Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 06/12 12:35

poliouxos nikaias 1

Νίκαια | Θάνος Θανόπουλος


Παρουσία εκατοντάδων πιστών εορτάστηκε σήμερα, Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2024 ο Πολιούχος της Νίκαιας Άγιος Νικόλαος, Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας ο Θαυματουργός, στον πανηγυρίζοντα Καθεδρικό Ναό του Αγίου.

Στην πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος, πλαισιούμενος από τον Προϊστάμενο του Ναού π. Αθανάσιο Λειβαδιά, τους συνεφημερίους του π. Αναστάσιο και π. Αντώνιο και κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος, ο οποίος αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Νικολάου.

«Μία από τις μεγαλύτερες μορφές της Εκκλησίας είναι και ο Άγιος Νικόλαος, υπέρτερος έναντι άλλων, δεδομένου ότι τιμάται κάθε Πέμπτη στον εβδομαδιαίο λειτουργικό χρόνο μαζί με τους Αγίους Αποστόλους. Ο Άγιος Νικόλαος ως Ιεράρχης άσκησε φιλανθρωπία, ίδρυσε νοσοκομεία και άλλα ιδρύματα. Παράλληλα εμψύχωνε τους διωκόμενους πιστούς, υφιστάμενος και ο ίδιος διώξεις και βασανιστήρια» - ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Σε άλλο σημείο ο κ. Αλέξιος πρόσθεσε: «Ζωντανή παράδοση τον θέλει θαυματουργό και εν ζωή, σώζοντας πολλούς ανθρώπους από τις δραματικές καταστάσεις που βίωναν. Αναφέρονται πλείστα θαύματα του Αγίου, όπως η απελευθέρωση στρατιωτών, θεραπείες ασθενών, και αποκαταστάσεις φτωχών».

«Η ροή μύρου από το λείψανο του Αγίου Νικολάου του προσέδωσε την επωνυμία «Μυροβλύτης». Τα ιερά λείψανά του διεφυλάχθησαν στα Μύρα της Λυκίας ως των ΙΑ' αιώνα, οπότε μεταφέρθηκαν στο Μπάρι της Ιταλίας. Ο Άγιος Νικόλαος είναι ιδιαίτερα λαοφιλής και η μνήμη του κατά την σημερινή ημέρα τιμάται σε όλη την οικουμένη» - υπογράμμισε κλείνοντας ο Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος.

Να αναφερθεί ότι τους ύμνους έψαλλαν ο Πρωτοψάλτης του Ναού κ. Γεώργιος Καρπούζης και ο Λαμπαδάριος κ. Γεώργιος Καμαριώτης, συνοδεία βυζαντινού χορού.

Στον Ιερό Ναό παρέστησαν ο Δήμαρχος Νίκαιας κ. Κωνσταντίνος Μαραγκάκης, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, βουλευτές, δάσκαλοι και μαθητές σχολείων της περιοχής, πρόεδροι και μέλη μικρασιατικών και ποντιακών σωματείων, νέοι και νέες των κατηχητικών της ενορίας και εκατοντάδες πιστοί, οι οποίοι με ευλάβεια έσπευσαν στον πανηγυρίζοντα ιστορικό Ναό για να προσκυνήσουν την Εικόνα και το Ιερό Λείψανο του Αγίου Νικολάου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους, τον δήμαρχο και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, τους βουλευτές, τους δασκάλους και τους μαθητές των σχολείων της περιοχής, τους προέδρους και τα μέλη των μικρασιατικών και ποντιακών σωματείων, την φιλαρμονική της αστυνομίας η οποία έξω από τον Ναό παιάνισε τον εθνικό ύμνο, καθώς οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί η Λιτανεία της Εικόνας και του Λειψάνου του Αγίου Νικολάου.

Τέλος, από την πλευρά του ο Προϊστάμενος του ιστορικού Καθεδρικού Ναού Αρχιμ. Αθανάσιος Λειβαδιάς ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την παρουσία του, και αναφέρθηκε στην θεοφιλή ποιμαντορία του καθώς τον Ιανουάριο του 2025 θα κλείσει 30 χρόνια ευλογημένης και παραγωγικής ποιμαντορίας στην Ιερά Μητρόπολη, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως αποτελεί ένα κόσμημα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 301431
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: