Γράφτηκε από τον/την Ι.Μ. Θηβών. 03/05 13:15

osiou louka 9

Την 3η Μαΐου η Τοπική μας Εκκλησία εορτάζει την ανακομιδή του ιερού λειψάνου του Οσίου Λουκά και τα εγκαίνια του περικαλλούς Καθολικού της ομώνυμης Βυζαντινής Ιεράς Μονής στο Στείρι, που έγιναν την 3η Μαΐου του 1011 μ.Χ.

Το εσπέρας της 2ας Μαΐου 2023 στο Καθολικό τελέστηκε Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου κ. Γεωργίου, με τη συμμετοχή πολλών ιερέων της επαρχίας μας, των τοπικών αρχών και πιστών της περιοχής.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Μαυρομματίου παν. αρχιμ. π. Σιλουανός Πεπονάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασιολογία της εορτής της ανακομιδής των ιερών λειψάνων των Αγίων.

Τόνισε ότι η ανακομιδή των ιερών λειψάνων των Αγίων είναι η επάνοδος από τη γη πάλι στον κόσμο των Αγίων με τα σώματά τους γεμάτα ευωδία, άφθορα και θαυματουργά, αφού με την κατά Χριστόν ζωή τους στη γη και τη Χάρη του Θεού έχουν καταστεί ναοί του Παναγίου Πνεύματος και ανέφερε ότι τα λείψανα των Αγίων είναι απόδειξη της αναστάσεως των σωμάτων.

Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος στη σύντομη προσλαλιά του προς τους πιστούς αναφέρθηκε στη σημασία που έχει το σώμα στη ζωή των ανθρώπων, διότι ο άνθρωπος με το σώμα και την ψυχή, ως ψυχοσωματική οντότητα, αγωνίζεται επί της γης τον καλό αγώνα για τη σωτηρία του και απόδειξη είναι τα ιερά λείψανα των Αγίων, όπως του Οσίου Λουκά, σε αντίθεση με την προσπάθεια κάποιων να εκμηδενίσουν και να αφανίσουν τα σώματα των νεκρών με την αποτέφρωση.

Και ευχήθηκε σε όλους ο Όσιος και θεοφόρος Λουκάς να τους στηρίζει, να τους ενισχύει και να τους εμπνέει πάντοτε.

Μετά το τέλος του Εσπερινού έγινε η λιτάνευση του ιερού λειψάνου του Οσίου Λουκά πέριξ της Ιεράς Μονής του.

Στον Εσπερινό έψαλε χορός ιεροψαλτών υπό τη διεύθυνση του Άρχοντος Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού Λεβαδείας κ. Ηλία Στάθη.

Το πρωί της 3ης Μαΐου 2023 τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής πανοσ. αρχιμ. π. Σεραφείμ Παυλίδη, το Γεν. Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεως παν. αρχιμ. π. Γεώργιο Θανάσου και ιερείς της επαρχίας μας, με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας μαθητών του Γυμνασίου Κυριακίου και του Δημοτικού Σχολείου Διστόμου και πιστών της περιοχής.

Το θείο λόγο κήρυξε ο παν. αρχιμ. π. Αλέξιος Σαμαρτζής, ο οποίος αναφέρθηκε στην άσκηση και την αγάπη, χαρακτηριστικά που είχε ο Όσιος Λουκάς.

Τόνισε ότι η αγάπη είναι η κατ’ εξοχήν άσκηση, είναι η έξοδος από την ατομικότητα και την απομόνωση και η συνάντηση με το Θεό και τους συνανθρώπους μας.

Πριν την απόλυση έγινε η μεταφορά του ιερού λειψάνου του Οσίου από το κέντρο του Καθολικού, που είχε μεταφερθεί λόγω της εορτής, στη λάρνακα που μόνιμα είναι τοποθετημένο.

Στο τέλος ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής παν. αρχιμ. π. Σεραφείμ Παυλίδης ευχήθηκε σε όλους Χρόνια πολλά και οι πρεσβείες του Οσίου Λουκά προς τον Κύριο να τους συνοδεύουν.

Στη Θεία Λειτουργία έψαλε χορός ιεροψαλτών υπό τη διεύθυνση του Άρχοντος Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού Λεβαδείας κ. Ηλία Στάθη και του Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Λεβαδείας κ. Γεωργίου Φρέσσα.

osiou louka 1

osiou louka 1

osiou louka 1

osiou louka 1

osiou louka 1

osiou louka 1

osiou louka 1

osiou louka 1

osiou louka 1

osiou louka 1

osiou louka 1

Εμφανίσεις: 300254
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: