Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 14/05 13:04

australias samaritida

Λάρισα | Ιάσονας Ντικούλης


Κυριακή της Σαμαρείτιδος σήμερα, και στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Λαρίσης τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου και συνιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιερωνύμου.

Στο εμπνευσμένο και άκρως εποικοδομητικό κήρυγμα του, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας τόνισε μεταξύ άλλων: «…το σημερινό Ευαγγέλιο είναι πράγματι ένα πνευματικό αδαμαντορυχείο, όσο βαθύτερα το εξερευνούμε τόσα περισσότερα και λαμπρότερα διαμάντια ανακαλύπτουμε. Ας κρατήσουμε λοιπόν δύο σκέψεις:

Πρώτον, σε όποιο ηθικό τέλμα και να βρίσκεται ο άνθρωπος, πάντα να διατηρεί μέσα του ψήγματα του αρχαίου κάλλους, τὰ οποία χρειάζονται μία μικρή αφορμή για να βγουν στην επιφάνεια. Γι᾽ αυτό εμείς δεν πρέπει να κατακρίνουμε, δεν πρέπει να απορρίπτουμε ή να περιφρονούμε κάποιον σε όποια κατάσταση και αν αυτός ευρίσκεται, διότι διαφορετικά είμαστε υπόλογοι ενώπιον του σπλαχνικού και φιλανθρώπου Κυρίου.

Και, δεύτερον, ο Κύριος για να αλλάξει τη ζωή μας, όπως άλλαξε και τη ζωή της Σαμαρείτιδος, τί μας ζητά μόνο; Μόνο την αγαθή μας προαίρεση κα την θετικά απόκριση στην κλήση του και το άπειρο έλεός Του. Τα υπόλοιπα τα φροντίζει Αυτός. Εμείς δηλαδή, βάζουμε το 1 κι Αυτός βάζει τα 999 για να συμπληρωθεί ἡ χιλιάδα».

Προ της απολύσεως, ο σεπτός μας Ποιμενάρχης ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την ευλογητή του παρουσία στην πόλη της Λάρισας, για την Θεία Λειτουργία που τέλεσε στον Ναό του Αγίου Νικολάου, εκεί όπου λειτουργούσε και κήρυττε ως Αρχιμανδρίτης, όταν ως επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας βρισκόταν στη Λάρισα και τον παρεκάλεσε να μεταφέρει στην ομογένεια την αγάπη όλων των Λαρισαίων.

Στο τέλος της Ακολουθίας, η παιδική χορωδία του Ναού υπό τη διεύθυνση της κ. Αλεξάνδρας Ντόβα-Οικονόμου και της κ. Μαρίας Μουρτζανού, έψαλλαν επίκαιρους ύμνους και αφιέρωσαν κάποια μουσικά άσματα στον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Μακάριο.

Εμφανώς συγκινημένος ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε για πολλοστή φορά τον Ποιμενάρχη μας για τη αγάπη που επιδεικνύει προς το πρόσωπό του, τον Πρωτοσύγκελλο μας π. Ιγνάτιο, τους Άρχοντες του τόπου, τον πιστό λαό, τις υπεύθυνες καθηγήτριες της χορωδίας, τα παιδιά και τους γονείς τους που τα εμπιστεύονται στην Εκκλησία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Είμαι ευγνώμων προς πάντας∙ στον ευγενή και φιλόχριστο Λαό, στους άρχοντες του τόπου και, ασφαλώς, στον σεπτό σας Ποιμενάρχη, στον πολυτάλαντο και ακάματο αδελφό Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ἱερώνυμο, ο οποίος είχε την ευγένεια να με προσκαλέσει στην Μητρόπολη του, να μου εκχωρήσει την προεδρία της

Ευχαριστιακής Συνάξεως και επιπλέον, να μου αναθέσει τη διακονία του λόγου, αν και ο ίδιος είναι πολυγραφότατος και δεινός ιεροκήρυκας.

Σας ευχαριστώ εκ καρδίας Σεβασμιώτατε, όχι μόνο για την αγάπη σας και την φιλοξενία σας, αλλά κυρίως για το μεγαλείο της ψυχής σας και την πνευματική σας αρχοντιά, που πλούσια διαχέονται σε όσους σας συναναστρεφόμεθα. Και μαζί με εσάς, επιτρέψατέ μου να ευχαριστήσω και να συγχαρώ και τον εκλεκτό συνεργάτη σας, πανοσιολογιώτατο Αρχιμ. Ιγνάτιο, τον πρωτοσύγκελλό σας, για την φιλοξενία του και εν γένει για τον κόπο του να προετοιμάσει αυτές τις ημέρες, με την εμπνευσμένη καθοδήγησή σας την επίσκεψη αυτή. Όπως γνωρίζετε, τον π. Ιγνάτιο τον γνώρισα όταν εδίδασκα εδώ στην Ιατρική Σχολή της Λάρισας, όπου έκανε μεταπτυχιακὲς σπουδές και από τότε εξετίμησα, τα πολλά του χαρίσματα και κυρίως το ήθος του. Ήδη από τότε μπορούσε εύκολα να διακρίνει κάποιος ότι είναι φέρελπις κληρικός και πολλά υποσχόμενος. Σας ευχαριστώ αμφοτέρους ευχόμενος να έχετε έτη πολλά προς δόξαν Χριστού και σωτηρίαν ψυχών».

Πλήθος κόσμου παρέστη στη Θεία Λειτουργία, ενώ συμμετείχαν προσευχητικά οι Πολιτικοί και οι Στρατιωτικοί Άρχοντες του τόπου μας.

Μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, στον προαύλιο χώρο της Εκκλησίας, ο πολιτιστικός σύλλογος «Ξένιοι Κρήτες» σε συνεργασία και με τον Σύλλογο Κρητικών Λάρισας «Ο ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ» παρουσίασαν ένα μουσικοχορευτικό πρόγραμμα αφιερωμένο στον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Μακάριο.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Εμφανίσεις: 300623
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: