Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 03/06 09:25

ekklisia troulos

Αρχιμ. Πορφυρίου, Καθηγουμένου Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Βέροιας


Ενώ η Πολιτεία, με τις απανωτές της επισκέψεις στον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος, προσπαθεί να μαζέψει τα αμάζευτα- το σταυροπόδι, το σάλιο και τόσα άλλα- και κατανοώντας τα λάθη της, δίνει με το σταγονόμετρο τις θέσεις των πιστών στον φυσικό τους χώρο, αρχίζουμε και πάλι την διακονία του ιερού μυστηρίου της Εξομολογήσεως.

Και φυσικά, εμείς οι ορθόδοξοι χριστιανοί ξέρουμε να προφυλασσόμαστε, στους μικρούς και στους μεγάλους πειρασμούς, καλύτερα από τον καθένα.

Δειλά και φοβισμένα από τις φωτογραφικές μηχανές και τα ντρόουνς, αρχίζουμε να δεχόμαστε τους πιστούς, να ξεφορτωθούν όσα η Μεγάλη Σαρακοστή φέτος μάς φόρτωσε, αντί να μάς αποφορτίσει από την κοσμική επικαιροθηρική βλακεία.

Οδεύουμε προς τον εορτασμό της μεγάλης ημέρας της Πεντηκοστής, και πολλοί εδώ στην Ημαθία σκέπτονται πώς θα μαζέψουν τα ροδάκινα, που ωριμάζουν πλέον μόνο Κυριακή, ας είναι και της Πεντηκοστής.

Και όμως. Ζη Κύριος.

1. Εξομολόγηση σε πόλη με τσιγγάνους. Είκοσι ψυχές, από τις δέκα το πρωΐ μέχρι τις τρεις νωρίς το απόγευμα. Τα δύο τρίτα τσιγγάνοι. Μέσες ηλικίες. Λίγα παιδιά. Πολλά δάκρυα. Πολλά δάκρυα. Ναι, πολλά δάκρυα, από απλές ψυχές που τις πρόσβαλαν οι επιτάξεις να απέχουν από τον εκκλησιασμό, από τον ασπασμό των ιερών εικονισμάτων, από τον ασπασμό της χειρός των ιερέων, από το αντίδωρο που το τρώνε πριν ξεκινήσουν την ημέρα τους, πίνοντας και έναν κόμπο αγιασμό -αφήναμε στην πύλη τον αγιασμό του μήνα σε περισσότερα από πενήντα μπουκαλάκια, και σε δύο-τρεις ημέρες δεν έμενε κανένα- και από το φάρμακο της αθανασίας, γιατί το σάλιο, σύμφωνα με υπουργικό, της καθ' ύλην αρμόδιας, στόμα, μεταδίδει ιούς και όχι τον Υιό του Θεού. Άραγε, πότε κοινώνησαν τελευταία φορά;

Αυτός ο λαός κρατάει την πίστη.

Το είπε ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, όταν έκανε το κήρυγμα γιά μία γιαγιούλα, κρυμμένη πίσω από κάποια κολώνα.

Το είπε ο μέγας άγιος Γρηγόριος, ο Παλαμάς, ο δικός μας, όταν έλεγε πως ο Παράκλητος κατέρχεται με τις προσευχές μίας απλής ψυχής στην θεία λειτουργία.

Οι μανιές μας, οι μάτιουσκες, οι γιαγιάδες μας μάς δίδαξαν τον Χριστό και τους Αγίους και οι μαννάδες μας μάς θήλασαν το γνήσιο γάλα της Ορθόδοξης πατροπαράδοτης πίστεώς μας.

2. «Γέροντα, από τότε που μάς είπατε στο κήρυγμα ότι η θεία λειτουργία είναι η φανέρωση της βασιλείας του Θεού, προσπαθώ να κρατάω τον νου μου μέσα στην βασιλεία των Ουρανών. Γέροντα, Σάς ευχαριστώ.» Και μόνο με αυτήν την εξομολόγηση φτερουγίζει η ψυχή του ταλαίπωρου, που παίζει τον ρόλο του πνευματικού-εξομολόγου, που μακάρι να τον μάθει και να παίζει καλά και σωστά.

3. «Πάτερ μου, ζω μία ταλαιπωρημένη ζωή. Αλλά, ξέρετε, θέλω να γυρίσω στην πίστη που είχα παιδί. Όπως πίστευε ο παπούς και η γιαγιά μου. Θέλω να γυρίσω στην παιδική μου πίστη. Αλλά- ξέρετε, πάτερ- η πίστη μου είναι λίγη, και έχω απιστία.» Ένας άλλος Πέτρος με γυναικεία μορφή. -Και εγώ έτσι είμαι, παιδί μου. Αλλά, ξέρεις, εγώ κρεμάστηκα από τον σταυρό του Χριστού. Πέφτω; Σηκώνομαι; Δειλιάζω; Παίρνω θάρρος από τον σταυρό και προχωράω. Έτσι ζούμε όλοι, παιδί μου. Σκοτάδια και φως.

-Η πίστη του παπού και της γιαγιάς, παιδί μου, έφτασε μέχρι σε εμάς. Εμείς πού θα φτάσουμε;

-Ω, Θεέ μου, πώς κρύβεσαι μέσα σε τέτοιες ψυχούλες και φανερώνεσαι στην ώρα του μεγάλου μυστηρίου, στην ταπεινή εξομολόγηση απλών και πονεμένων.

-Ω, γεροΠέτρε, τί θαυμάσια που είναι εκείνη η κουβέντα Σου: Πιστεύω, Κύριε, βοήθει μου τῇ ἀπιστίᾳ.

............................................................

Μην Ιούνιος. Η ημέρα έχει ώρας δέκα πέντε, η δε νυξ ώρας εννέα.

Μην Ιούνιος. Αρχίζει δίκαια και τελειώνει με τους Αγίους Αποστόλους. Και η Βέρροιά μας πανηγυρίζει σχεδόν κάθε μέρα τον μέγα Παύλο.

Και ζη Κύριος ο Θεός.

Και ο μεγάλος Παππούς μας, από το Φανάρι μας, ανάβει και πάλιν και πολλάκις τον φάρο από το Φανάρι. Λάδι και φυτίλι σε κανδήλα αρχαία, πολύυυ αρχαία, και δάκρυα και αίμα τα καύσιμα, και δίνουν φως.

Και οι αετιδείς Του μαθαίνουν τα βήματα της πίστεως.

Ναι, αδελφοί μου. Ζη Κύριος. Και ζήσεται εις αιώνας αιώνων, έως της συντελείας των αιώνων, η αγία και παναγία Εκκλησία μας.

Εμφανίσεις: 291649
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: