Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019

stilianos147

Του Μητροπολίτου Αγκύρας κ. Ιερεμία | Romfea.gr


Στις 25 Μαρτίου 2019 εκοιμήθη ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κυρός Στυλιανός (Χαρκιανάκης).

Μαρτυρίες στη μνήμη του από εκκλησιαστικούς παράγοντες κατεγράφησαν, όσες επίκαιρα εδιαβάσαμε: ΠΡΩΤΟΝ, του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, ο οποίος κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Βαφεοχωρίου Κωνσταντινουπόλεως ετέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του απελθόντα αδελφού και συλλειτουργού, συσπουδαστού στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η κοίμηση του Αρχιεπισκόπου Στυλιανού δημιουργεί νέες συνθήκες· η Αγία και Ιερά Σύνοδος θα προσπαθήσει να λάβει τις καλύτερες αποφάσεις, αν δηλαδή στο μέλλον η Αρχιεπισκοπή θα είναι μία εκκλησιαστική οργάνωση ή εάν πρέπει να διαχωριστεί σε επιμέρους Μητροπόλεις.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ, του Μητροπολίτου Φιλαδελφείας Μελίτωνος, ο οποίος διετέλεσε Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου και συνεργάστηκε στενά με τον Αρχιεπίκοπο Αυστραλίας και εκτεταμένα αναφέρθηκε σ' αυτή τη συνεργασία και το σημαντικό για τη σύγχρονη ιστορία μας πρόσωπο του αδελφού Μητροπολίτου Στυλιανού.

ΤΡΙΤΟΝ, του Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος Αθανασίου, που χαρακτηριστικά συναινεί στο ότι ο Αρχιεπίσκοπος Στυλιανούς υπήρξε πραγματικά μέγας Άνδρας του Φαναρίου ανάμεσα σε τόσους άλλους και ότι τέτοιες προσωπικότητες δεν πρέπει να αγνοούνται.

Σε αυτή την συνοχή των τριών μαρτυριών, παρά την σιωπηρή συμμετοχή μου στα εκκλησιαστικά μας, μαρτυρώ αυτό το ΤΕΤΑΡΤΟΝ.

Ο Αρχιεπίσκοπος κυρός Στυλιανός είναι από τα μαθητικά μας χρόνια στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης εδώ και 70 περίπου χρόνια εγκάρδιος αδελφός και φίλος.

Σε όλη την πορεία μας στις συναντήσεις μας, μετά από τους χρονικούς χωρισμούς μας, υπήρχε ένας σφικτός εναγκαλισμός που ανανέωνε τη δύναμη και την πιστότητα στη φιλία μας και ένα ηχηρό φώνημα ''Σκυλί''.

Αυτό το ισχυρό και ζωντανό επιφώνημα είναι ερμηνευόμενο ό,τι πιο μυστικό, ό,τι πιο εκφραστικό ενός δεσμού φιλίας και αδελφοσύνης τέτοιας που ποτέ δεν διακόπτεται και που δεν λύνεται.

Τώρα καταλαβαίνω βαθύτερα το δημοσιευμένο άρθρο του αδελφού και συνταξιώτου μου Γέροντος Χαλκηδόνος Αθανασίου στο Περιοδικό του Ορθοδόξου Πατριαρχικού Κέντρου στο Chambesy Γενεύης "Επίσκεψις" (Αρ. 741, 31-08-2012) ''Ιησούς ο Σκύλος" με αναφορά στην αρχαία φιλοσοφία των Κυνικών.

Κάθε χρόνο την 26η Νοεμβρίου, του Αγίου Στυλιανού του Παφλαγόνος, ημέρα εκλογής ως Μητροπολίτην Μιλητουπόλεως της κυρού Στυλιανού (1970) και της ιδικής μου εις επίσκοπο Σασίμων, Βοηθού Μητροπολίτου Γαλλίας Μελετίου, του έγραφα ένα γράμμα· το τελευταίο έτος, Νοέμβριο του 2018, χωρίς να υποψιάζομαι την ημέρα ουδέ την ώραν ότε ο Κύριος έρχεται (Ματθ. 25,13).

Του εμύνησα το πόσο και πόσες είναι πολλές και πονεμένες οι ιδικές μας αναμνήσεις, αλλά και ευλογημένες κατά παραχώρηση του Θεού και Πατέρα μας για το ότε και μόνο υπάρχουμε μέσα στον αγρό της Οικουμένης μέχρι σήμερα, για να αποτιμούμε, να ξεκαθαρίζουμε και να κρατάμε εκείνα που τελικά ο Κύριος της ζωής και του θανάτου μας καθώρισε - με στόματα των διδασκάλων μας - εφηβικά, σχολικά, μορφωτικά, πνετματικά και κοινωνικά ανθρώπινα βιώματα... μένε πάντοτε φως της λαμπάδας που φέγγει και φωτίζει κάθε άνθρωπο που ακούει τη φωνή σου και νιώθει του λόγου σου τη σωστική αλήθεια.

Αδελφέ και φίλε Αρχιεπίσκοπε Στυλιανέ σε προπέμπω ψάλλοντας το Τροπάριο της Μεγάλης Παρασκευής: "...Αναπεσών κεκοίμησαι ως λέον· τις εγερεί σε, βασιλεύ;" - έγειρες και κοιμάσαι σαν το λιοντάρι· ποιος θα σε αναστήσει, αδελφέ μου; ο αυτεξουσίως Αναστάς Χριστός, Αυτός θα σε αναστήσει· σε αγκαλιάζω και με την ίδια πάντοτε δυνατή και ζωντανή φωνή ανακράζω "Σκυλί" η μνήμη σου να είναι αιώνια, ακόμη και η παρουσία σου ανάμεσά μας! Αμήν.

Κως, 11 Απριλίου 2019
Ο Αγκύρας Ιερεμίας

agkyras ieremias 1

agkyras ieremias 1

Εμφανίσεις: 221557
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: