Λαμπρός ο εορτασμός των Πατέρων της Ζ' Οικουμενικής Συνόδου στο Κερατσίνι (ΦΩΤΟ)

Κερατσίνι | Θάνος Θανόπουλος
Την μνήμη των Aγίων Θεοφόρων Πατέρων της 7ης Oικουμενικής Συνόδου που συνήλθε στη Νίκαια της Βιθυνίας το 787μ.Χ τίμησε σήμερα, Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2025 η Ιερά Μητρόπολη Νικαίας.
Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο Ιερός Ναός του Αγίου Ευθυμίου Κερατσινίου, στον οποίο φυλάσσεται η Τιμία Κάρα του Οσίου Ευθυμίου Επισκόπου Σάρδεων του Ομολογητού, τελέστηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.
Στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος, πλαισιούμενος από τον Καθηγούμενο της Ι.Μ. Αγίων Πατέρων Αρχιμ. Ιωάννη Μαρή, τον Προϊστάμενο του Ναού π. Ευθύμιο Τεμπλαλέξη, τους συνεφημερίους του π. Ιωάννη, π. Κωνσταντίνο, π. Παναγιώτη και κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως.
Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος αναφέρθηκε στη διαχρονική σημασία της Συνοδικής λειτουργίας της Εκκλησίας, καθώς και τον αγώνα για την Ορθόδοξη πίστη, όπως αυτός κορυφώθηκε με την αναστήλωση των Ιερών Εικόνων.
«Η Εκκλησία λειτουργεί ανέκαθεν συνοδικά και συλλογικά, αρχής γενομένης από την Αποστολική Σύνοδο των Ιεροσολύμων τον 1ο αιώνα. Η συνοδική αυτή παράδοση έφτασε στο αποκορύφωμά της το σωτήριον έτος 787 μ.Χ., με τη σύγκληση της Ζ' Οικουμενικής Συνόδου στη Νίκαια, η οποία κλήθηκε να αντιμετωπίσει την πολύχρονη αναστάτωση της Εικονομαχίας» - τόνισε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος.
Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος πρόσθεσε: «Η Ζ' Οικουμενική Σύνοδος, δογματίζοντας περί των Αγίων Εικόνων, έθεσε τον κανόνα της υπακοής στη συνοδική απόφαση. Αιρετικός δεν είναι εκείνος που εκφράζει διαφορετική άποψη πριν τη Σύνοδο, αλλά εκείνος που εξακολουθεί να εμμένει στην προσωπική του επιλογή μετά τη λήψη της Συνοδικής Απόφασης».
Κλείνοντας ο κ. Αλέξιος αναφέρθηκε στον Άγιο Ευθύμιο Επίσκοπο Σάρδεων, μέλος της Ζ' Οικουμενικής Συνόδου, του οποίου η Τιμία Κάρα έφτασε στο Κερατσίνι με τους Πρόσφυγες από τη Χηλή του Πόντου και απηύθυνε ένα πατρικό προσκλητήριο στους πιστούς, με αφορμή την Κυριακή του Σπορέως, καλώντας τους να πυκνώσουν τις «οµάδες δράσης της Ενορίας», να φέρουν παιδιά και εγγόνια στα Κατηχητικά Σχολεία και να ανανεώσουν την ελπίδα τους «για µια καλύτερη κοινωνία, αλλά προπάντων για τη Βασιλεία των Ουρανών».
Να αναφερθεί ότι ο Ναός ήταν κατάμεστος από πιστούς και παιδιά από τις κατηχητικές συνάξεις της Ενορίας.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο τίμησε τον Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού κ. Χρήστο Γερόλυμο για τα 45 χρόνια προσφοράς του.
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον Προϊστάμενο του Ναού π. Ευθύμιο και τους συνεφημερίους του για το κατηχητικό έργο που επιτελείται στην ενορία, και υπογράμμισε πως καμάρωσε τα παιδιά που οι καλοί γονείς τους τα οδήγησαν στην Εκκλησία.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ




