Λαμπρό Συλλείτουργο για τους Ευβοείς Αγίους

Την Κυριακή του Παραλύτου, 11 Μαΐου 2025, το Νησί της Ευβοίας, πανηγύρισε τους προστάτες και εφόρους του, τους Ευβοείς Αγίους, στον ομώνυμο Ενοριακό Ιερό Ναό που έχει ανεγερθεί προς τιμήν τους, στην συνοικία Έξω Παναγίτσα της Χαλκίδος, με τη συμμετοχή τεσσάρων Αρχιερέων, των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, Ειρηνουπόλεως κ. Νικάνδρου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σκοπέλου κ. Νικοδήμου και του οικείου Ιεράρχου, Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου, του συνόλου σχεδόν του Ιερού Κλήρου της Χαλκίδος με επικεφαλής τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος αρχιμ. Ιωάννη Καραμούζη και πλήθους ευσεβών χριστιανών.
Το Σάββατο 10 Μαΐου 2025 το απόγευμα έλαβε χώρα ο Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε και κήρυξε τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος, με την συμμετοχή του Θεοφιλεστάτου Σκοπέλου κ. Νικοδήμου.
Στο κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος, αφού μνημόνευσε το σύνολο των, έως σήμερα γνωστών, εν Ευβοία διαλαμψάντων αγίων, επισημαίνοντας ότι ο καθένας διέπρεψε κατά Χριστόν ανάλογα με την ιδιαιτερότητα των χαρισμάτων του και έπειτα τόνισε ότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίδιοι, ως προς τη φύση-ανθρωπότητα, αλλά διαφορετικοί ως προς τα χαρίσματα και μάλιστα αυτά δεν είναι αντικείμενο προσωπικής εγωπαθούς διαχείρισης, αλλά δωρεές αγιαστικής ανάπτυξης, όταν φυτευόμαστε στον κήπο του αγιασμού, δηλαδή στην Εκκλησία του Χριστού.
Την Κυριακή 11 Μαΐου, το πρωί, ετελέσθη ο Όρθρος, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως κ. Νίκανδρος και εν συνεχεία το Αρχιερατικό Συλλείτουργο, στο οποίο προεξήρχε και κήρυξε τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, με συλλειτουργούς τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ειρηνουπόλεως κ. Νίκανδρο και Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο.
Στο κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος Καρυστίας κ. Σεραφείμ, περιέγραψε την αλληλουχία δόγματος και ήθους στην εν Χριστώ ζωή, όπως οι εν Ευβοία διαλάμψαντες άγιοι και κάθε άγιος, καλλιέργησαν. Έτσι, σήμερα κι εμείς, αιτούμενοι τις πρεσβείες τους, καλούμαστε να μιμηθούμε το παράδειγμά τους.
Πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ευλογήθηκαν υπό των Αρχιερέων εόρτια κόλλυβα των αγίων και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τους αγίους Αρχιερείς για την παρουσία τους, όπως και όσους συνετέλεσαν στην διοργάνωση και αγαθή έκβαση της Πανηγύρεως, με προεξάρχοντα τον Προϊστάμενο της Ενορίας Αρχιμ. Δαμασκηνό Παπακωνσταντίνου και το υπ΄ αυτόν Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, τους εθελοντές, εθελόντριες και Ιεροψάλτες, οι οποίοι εργάζονται από κοινού, ώστε η πανηγυρίζουσα Ενορία να προάγεται σε αγαθά έργα. Επίσης, ευχήθηκε σε όλους τους εκκλησιασθέντες, αλλά και τους ακροατές του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος (97,7fm), απ' όπου μεταδόθηκαν απευθείας όλες οι ιερές Ακολουθίες, να είναι πλήρεις χαράς, φωτός και ελπίδος της Αναστάσεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.
Στην εορτή των Ευβοέων Αγίων συμμετείχαν Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Χαλκιδέων και πολλοί εργαζόμενοι σ' εκείνον, αφού η εορτή των Ευβοέων Αγίων είναι εορτή των εργαζομένων του Δήμου Χαλκιδέων, αφού μετά την θέσπισης της εορτής της συνάξεως πάντων των εν Ευβοία διαλαμψάντων αγίων, το 1970, ορίσθηκαν και ως προστάτες των εργαζομένων του Δήμου.
Μάλιστα, το πλήθος των εκκλησιασθέντων χριστιανών είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν ιερά λείψανα πολλών εκ των Ευβοέων Αγίων, όπως του Αγίου Ρηγίνου Σκοπέλου, του Αγίου Νικολάου του Σικελιώτου, του Αγίου Τιμοθέου Ευρίπου, του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, του Αγίου Νεκταριου, του Οσίου Δανιήλ του Κατουνακιώτου, την Τιμία Κάρα του Οσίου Δαυΐδ, Ιερά ενδύματα των Οσίων Ιωάννου του Ρώσσου και Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου.















