελούν δωρεές του Θεού.

Διαπιστώνουμε από το σημερινό Ευαγγελικό ανάγνωσμα ότι δεν έχουν οι άνθρωποι τα ίδια χαρίσματα, άλλωστε δεν έχει σημασία πόσα έχουν δοθεί, αλλά πώς αξιοποίησε ό,τι έλαβε από τον Δημιουργό του ο κάθε άνθρωπος.

Στην παραβολή ακούσαμε ότι οι δύο υπηρέτες παρέμειναν πιστοί στον κύριό τους, εργάστηκαν, διπλασίασαν τα τάλαντα, αύξησαν τη δωρεά. Δεν εκμεταλλεύθηκαν την απουσία του ώστε να κρατήσουν κρυφά μέρος από το κέρδος της εργασίας τους. Φανέρωσαν και επέστρεψαν ό,τι κέρδισαν και αυτό αποδεικνύει την ειλικρίνεια και την εντιμότητά τους, έκαναν το καλύτερο για εκείνον που τους εμπιστεύθηκε την περιουσία του.

Ο τρίτος υπηρέτης υπήρξε άνθρωπος χωρίς αγάπη για τον ευεργέτη του, σκληρός, αχάριστος, ραδιούργος, αγενής και φοβερά αμετανόητος. Ήταν και παρέμεινε δυστυχισμένος, προσωπικότητα προς αποφυγήν, μίζερος και ευθυνόφοβος.

Αδελφοί ...

Ο Θεός μας έχει προικίσει ανάλογα με τις δυνατότητές μας με ποικίλα χαρίσματα που έχουν σκοπό τη σωτηρία μας γι’ αυτό οφείλουμε να εργαστούμε, να αξιοποιήσουμε ό,τι μας έχει δοθεί ώστε να επαυξήσουμε τα όποια τάλαντα για το δικό μας καλό αλλά και της κοινωνίας μας.

Ας φροντίσουμε λοιπόν να αλλάξουμε τη ζωή μας προς το καλύτερο, αυτό ζητάει ο Κύριος, αξιοποιώντας τις όποιες δωρεές Του και ας προσέξουμε πολύ να μη μείνουμε στην τραγική φιγούρα του τρίτου υπηρέτη που εργάστηκε όχι για τη σωτηρία αλλά ... για την εξορία του.

Εμφανίσεις: 300523
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: