Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 02/10 22:07

ohe

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2020 ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, αναφέρθηκε στην προετοιμασία προσφυγής στον ΟΗΕ προκειμένου να καταστεί η Τουρκία υπόλογη για τις ενέργειές της εις βάρος της Αγίας Σοφίας.

Αναγνωρίζοντας ότι η Τουρκία με τις ενέργειές της πράγματι παραβίασε το καθεστώς της Αγίας Σοφίας που είχε διαμορφωθεί και ίσχυε ως status quo και επομένως οι ορθόδοξοι χριστιανοί πρέπει να λάβουν κάθε μέτρο προκειμένου να αποκατασταθούν τα δικαιώματά τους, ταυτόχρονα εκφράζουμε την απορία σχετικά με το γεγονός ότι το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, καθώς φαίνεται, το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν προχώρησε σε έμπρακτες ενέργειες προκειμένου να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των ορθόδοξων κοινοτήτων στην Τουρκία.

Παρότι γινόμαστε μάρτυρες μεμονωμένων δηλώσεων περί παραβιάσεων των δικαιωμάτων του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, λείπουν όμως οιεσδήποτε συστηματικές ενέργειες, όπως θα ήταν π.χ. η προσφυγή στη Δικαιοσύνη σε εθνικό επίπεδο ή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται η εντύπωση ότι το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως δεν πραγματοποιεί την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του στους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν κάποιο αποτέλεσμα, ενώ σε επικοινωνιακό και σε πολιτικό επίπεδο συνέχεια προβαίνει σε δηλώσεις για την παραβίαση των δικαιωμάτων του, κάνοντάς το κυρίως στην αμερικανική επικράτεια.

Ειδικότερα, είναι αδιανόητο γιατί οι δομές του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως δεν προέβησαν σε καμία δήλωση σχετικά με τα προβλήματα της Αγίας Σοφίας στο πλαίσιο της τρέχουσας συνεδρίασης του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Η ενέργεια αυτή θα ήταν ιδιαίτερα εύλογη και επίκαιρη, επειδή στις 28 Σεπτεμβρίου 2020 το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ εξέτασε το τουρκικό κράτος στο πλαίσιο της Οικουμενικής Περιοδικής Αξιολόγησης (UPR) του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και το Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, έχοντας μόνιμη αντιπροσωπεία στη Γενεύη, θα μπορούσε να καταθέσει την προσφυγή του επί τόπου και στο πλαίσιο της προβλεπόμενης διαδικασίας της υπεράσπισης, καθώς αυτή την περίοδο οι ενέργειες της Τουρκίας αξιολογούνται από τους διπλωμάτες όλου του κόσμου και στο πλαίσιο των προαναφερθεισών διαδικασιών είναι πολύ πιο εύκολο να προσελκυστεί η προσοχή του ΟΗΕ και να προωθηθεί η υπόθεση της υπεράσπισής των δικαιωμάτων του.

Φαίνεται επίσης αδιανόητη μία ανακοίνωση στο πλαίσιο της εν λόγω διαδικασίας του ΟΗΕ ότι μία από τις δομές που δημιουργήθηκε ειδικά για να προστατευτούν τα συμφέροντα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, δεν κατέθεσε το κείμενο της προσφυγής, δήθεν λέει «ελλείψει χρόνου».

Αυτή η κατάσταση συνηγορεί υπέρ του ότι το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως προχώρησε σε κάποιες ενέργειες υπεράσπισης των συμφερόντων του υποκύπτοντας προφανώς σε πιέσεις του κοινού, των ενοριτών και των χορηγών του.

Υπό τις συνθήκες αυτές η προβολή της «προσφυγής», η οποία όχι μόνο που δεν είναι νομικά δεσμευτική ενέργεια για τον ΟΗΕ, αλλά και δεν εντάσσεται σε κάποια καθιερωμένη νομική διαδικασία, εκλαμβάνεται ως ένα εξ ορισμού ανέφικτο βήμα που αποβλέπει στην προκάλυψη της ανικανότητας του Πατριαρχείου, να μην ειπωθεί και της απροθυμίας ουσιαστικής δράσης σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Πηγή: Protiktor.com /  Μετάφραση: Romfea.gr

schre

schre2

Εμφανίσεις: 301665
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: