Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 14/06 10:13

ieronimos koronias

Του Σεβ. Μητροπολίτη Κορωνείας κ. Παντελεήμονα


Επειδή ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, συνήθως, αθορύβως εορτάζει τα ονομαστήριά του, εφέτος δε επέλεξε, μακράν από το Κέντρον, να χοροστατήσει κατά την Θ. Λειτουργία της εορτής του στο Ησυχαστήριο του Οσίου Πορφυρίου στο Μηλεσι, θα ήθελα αντί δώρου, με το θάρρος, που μου δίνει η επί δεκαετίες συνοδοιπορία μας, να καταθέσω μερικές σκέψεις σχετικά με οριςμένα κατά την γνώμη μου χαρακτηρίστικά της προσωπικότητάς του.

1. Ανεξικακία. Την επέδειξε και απέδειξε, όταν, μετά την εκλογή του εις Αρχιεπίσκοπον, όχι μόνο δεν κράτησε σε απόσταση συγκεκριμένα πρόσωπα, που πρωτοστάτησαν στην μη εκλογή του κατά τις προηγούμενες αρχιεπισκοπικές εκλογές, αλλά και τα αγκάλιασε με αδελφική αγάπη, σβήνοντας τα πάντα με το σφουγγάρι της συγγνώμης.

2. Απλότης. Δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει ούτε με την εμφάνιση,ούτε με τον λόγο του. Δεν τον ενδιαφέρει "το έξωθεν του ποτηρίου και της παροψίδος" (Ματθ. κγ, 25).

3. Είναι αντιγραφειοκράτης. Δεν ασχολείται με επουσιώδεις γραφειοκρατικές τυπικότητες, αλλά προχωρεί στα ουσιώδη.

4. Εκλέγει σωστούς συνεργάτες,όπως τα τελευταία χρόνια τον Πρωτοσύγκελλο Θεοφιλ. Επίσκοπο Θεσπιών κ. Συμεών.

Περιέρχομαι τις ενορίες όχι μόνο του τομέως μου, αλλά και άλλες των Αθηνών. Κανείς δεν εκφράζει το παραμικρό παράπονο για τον Πρωτοσύγκελλο,αντιθέτως όλοι τον επαινούν και όλοι εκφράζονται με σεβασμό και υιική αγάπη για τον Μακαριώτατο.

5. Είναι ο άνθρωπος των ολίγων λόγων. Ακόμα και στο κήρυγμα αποφεύγει τους πλατιασμούς και τις ωραιολογίες και τονίζει το ουσιώδες. Γενικώς αποφεύγει τις άσκοπες δηλώσεις, που γίνονται, συνήθως, μόνο προς εντυπωσιασμό.

6. Άνθρωπος των έργων. Την περίοδο της οικονομικής κρίσεως,που οι συνέπειές της συνεχίζονται, ο Αρχιεπίσκοπος κατευθύνοντας και τον φιλανθρωπικό οργανισμό της Αρχιεπισκοπής "Αποστολή" φρόντισε και φροντίζει να μη μείνει άνθρωπος στην περιοχή των Αθηνών τουλάχιστον,αλλά και πέραν αυτής,χωρίς ένα πιάτο φαγητό.

Ορισμένοι τον παρεξήγησαν. Μα είναι αυτό το έργο του Αρχιεπισκόπου; Την απάντηση την δίνει ο Αδελφόθεος Ιάκωβος: Εάν τα αδέλφια σας πεινάνε "είπη δ' αν τις αυτοίς εξ υμών υπάγετε εν ειρήνη, θερμαίνεσθε και χορτάζεσθε και μη δώτε αυτοίς τα επιτήδεια του σώματος τί το όφελος;" ( Ιακώβ. β, 16 ).

Στον άνθρωπο, που πεινά θα ήταν εμπαιγμός να πείς: δεν πειράζει, αρκεί,που θα κερδίσεις τον Παράδεισο ! Άλλωστε "όταν φροντίζω για το ψωμί των άλλων, αυτό είναι έργο πνευματικό".

Και δεν έμεινε σ'αυτού του είδους την περιστασιακή, θα έλεγα, φιλανθρωπία. Οπως στην Μητρόπολη Θηβών, όπου, εάν οι άνθρωποι "σιωπήσωσιν, οι λίθοι κεκράξονται" (Λουκά ιθ, 40), έτσι και στην Αρχιεπισκοπή.

Προ μηνός μείναμε όλοι ενεοί κατα τα εγκαίνια του "Κέντρου Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστήριξης ο Αγιος Πορφύριος". Έργο πρωτοποριακό και μεγαλειώδες!

Λίγες μέρες αργότερα εγκαινιάσθηκαν δύο Στέγες Υποστηριζομένης Διαβιώσεως του Ιδρύματος Κόκορη της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

7. Η πρόσκληση στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο να κάνει τον Αγιασμό των εγκαινίων του " Ιδρύματος Γεροντολογίας " αποδεικνύει άνθρωπο,που γνωρίζει να υπερβαίνει ανθρώπινες παρεξηγήσεις και χωρίς οίηςη ή συμπλέγματα κατωτερότητας να αποδίδει χαίρων " τω την τιμήν την τιμήν " ( Ρωμ. ιγ, 7 ).

Του ευχόμεθα ολοκαρδίως μακροημέρευση με υγεία και δύναμη,για να εγκαινιάσει και άλλα έργα,που βρίσκονται στην ολοκλήρωσή τους και να θεμελιώσει πολλά ακόμη.

Ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ μέσα από έξωθεν και έσωθεν συγκρούσεις και δυσκολίες προσπάθησε να κρατήσει τις ισορροπίες. Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ήταν ο ορμητικός και χαρισματικός άνθρωπος, που "ετάρασσε το ύδωρ".

Ο Ιερώνυμος θα μείνει στην Ιστορία, εκτός των άλλων,και ως ο Αρχιεπίσκοπος των έργων της έμπρακτης αγάπης. Της αγάπης που ενώ όλα καταργούνται, αυτή «ουδέποτε εκπίπτει» (Α Κοριν. ιγ, 8 ).

Εις πολλά έτη Δέσποτα !

Εμφανίσεις: 300863
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: