Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Δευτέρα, 03 Δεκεμβρίου 2018

ioanninon 26

Του Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μαξίμου στην Romfea.gr


Αγαπητοί εν Χριστώ Πατέρες της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας,

κατ'αρχήν να σας συγχαρώ για την αγάπη σας προς τον Επίσκοπο και Μητροπολίτη σας. Είναι τιμή για τον Ιερέα να τιμά τον Επίσκοπό του και τιμή για τον Επίσκοπο να τιμάται από τους ιερείς του! Εύγε λοιπόν για την αγάπη σας!

Έχω όμως να παρατηρήσω, ως προς τα γραφόμενά σας, και τα εξής:

1. Ο πολιός και Σεβασμιώτατος Άγιος Καλαβρύτων ξεχώριζε πάντα για την παλληκαριά, να λέει την άποψή του με το δικό του τρόπο, ασχέτως αν μας αρέσει ή όχι άν συμφωνούμε ή διαφωνούμε! Εμένα ως προς τα θέματα των τελευταίων επιστολών μας δεν μου αρέσει ο τρόπος και διαφωνώ με τις θέσεις. Εκείνος όμως ποτέ δε λογάριασε κόστος και ποτέ δεν μάσησε τα λόγια του! Αυτό είναι κάτι που δεν δικαιούμαστε να του το πάρουμε! Μην το κάνετε λοιπόν! Είπε και έγραψε αυτά που είπε και έγραψε.

2. Δεν νομίζω ότι ο Άγιος Καλαβρύτων έχει τώρα ανάγκη από κλαψουρίσματα και λάσπες για δήθεν αυθάδη τρόπο εκ μέρους μου κλπ. Δεν έχει ανάγκη από δικαιολογίες εκ μέρους σας, ότι τάχα δεν εννοούσε αυτό το οποίο έγραψε στο υπόμνημά του προς την Ιερά Σύνοδο και στις επιστολές που προηγήθηκαν της δικής μου, πως αδικήθηκε και παρεξηγήθηκε κ.ο.κ.! Διαβάστε με προσοχή τις θέσεις του και τοποθετηθείτε επί των θεμάτων και επί της ουσίας.
Τίμιο λοιπόν και ωραίο ως πράξη να στηρίζουμε το Δεσπότη μας, πρέπει όμως να γίνεται και εν δικαίω!

3. Αν ο Σεβασμιώτατος δεν εννοεί αυτά που έγραψε να το πει ο ίδιος, σαν λεβεντάνθρωπος που είναι, και να τα αναιρέσει. Να τα πάρει πίσω και να παραδεχθεί ότι: αυτά τα ακίνητα που μας πήρε το κράτος μέχρι το 1935, αξιοποιούμενα θα μπορούσαν να αποδώσουν το μισθολογικό κόστος των ιερέων, γι αυτό ακριβώς, αφού τα πήρε το κράτος, θα πρέπει επιτέλους οφειλετικώς να δεσμευτεί τελεσίδικα για την καταβολή του μισθολογικού κόστους των ιερέων μας για πάντα, φροντίζοντας για την απαραίτητη, αμετάκλητη νομική κατοχύρωση καταβολής αυτού του μισθολογικού κόστους! Μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει γίνει ποτέ ξεκάθαρα με νόμο και σαφή δέσμευση! Αυτό είναι και το νόημα του πρώτου μέρους της περιβόητης πρότασης. Τελεία και παύλα! Τα λοιπά είναι φληναφήματα, στείρα αντιπαράθεση στον Αρχιεπίσκοπο και πολιτικά παιχνιδάκια για αλλότριους σκοπούς και λόγους που δεν είναι της ώρας.

4. Η Γερασμία Σεβασμιότης του Αγίου Καλαβρύτων δέος, ρίγος ταραχή και συγκλονισμό θα προκαλούσε σε κληρικούς και λαϊκούς, άρχοντες και αρχομένους, πιστούς και απίστους, μικρούς και μεγάλους, νέους και γέρους αν ομολογούσε πως έσφαλε με τη δημόσια συμπεριφορά του, ιδίως με τα της τελευταίας εβδομάδας, όπου χάθηκε κάθε έλεγχος. Αυτά χωρίς να αλλάξει ούτε γιώτα, ούτε κεραία στα θέματα της πίστεως, των δογμάτων, του Ευαγγελίου, της Ιεράς μας παραδόσεως, όπου όντως οφείλουμε να μένουμε αμετακίνητοι μέχρι θανάτου! Μελετήστε αδελφοί το βιβλίο του Αγίου Προφήτου Δανιήλ για τη θέση και τη στάση του ιδίου και των Αγίων τριών Παίδων για να δείτε υπόδειγμα! Είναι αποκαλυπτικό!

5. Σας παρακαλώ λοιπόν να μεταφέρετε στο Σεβαστό κατά τα άλλα Πατέρα και Αδελφό Άγιο Καλαβρύτων, όντως εκ των αρχαιοτέρων μελών της Ιεράς Συνόδου, ότι τα παλληκάρια ξέρουν να παραδέχονται το λάθος τους, να το διορθώνουν, να ταπεινώνονται και να δίνουν το παράδειγμα στα νεότερα και λιγότερο έμπειρα μέλη της Ιεράς Συνόδου με τη στάση τους! Μ'αυτόν τον τρόπο και το γήρας του θα τιμήσει, και τη φήμη του παλληκαριού θα διατηρήσει, και άξιος μιμήσεως θα καταστεί, και το γέρας θα απολάβει, εκ των ατίθασων, νεώτερων αδελφών του, ως η αμαρτωλότης μου, και εκ παντός του λαού!

Μετά της εν Κυρίω Αγάπης,

Ιωαννίνων Μάξιμος

Εμφανίσεις: 300948
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: