Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 30/11 11:07

agapi exhtro

Νίκη Τσάγγου, Κλιν. Ψυχολόγος και Θεολόγος


Πρόκειται για το πλέον αδιανόητο.

Κι όμως δεν θα το ζητούσε ο Χριστός εάν δεν είχε την βεβαιότητα πως ο άνθρωπος που βιώνει μίσος για τον εχθρό του, αντιπάθεια για τον αδελφό και αναστάτωση για τον διπλανό του, μπορεί να αποκαταστήσει μέσα του την τάξη των πραγμάτων.

Για την ακρίβεια ο Χριστός δεν το ζητά, αλλά το προτείνει.

Δεν βιάζει κανέναν: Μάθετε πως πράος ειμι.

Η αγάπη στον εχθρό είναι ζήτημα γνώσης.

Μπορεί λοιπόν κάποιος αδικημένος, συκοφαντημένος να προσευχηθεί στον θεό για τον εχθρό του, ζητώντας Του να τον ευλογήσει, ενώ μέσα του αντιδρά, του «ανακατεύονται τ άντερα...εμετικά», πονά, αντιστέκεται, αμφιβάλλει για την ίδια του την λογική που καλείται να προδώσει;

Μπορεί. Για την ακρίβεια επιβάλλεται διότι είναι δρόμος σύντμησης: κόβει δρόμο ο άνθρωπος στην αναζήτηση και εύρεση της αλήθειας που εδώ ταυτίζεται με την πραότητα. Το μίσος για τον εχθρό, μας τρώει χρόνο, μας κατατρώγει...

Ποιος είναι πραγματικά ο εχθρός, ποιος είναι ο πραγματικός εχθρός του ανθρώπου...

Οι άνθρωποι είμαστε διαφορετικοί, τα δυο φύλα επιτείνουν ακόμη περισσότερο την διαφορά αυτή, και διαφοροποιημένοι ετεροχρονισμένοι γενεαλογικά ...όπως επισημαίνει το φροϋδικό οιδιπόδειο σύμπλεγμα, οι άνθρωποι «σκοντάφτουμε» πέρα από την διαφορά των δυο φύλων και στην διαφορά των γενεών.

Κόμβος στον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης, που επιφέρει μεγάλη δυσκολία συν-εννόησης.

Ο άνθρωπος όμως εν Χριστώ θεωρούμενος ασκείται σε νοήματα υπερβατικά.

Η αλήθεια γι αυτόν είναι ο Χριστός που σιωπώντας(η υπέρλογη σιωπή) μπροστά στην άγνοια του Πιλάτου και των Ιουδαίων....του «εχθρού», τους χώρεσε μέσα Του, στην ιερή καρδιά Του, πάνω στον Σταυρό κι από κει μπόρεσε να καταφέρει το καίριο πλήγμα στον Άδη ο οποίος επικράνθη, έχασε την δύναμη του να εξουσιάζει τον άνθρωπο!

Η αγάπη στον εχθρό είναι ο σύντομος δρόμος αυτογνωσίας, αυτεπίγνωσης, για μας, με την έννοια πως εγώ που μισώ τον εχθρό μου κοιτάζοντας καλά στον πνευματικό μου καθρέφτη, μπορώ να αναγνωρίσω το πρόσωπο μου, στο πρόσωπο του εχθρού μου.

Είμαι ίδιος με τον εχθρό μου, κι αν όχι στις πράξεις,τότε στις σκέψεις, στα κίνητρα...Ίσως και χειρότερος. Είναι κομμάτι της ψυχής μου και της σκέψης μου που δεν μπορώ, να αποδεχτώ και το προβάλλω πάνω του.

Εχθρεύομαι ο τι και όποιον μου μοιάζει, αυτόν δεν αντέχω, αυτός μ ενοχλεί, αυτόν αντιπαθώ και κατακρίνω!

Για να προσευχηθώ για τον εχθρό μου, πρέπει να γνωρίζω καλά τον εαυτό μου, την αδυναμία της φύσης μου, την αμαρτωλότητα μου.
Αρκεί...να θυμάμαι ποιος είμαι...

Με βάση την επίγνωση αυτή, θα σχετικοποιήσω την αδυσώπητη κρίση μου για τον εχθρό, δηλαδή θα πάψω να τον κρίνω,( να τον φοβάμαι, να τον σιχαίνομαι), μηχανισμός που εγκλωβίζει την σκέψη και δεν της επιτρέπει να προσευχηθεί, να παρατεθεί στα χέρια του θεού αμέριμνη.

Οπωσδήποτε λοιπόν, η επιείκεια (όταν βλέπουμε και γνωρίζουμε την αδυναμία μας, την έλλειψη μας, όταν δηλαδή ταπεινά-φρονούμε) απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό είναι απαραίτητη.

Αλλιώς δεν θα μπορούσαμε 1000 φορές να πέφταμε και άλλες τόσες να σηκωθούμε, μετανοημένοι, αγωνιζόμενοι, συγχωρεμένοι (μέσα και από τα μυστήρια της εκκλησίας, ελπίζοντας στην αγάπη του Πανάγαθου.

Η κρίση ανήκει στον θεό που είναι Δίκαιος τόσο με μένα όσο και με τον θεωρούμενο εχθρό μου. Η παιδαγωγική Του δικαιοσύνη μας Υπερβαίνει...

Όταν κρίνω σκληρά τον εχθρό που μου μοιάζει, κι ας το αγνοώ (μια η ανθρώπινη φύση..απλά διαιρεμένη μεταπτωτικά, ζει έναν τραγικό διχασμό), μου λείπει επιείκεια για τον ίδιο μου τον εαυτό, αλλά και για κάθε άνθρωπο.

Όταν δεν αγαπώ τον εχθρό μου τότε είμαι απ-άνθρωπος. Σε πλήρη άγνοια των ελλείψεων αλλά και των δυνατοτήτων της ανθρώπινης φυσης. Δηλαδή δεν μπορεί να μ αγγίξει ο λόγος του Χριστού.

Η γνώση που μπορεί να ανατρέψει τα πάντα στην ζωή μου. Αυτήν την διαμεσολάβηση κάνει ένας αγιος πνευματοφορος άνθρωπος που με το παράδειγμα του μας μιλάει για την μαθητεία του κοντά στον Χριστό, εμπειρία που ονομάζουμε...Φως Χριστού.

* Οι απόψεις των αρθρογράφων είναι προσωπικές και δεν απηχούν απαραίτητα τις απόψεις της Romfea.gr

Εμφανίσεις: 241806
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: