Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 13/08 15:28

eorti dekapentaugoustoy

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr


Η εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου, το "Πάσχα" του καλοκαιριού, όπως ονομάζεται, αφού η Παναγία κοιμήθηκε και μετέστη αναστημένη και ζωντανή στους ουρανούς, εορτάζεται από τη μια έως την άλλη άκρη της Ελλάδας.

Και ορθά. Η Παναγία μας. Η Μητέρα μας. Αυτή είναι η "ελπίδα του κόσμου".

Η Ορθόδοξη Εκκλησία ιδιαίτερα παρακαλεί τη Θεοτόκο να πρεσβεύει για μας. Η Παναγία μας. Η Μητέρα μας. Είναι το αποκούμπι μας.

Είναι η ανάγκη της ψυχής μας. Δικαιολογημένος, λοιπόν, ο εορτασμός. Αλλά το ερώτημα, η επιφύλαξη καλύτερα, έχει να κάνει με το πως την εορτάζουμε την Κοίμηση της Παναγίας.

Πως εκδηλώνουμε, δηλαδή τα αισθήματα και την ευλάβειά μας προς τη Σώτειρα του ανθρώπινου γένους. Με πνευματικό τρόπο ή με συμμετοχή στα γλέντια των πανηγυριών και σε "φολκλόρ" εκδηλώσεις, "εφέ";

Θεωρούν κάποιοι και ως "φοκλόρ" εκδηλώσεις και ως "εφέ" τα εγκώμια της Παναγίας και την περιφορά του Επιταφίου της σε πολλούς ναούς, υποστηρίζοντας ότι είναι μια συνήθεια, που δεν ταιριάζει στην ημέρα, και έχει αποδοκιμαστεί παλαιότερα από την επίσημη Εκκλησία.

Εορτάζουμε την Παναγιά μας με πνευματικό τρόπο όταν συναισθανόμαστε ότι είναι μοναδικό το προσωπό της στην ανθρώπινη ιστορία, αφού αναδείχθηκε το πρότυπο της αρετής και της τελειότητας.

Κάνουμε κάτι για να την ομοιάσουμε ως προς την αρετή και την τελειότητα; Όταν αντιλαμβανόμαστε ότι έχει απύθμενο βάθος ταπεινοφροσύνης, ασύλληπτη στην ανθρώπινη διάνοια αγνότητα.

Κάνουμε κάτι για να την ομοιάσουμε ως προς την ταπεινοφροσύνη και την αγνότητα; Όταν καταλαβαίνουμε την ατέλειωτη σειρά των θλίψεων και των παντοδαπών δοκιμασιών και των πολλαπλών περιπετειών, που πέρασε, δείχνοντας γενναιότητα ψυχής και καρτερικότητα.

Κάνουμε κάτι για να την ομοιάσουμε ως προς τη γενναιότητα της ψυχής και την καρτερικότητα; Ας αναπολούμε, τις τραγικές στιγμές, που η Παναγία έζησε στη γη, καθώς ο δρόμος της δεν ήταν στρωμένος με ρόδα.

Και όταν μας κυκλώνουν βάσαν μεγάλα, εμπόδια ανυπέρβλητα και πολύ κουραστικά, ας σηκώνουμε χωρίς γογγυσμούς και απαισιόδοξα φρονήματα τον καθημερινό σταυρό της ζωής.

Αν, στην εορτή της Παναγιάς, δεν μας πλημμυρίζουν μεταμορφωτικές σκέψεις και διαθέσεις.

Αν ο νους μας τρέχει στη διασκέδαση και στο φαγοπότι των πανηγυριού, που φυσικά είναι κομμάτι της παράδοσής μας, αλλά δεν πρέπει να του δίνουμε υπερβάλλοντα ρόλο και αποκλειστική σημασία.

Αν την ημέρα του Δεκαπενταυγούστου ή δεν εκκλησιαζόμαστε καθόλου, εξαντλημένοι από το πανηγύρι, που προηγήθηκε το βράδυ, ή αν εκκλησιαζόμαστε όχι για να τιμήσουμε την Παναγία, αλλά για να τιμηθούμε οι ίδιοι στα μάτια του κοινωνικού μας περίγυρου.

Τότε, ναι, κάνουμε την εορτή πανηγυράκι και "φοκλόρ" εκδήλωση και δείχνουμε "εφέ". Τότε δεν κάνουμε στροφή και μεταστροφή προς την Παναγία, αλλά παίρνουμε το δρόμο της διαστροφής.

Εμφανίσεις: 300378
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: