Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 10/05 14:13

sidirokastroy mesopentikosti 5

Στον προσκυνηματικό Ιερό Ναό της Αγίας Ζώνης τιμάται κάθε χρόνο με εξαιρετική λαμπρότητα η εορτή της Μεσοπεντηκοστής στην Ιερά Μητρόπολη Σιδηροκάστρου.

Με προεξάρχοντα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ. Μακάριο τελείται πανηγυρικό συλλείτουργο με τους Ιερείς των ενοριών του Σιδηροκάστρου και τους Διακόνους του.

Κάθε χρόνο ο κόσμος με ιδιαίτερη ευλάβεια ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της τοπικής Εκκλησίας και τιμά την Μεσοπεντηκοστή στο γραφικό βράχο της Αγίας Ζώνης, εκεί όπου είναι κτισμένο το Προσκύνημα.

Ιδιαιτέρως όμως την εορτή αυτή τιμά ο Σύνδεσμος Ευελπίδων Μελενίκου και η Αδελφότητα Κυριών και Δεσποινίδων "η Αρμονία", οι οποίοι την ημέρα αυτή θυμούνται μια παλαιά εορτή των Μελενίκιων, τη γιορτή της Ρούσσας.

Σε ανάμνηση αυτής της γιορτής τελούν κάθε χρόνο την αρτοκλασία τους για την ευόδωση όλων των δραστηριοτήτων τους που στοχεύουν στην διάσωση και την ανάδειξη των εθίμων που προέρχονται από το πολυθρύλητο Μελένικο.

Παράλληλα όμως, οι δύο Σύλλογοι τελούν και το ετήσιο μνημόσυνο όλων των κεκοιμημένων προγόνων τους, και των Μελενίκιων, αλλά και των ανθρώπων που χρημάτισαν μέλη των Συλλόγων και βοήθησαν με τους κόπους και τα χρήματά τους στην διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Για το σπουδαίο και αξιόλογο έργο των δύο Συλλόγων, οι οποίοι μετρούν ιστορία πάνω από έναν αιώνα, μίλησε κατάλληλα, περιεκτικά και εμπεριστατωμένα η κ. Ευδοκία Φουρτούνα, ιστορικός που έχει εντρυφήσει ιδαιτέρως στην ιστορία του Μελενίκου και τυγχάνει από ετών ενεργό και δραστήριο μέλος της Αδελφότητος Κυριών "η Αρμονία".

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε θερμά όλους τους ευλαβείς κατοίκους του Σιδηροκάστρου για τη συμμετοχή σε αυτή τη λατρευτική ευκαιρία, ιδιαιτέρως όμως τους δύο δραστήριους Συλλόγους του Σιδηροκάστρου για το γεγονός ότι δε λησμονούν να συνεχίζουν τα έθιμα των Μελενίκιων προγόνων τους και να συμβάλλουν με αυτόν τον τρόπο στην πολιτιστική καλλιέργεια ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας του Σιδηροκάστρου και της ευρύτερης περιοχής.

Παρέστη η Βουλευτής Σερρών κ. Φωτεινή Αραμπατζή και ο Δήμαρχος Σιντικής κ. Φώτιος Δομουχτσίδης.

sidirokastroy mesopentikosti 1

sidirokastroy mesopentikosti 1

sidirokastroy mesopentikosti 1

sidirokastroy mesopentikosti 1

sidirokastroy mesopentikosti 1

sidirokastroy mesopentikosti 1

sidirokastroy mesopentikosti 1

sidirokastroy mesopentikosti 1

Εμφανίσεις: 216454
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: