Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 12/05 21:35

makarios axilios 1

Λάρισα | Ιάσονας Ντικούλης


Ξεκίνησαν σήμερα, Παρασκευή 12 Μαΐου 2023 το απόγευμα στη Λάρισα οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Πολιούχου της Μητροπόλεως Αγίου Αχίλλιου, Αρχιεπισκόπου Λαρίσης του θαυματουργού.

Ο Αρχιερατικός Εσπερινός τελέστηκε στην αρχαία Βασιλική του Αγίου Αχιλλίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου και συμπροσευχομένου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιερωνύμου, τη συμμετοχή του ιερού κλήρου και πλήθους πιστών.

Στο τέλος του Εσπερινού, ο Ποιμενάρχης κ. Ιερώνυμος καλωσόρισε με θερμούς λόγους τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Μακάριο και τον ευχαρίστησε για τον κόπο στον οποίο υποβλήθηκε να ταξιδέψει από την πέμπτη Ήπειρο και να έλθει να συνεορτάσει με όλη τη Λάρισα και όλη τη Θεσσαλία τον προστάτη και πολιούχο μας Άγιο Αχίλλιο, ενώ τον παρακάλεσε να απευθύνει επιστηρικτικό λόγο στους άρχοντες και τον πιστό λαό.

Παράλληλα ευχαρίστησε και την Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια για την άδεια χρήσης της αρχαίας Βασιλικής, η οποία παρίστατο στην ακολουθία του Εσπερινού.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας λαμβάνοντας τον λόγο, εξέφρασε την ευχαριστία του προς τονφιλοξενούντα Ποιμενάρχη κ. Ιερώνυμο για την τιμητική του πρόσκληση να βρεθεί αυτές τις μέρες στην αγιοτόκοΛάρισα, σημειώνοντας τα εξής: «επιθυμώ να σας ευχαριστήσω ολόθερμα για την εεγενική σας πρόσκληση να έλθω, κυριολεκτικώς, από την άλλη άκρη της γης, από την μακρινή Αυστραλία, από την πέμπτη Ήπειρο, για να συμμετάσχω στη χαρά της Τοπικής Εκκλησίας των Λαρισαίων και να προστώ των λατρευτικών καιπανηγυρικών εκδηλώσεων για την μνήμη του πολιούχου και προστάτου της Λαρίσης, Αγίου Αχιλλίου. Είμαι ευγνώμων για την μεγάλη τιμή, για την αγάπη και την ευγένεια της καρδιάς σας, για τη φιλοξενία και τις περιποιήσεις σας».

Ακολούθως, ο Αρχιεπίσκοπος απηύθυνε λόγο πνευματικής οικοδομής προς τον φιλάγιο λαό της Λάρισας ξεκινώντας την εμπνευσμένη ομιλία του τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Εδώ στην αρχαία καιπερίλαμπρη Βασιλική του προστάτου και πολιούχου της Λαρίσης, στην ιλαρή και γαλήνια αμφιλύκη τουδειλινού, ψάλαμε τον αρχαίο ύμνο, την Επιλύχνιο Ευχαριστία, όπως αυτή λέγεται, που μας έρχεται από ταβάθη των αιώνων και αποτελεί έναν από τους παλαιοτέρους ύμνους της Εκκλησίας μας. Την ώρα πουτο φυσικό φως σιγά σιγά σβήνει και χάνεται η Εκκλησία υμνολογεί το φως…!!! Όμως, δεν είναι αυτό το αισθητόκαι υλικό φως που λίγο λίγο ξεθωριάζει και αφανίζεται, αλλά πρόκειται για ένα φως αλλιώτικο, διαφορετικό, άλλης φύσεως, άλλης ποιότητος, άλλης συστάσεως καικαταστάσεως. Πρόκειται για ένα φως πέρα και έξω απότη φυσική πραγματικότητα και νομοτέλεια∙ ένα φως πουαρχίζει να αχνοφέγγει “επὶ την ηλίου δύσιν” και που δεν γνωρίζει τέλος, αλλοίωση, αύξηση και μείωση διότι, όπως ακριβώς, ελέχθη είναι φως έτερον, καινόν καιαναστάσιμον».

Ο Αρχιεπίσκοπος συνέχισε το κήρυγμα του αναφερόμενος στον πολιούχο μας Άγιο Αχίλλιο τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Ο εορτασμός της μνήμης του Αγίου Αχιλλίου είναι μία ευκαιρία να θυμηθούμε τον εσχατολογικό μας προσανατολισμό και προορισμό, να επιχειρήσουμε να εισοδεύσουμε στην πραγματικότητα της “Ογδόης Ημέρας”, η οποία ανήκει στον χώρο του μυστηρίου και της αιωνιότητος. Οι άγιοι μας, όπως ακριβώς ο θεοφόρος Πατήρ ημών, Αχίλλιος ο θαυματουργός είναι εκείνοι που ζουν πληρέστερα από εμάς τους ατελείς την πραγματικότητα των Εσχάτων και μας φέρνουν εγγύτερα σε αυτήν την κατάσταση, αφού η ζωή τους, η διδασκαλία τους και, τα θαύματά τους, είναι σημεία αψευδή αυτής τους της μετοχής στην Εσχατολογική Δόξα της Ογδόης Ημέρας. Γι᾽ αυτό για τον άνθρωπο του Θεού δεν υπάρχει θλίψη ή αγωνία για τον επερχόμενο θάνατο. Γιατί ακριβώς ο θάνατος είναι η είσοδος στην εσχατολογική δόξα».

Τους ύμνους απέδωσε η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως Λαρίσης «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΧΙΛΛΙΟΣ», με χοράρχη τον Διευθυντή αυτής κ. Ιωάννη Μαυρομάτη.

Μετά το πέρας της τελετής και υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Μεγαλομάρτυρος Λαρίσης, με υπεύθυνο τον Γεν. Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεως π. Νικηφόρο Κοντογιάννη, πραγματοποιήθηκε ιερά λιτανεία με κατεύθυνση τον Μητροπολιτικό Ναό, όπου ανοίχτηκε και τέθηκε σε προσκύνηση η Λάρνακα των Λειψάνων του Μυροβλήτου Αγίου.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Εμφανίσεις: 300622
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: