Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2019

elena rapti

Της Έλενας Ράπτη | Romfea.gr


Το μεγαλύτερο προνόμιο της δημοκρατίας είναι το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών πως οι θεσμοί της λειτουργούν με τέτοιο τρόπο, ώστε το άθροισμα των επί μέρους εκφράσεών της να είναι θετικό για την κοινωνία και τα συμφέροντα της χώρας. Αυτό το σύστημα ελέγχου και ισορροπιών είναι ουσιαστικά η δημοκρατία στην πράξη.

Όταν λοιπόν αυτό το σύστημα διαταράσσεται, υπάρχουν αυτοματισμοί και πρόνοιες που αντιδρούν, ενεργούν και διορθώνουν τα ελλείμματα της δημοκρατίας και τα αποτελέσματα των πολιτικών που αναπτύσσονται μέσα σε αυτήν. Ο πρώτος ρόλος σε αυτή τη λειτουργία ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το τελευταίο διάστημα οι πολίτες πιστεύουν πως η Συμφωνία των Πρεσπών και όσα συμβαίνουν, αποτελούν έναν μείζονα λόγο για να ενεργοποιηθεί ο παραπάνω μηχανισμός.

Η κυβέρνηση παραχωρεί το όνομα Μακεδονία σε έναν άλλο λαό, έκανε μια ολέθρια συμφωνία αντίθετη στα εθνικά συμφέροντα, στέρησε στον ελληνικό λαό το δικαίωμα να αποφασίσει σε ένα δημοψήφισμα, όπως έκανε η άλλη πλευρά, και συμπεριφέρεται αλαζονικά και επικίνδυνα, αφού δεν αντιλαμβάνεται πως τέτοιου είδους εθνικές επιλογές πρέπει να εκφράζονται από τη βούληση της λαϊκής κυριαρχίας και όχι να υπαγορεύονται από τις άγνωστες δεσμεύσεις μιας κυβέρνησης σε αποδρομή.

Στο χθεσινό συλλαλητήριο μαζί με τους εκατοντάδες χιλιάδες παρόντες του Συντάγματος υπήρχαν και τα εκατομμύρια των Ελλήνων που είναι απέναντι σε αυτή τη συμφωνία. Ας μην τρέφει η κυβέρνηση βολικές αυταπάτες πως, όποιος δεν ήταν χθες εκεί, δεν είναι εναντίον.

Η προχθεσινή ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση έχει σχέση με την αριθμητική και τη συναλλαγή και καμία σχέση με την κοινωνία. Είναι μια τεχνητή πλειοψηφία ουσιαστικά ανύπαρκτη, σε μια κυβέρνηση που φυλλοροεί και προσπαθεί με δανεικούς συναδέλφους να κάνει όσο μεγαλύτερη εθνική ζημιά προλαβαίνει.

Οι Έλληνες πολίτες ξέρουν ότι στην Ηρώδου Αττικού ακούγονται όλα όσα συμβαίνουν στο Σύνταγμα. Και πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πλήρη εικόνα του θέματος. Γνωρίζει πως η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μια εθνικά ανεπίτρεπτη παραχώρηση για την οποία θα μας κρίνει η ιστορία.

Τον είδαν να επισκέπτεται τον λόφο Καστά στην Αμφίπολη (που περιέργως σταμάτησε να αποτελεί μέρος των ειδήσεων) και που βεβαίως δεν υπάρχει καμία σλαβική επιγραφή. Τον θεωρούν εξαιρετικό γνώστη της ιστορίας που σήμερα η κυβέρνηση επιχειρεί να παραχαράξει.

Τον βλέπουν να παρακολουθεί την κοινωνία που καθημερινά και με ένταση αντιδρά. Ξέρουν πως έχει την διορατικότητα να προβλέψει τις εθνικές συνέπειες που μπορεί να έχει στο μέλλον μια τέτοια επικύρωση.

Και είναι βέβαιοι πως και ο ίδιος οργίζεται όταν ακούει τον Πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας να αυτοαποκαλείται Μακεδόνας και να μιλά για μακεδονική εθνότητα και γλώσσα σε μια ασύλληπτου μεγέθους σκόπιμη επινόηση για τη δημιουργία τετελεσμένων.

Οι πολίτες ξέρουν πως ο Πρόεδρος παρακολουθεί όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο πολιτικό σκηνικό, με τις κλεμμένες και περίεργες πλειοψηφίες, τα πολιτικά «διαζύγια», τα θεσμικά ατοπήματα, τις αδιαφανείς συμφωνίες. Όλα με πρόσημο αρνητικό για τον τόπο.

Η τεράστια πλειοψηφία του κόσμου θεωρεί πως είναι πολύ επικίνδυνο λάθος να παίζονται παιχνίδια ισορροπιών, με το αν θα υπάρξει ή όχι η πλειοψηφία που θα επικυρώσει τη συμφωνία. Πως δεν έχουμε την πολυτέλεια να το μάθουμε το βράδυ της ψηφοφορίας.

Ούτε να αφήσουμε την τύχη μας στα χέρια των τριών ή των πέντε ή όσων άλλων δεν νιώθουν ντροπή για την υπογραφή τους. Πιστεύει και το συζητά καθημερινά πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τη θεσμική ισχύ να αποτρέψει την επικύρωση της συμφωνίας με την παραίτησή του.

Και πως αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με την πρόσφατη ψήφο εμπιστοσύνης, που είναι απογυμνωμένη από τη λαϊκή εντολή. Αν τον ρωτήσετε, θα σας πει πως είναι λοιπόν η ώρα του Προέδρου να διασώσει τη χώρα από μια επερχόμενη καταστροφική επιλογή. Πως αυτή μπορεί να είναι η δική του στιγμή στη δημοκρατία που υπηρετεί.

Εμφανίσεις: 301588
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: