Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 27/09 08:55

vaccine covid19 2

Αναστάσιος Ομ. Πολυχρονιάδης
Δρ. pd. Θεολογίας ΑΠΘ


Γράφει ο μεγάλος νεοέλληνας δημιουργός Ν.Γ.Πεντζίκης: «Κοινώνησα. Εμμένων εις τον βόρβορον των έργων μου [...] Μέσα στο στόμα μου [...] λαμπηδόνα ανεσπέρου φωτός, αβράδιαστη ζωή, σώμα του Κυρίου, που μόνο εν ονόματί του υπάρχουμε αληθινά [...] Εμβόλιο κατά παντός κινδύνου στο ταξίδι ανά τα εφήμερα» (Ν.Γ.Πεντζίκης, Σημειώσεις Εκατό Ημερών, Παρατηρητής, Θεσσαλονίκη 1988 –β΄ έκδοση-, σσ. 197-198).

«Εκείνο που έχει σημασία», λέγει ο ίδιος, «είναι η δι’ όλων των εκκλησιαστικών κανόνων αισθητοποίηση της αγάπης, που συνδέει τα πλάσματα με τον Δημιουργό επιτρέποντας την Θεία Ευχαριστία, την Κοινωνία Σαρκός και Αίματος» (Σημειώσεις Εκατό Ημερών, σ. 186).

Με αυτό το βίωμα, ο Πεντζίκης ομιλεί περί του πληρώματος της Εκκλησίας, δηλαδή περί του πλήθους «των ανθρώπων που εισέρχεται» εντός της και συνεπώς «δικαιώνει το όνομά της».

Κάποιος «νεαρός ζωγράφος», υπογραμμίζει ο νεοέλληνας δημιουργός, «επισκέπτονταν πολύ συχνά τις παλιές εκκλησίες μας. Κυρίως όμως μόνος, τις ώρες που ’ναι άδειες. Εξ αυτού και μόνο δεν ήταν δυνατό να ’ναι καλός Χριστιανός.

Καλύτερα με λαθεμένες σκέψεις σε γεμάτη Εκκλησία, παρά σκεπτόμενος πιθανόν σωστά, σ’ ένα άδειο Ναό». (Σημειώσεις Εκατό Ημερών, σσ. 187-188).

Στην Εκκλησία, λέγει ο θεσσαλονικιός φαρμακοποιός, «ο Κύριος παρίσταται ανάμεσα στα πλάσματά του» (Σημειώσεις Εκατό Ημερών, σ. 273), υπογραμμίζοντας ότι η «βασική» ανθρώπινη «αμαρτία» είναι η μη θέληση της παραδοχής του Θεού ανάμεσά τους (Σημειώσεις Εκατό Ημερών, σ. 237).

Για αυτό, ο ίδιος μιλώντας περί αμαρτίας, σημειώνει με έμφαση: «Αμαρτάνω γιατί δεν είμαι καθαρή και μόνη έκφραση.

Το ύφος με το οποίο εκφράζομαι, περιορίζει τον καθολικό και αιώνιο Λόγο, απολύτως στενά στην ατομική, προσωπική μου περίπτωση» (Ν.Γ.Πεντζίκης, Ομιλήματα, Ακρίτας, Αθήνα 1992-β΄ έκδοση-, σ. 128).

Ως εκ τούτου, η άρνηση της «καθαρής έκφρασής» μας, που σημαίνει τον εκ μέρους μας «περιορισμό» του Λόγου, δηλαδή του Χριστού, οδηγεί στη μασκοφορία μας εντός των Ορθόδοξων Ιερών Ναών.

Εμφανίσεις: 286064
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: