Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 17/10 01:28

Bartholomaios Antoniou

Γράφει ο Αρχιμ. Βαρθολομαίος Αντωνίου - Τριανταφυλλίδης*


Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Ιερώνυμος με πνευματική διορατικότητα και με αίσθημα ευθύνης,όπως αρμόζει στον εκφραστή μιας δισχιλιετούς ιστορικής πορείας σταυροαναστάσιμης προσφοράς αγάπης, ελπίδος, δημιουργίας, διαφυλάξεως,πίστεως και σωτηρίων αγώνων, οραματίστηκε και εγκαίρως προγραμμάτισε τις εορταστικές εκδηλώσεις του έτους 2021, οι οποίες και θα πραγματοποιηθούν από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος με αφορμή την συμπλήρωση των 200 ετών από της ενάρξεως της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821.

Ως φορέας υλοποιήσεως  της εμπνεύσεως αυτής, ορίστηκε από την Ιερά Σύνοδο η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος η οποία,με πρόεδρο τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ.Ιγνάτιο και μέλη της, αρχιερείς και καθηγητές της τριτοβαθμίου και της δευτεροβαθμίου εκπαιδεύσεως, εργάζεται να φέρει εις πέρας το υψηλό καθήκον που της ανέθεσε η Εκκλησία της Ελλάδος από του έτους 2011.

Οι ορισθέντες ως εκπρόσωποι των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος πραγματοποίησαν στις 8 Μαίου 2019 την  πρώτη τους σύναξη ώστε, με πνεύμα συναντιλήψεως και αποτελεσματικότητος να έχει εγκριθεί και δημοσιοποιηθεί από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο το Πρόγραμμα των Επετειακών Εκδηλώσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Επίσης,έχουν διεκπεραιωθεί σε μεγάλο βαθμό οι τρέχουσες εκκρεμότητες των λατρευτικών, πολιτιστικών και καλλιτεχνικών Συνοδικών Εκδηλώσεων, οι οποίες και θα πραγματοποιηθούν στις Ιερές Μητροπόλεις με την παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Ιερωνύμου.

Η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων και η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος υπέγραψαν το έτος 2017 Μνημόνιο Συνεργασίας για την διοργάνωση, κατά τα σχολικά έτη έως και το 2021,τριών Πανελληνίων Μαθητικών Διαγωνισμών δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους, από μαθητές και μαθήτριες της Γ' τάξεως Γυμνασίου με θέμα:"Διακόσια χρόνια απο το 1821".

Τον παρελθόντα Μάιο,βραβεύτηκαν με την εκπαιδευτική επίσκεψη τους στον Μυστρά και στην Μονεμβάσια, μαθητές και μαθήτριες απ'όλη την Ελλάδα, οι ταινίες των οποίων ανέδειξαν τις προεπαναστατικές προσωπικότητες των:Ρήγα Φεραίου, Αγίας Φιλοθέης, Ιωάννου Βλάχου ή Δασκαλογίαννη και Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Παράλληλα η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος,συνεχίζει απο το έτος 2012 το έργο της πραγματοποιήσεως 10 Διεθνών Επιστημονικών Συνεδρίων καθώς και την κυκλοφορίαν των τόμων των πρακτικών  αυτών.

Εφέτος και πάλι στο Συνοδικό Μέγαρο,στις 18 Οκτωβρίου,ο Μακαριώτατος θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών του Η' Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα:"Οι μεγάλες Προσωπικότητες της Ελληνικής Επαναστάσεως-Ομοψυχία και διχόνοια κατά την Επανάσταση".

Οι συμμετέχοντες φιλίστορες καθώς και όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορέσουν να προμηθευθούν και τον τόμο του Ζ'Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου(2018)με θέμα: "Οι φιλελεύθεροι θεσμοί του Αγώνος της Ελληνικής Επαναστάσεως", ο οποίος ξεκινά με την εναρκτήρια εισήγηση του πρώτου ομιλητού του Συνεδρίου, του Εξοχωτάτου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Προκοπίου Παυλοπούλου.

Η συγκροτηθείσα το έτος 2011 Επιστημονική Επιτροπή των Συνεδρίων, με πρόεδρο τον προσφάτως κοιμηθέντα Ακαδημαϊκό κυρό Κωνσταντίνο Σβολόπουλο, εναρμονίστηκε πλήρως με τον ευαγγελικό λόγο που της απηύθυνε ο Μακαριώτατος: "Γνώσεσθε την αλήθεια και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς"(Ιω.η'32).

Η Επιστημονική Επιτροπή με στόχο την αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας και με μόνο κριτήριο τον επιστημονικά τεκμηριωμένο λόγο τους, απευθύνει κατ' έτος ανοικτή πρόσκληση συμμετοχής στα Συνέδρια προκειμένου να οδηγήσει σε αυτά ιστορικούς, ερευνητές και μελετητές τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Το γεγονός της τιμής των εθνομαρτύρων και των εθνοϊερομαρτύρων κατά την περίοδο της μακραίωνης τουρκικής σκλαβιάς του Ελληνικού Γένους και των εκδηλώσεων μνήμης κατ'έτος και ιδιαιτέρως κατά την επέτειο των 200 ετών από της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821, προβάλλει εναργώς σε μια περίοδο κρίσεως των αξιών, την ανεκτίμητη και ζωηφόρο σημασία των συμβόλων αυτών στην κοινωνία μας.

Οι ήρωες των δεκάδων θυσιαστικών απελευθερωτικών επαναστατικών κινημάτων με κορύφωση αυτό του  1821, διατηρώντας την εθνική συνείδηση τους αδούλωτη μαζί με την ταυτόσημη Ορθόδοξη χριστιανική σταυροαναστάσιμη πίστη τους,αποτελούν πλέον σύμβολα υπερβάσεως και δείκτες αξιών για το Ελληνικό Γένος.

Η αλήθεια και το όραμα αποτελούν την ομορφιά και την δημιουργία της ζωής και οι Έλληνες, έχουμε το ιστορικό προνόμιο, μέσα από υπερβάσεις, πτώσεις μα και αιματοβαμμένες υψηλόφρονες θυσίες να διατηρούμε την σπουδαιότητα τους, μιας και ο ξεσηκωμός των υποδούλων Ελλήνων έγινε,"για του Χριστού την Πίστη την Αγία και την Πατρίδος την Ελευθερία".

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Ιερώνυμος, τα Μέλη της Σεπτής Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και όλοι όσοι διακονούμε με σεβασμό στο μονοπάτι της μνήμης και της ιστορικής αλήθειας της, αναλαμβάνοντας και την ευθύνη  για το παρόν και το μέλλον της, προετοιμάζουμε τις επετειακές εκδηλώσεις των 200 ετών από της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821 φωτίζοντας την ιστορική συνείδηση με οδοδείκτες την αλήθεια,την ελευθερία και το αίσθημα δικαίου κάθε ανθρώπου.

Για κάθε λαό και αναμφισβήτητα για το Γένος των Ελλήνων, η ιστορία μας είναι το απαραίτητο εφαλτήριο για να "κερδίσουμε" τον εαυτό μας.

*Ο Αρχιμ. Βαρθολομαίος είναι Προιστάμενος του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως, Κυδαθηναίων, Πλάκας

Γραμματεύς της Ε.Σ.Ε. Πολιτιστικής Ταυτότητος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Εμφανίσεις: 264664
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: