Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 20/01 22:20

esperinos kalamaria 76

Καλαμαριά | Χρήστος Καναρόπουλος


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια, μέσα σε κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης και ευλάβειας, η προσφυγική Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς τίμησε όλως ιδιαιτέρως και φέτος την ιερά μνήμη του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Ευγενίου του Τραπεζουντίου, Πολιούχου της Καλαμαριάς στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Πανδήμως και με κάθε τιμή Κλήρος και Λαός με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνο και τους προσκεκλημένους για την πανήγυρη Μητροπολίτες Καστορίας κ. Σεραφείμ και Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμο υποδέχθηκαν στο προαύλειο του Μητροπολιτικού Ναού, το απόγευμα της Δευτέρας 20 Ιανουαρίου 2020, την δεξιά χείρα του Αγίου Βασιλείου, Αρχιεπισκόπου Καισάρειας της Καππαδοκίας, το οποίο φυλάσσεται στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Κατόπιν σχετικής εγκρίσεως του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου το Ιερό Λείψανο κόμισε ο Παν. Αρχιμ. Δωρόθεος Πάπαρης, Α' Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου.

Πλήθος κόσμου προσήλθε να προσκυνήσει το χαριτόβρυτο Λείψανο του Μεγάλου Βασιλείου, την Ιερή Εικόνα του Μεγαλομάρτυρα Ευγενίου καθώς και την δεξιά χείρα του Αγίου, η οποία που φυλάσσεται ως τιλμαφέστατος πνευματικός θησαυρός στην Μητρόπολη της Καλαμαριάς και ευωδιάζει τελώντας ιάματα.

Εν συνεχεία τελέστηκε πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ και του οικείου Επισκόπου Σεβασμιωτάτου κ. Ιουστίνου, ο οποίος από την ημέρα της ενθρονίσεως του στην προσφυγούπολη της Καλαμαριάς έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην διάδοση και προώθηση της τιμής του Αγίου Ευγενίου ως Πολιούχου της Καλαμαριάς, έχοντας και ως στόχο την ανέγερση Ιερού Ναού προς τιμήν του Μεγαλομάρτυρα της Ορθοδοξίας.

Τους αρχιερείς πλαισίωσαν σύσσωμος ο Ιερός Κλήρος της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς με τη συμμετοχή πλήθους πιστών με επικεφαλής τον Δήμαρχο της Πόλης κ. Ιωάννη Δαρδαμανέλη.

Το θείο λόγο κήρυξε ο χοροστατών Μητροπολίτης, ο οποίος τόνισε ότι ο δίκαιος άνθρωπος, ο άνθρωπος του Θεού όπως ο Άγιος Ευγένιος, δεν τον λυγίζει καμία δυσκολία και κανένα βάσανο, με τη ζωή του βρίσκεται κοντά στον Χριστό, Τον οποίο αγάπησε και μαρτύρησε για το τίμιο όνομά Του.

Προέτρεψε τους πιστούς να πλησιάσουν τον Άγιο Ευγένιο, διαβάζοντας κατά πρώτον τον συγκλονιστικό του βίο και κατά δεύτερον κάνοντας πράξη ένα από τα πολλά στοιχεία του βίου του προκειμένου να ωφεληθούν πραγματικά.

Η εορτή του Αγίου, είπε ο Σεβασμιώτατος, αποτελεί μία πρόσκληση πνευματικής επαγρύπνησης, μία πρόσκληση ενδυνάμωσης του πνευματικού αγώνα του καθενός, μία διαρκής πρόσκληση ένωσης με την αιώνια ζωή που είναι ο ίδιος ο Χριστός.

Ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη της Καλαμαριάς για την ιδιαίτερη ευλογία να συνεορτάσουν από κοινού τον γενναίο στρατιώτη του Χριστού Ευγένιο, που σφράγισε με το αίμα του την πίστη στον Τριαδικό Θεό.

Στην δική του προσλαλιά ο Μητροπολίτης Ν. Κρήνης κ. Ιουστίνος αφού ευχαρίστησε εκ μέσης καρδίας τους αγίους Αρχιερείς για την παρουσία και τη συμμετοχή τους στην μεγάλη εορτή της Καλαμαριάς, καθώς και το πολυπληθές εκκλησίασμα που χαίρει και πανηγυρίζει τον άγιο Ευγένιο, μίλησε για τον Πολιούχο και προστάτη της Καλαμαριάς και ολόκληρης της Ιεράς Μητροπόλεως και τους συναθλητές του, που αποτελούν σημείο αναφοράς και μνήμης για τις πατρογονικές εστίες, για τον υπέροχο Πολιτισμό του Πόντου, σημείο μνήμης των θυσιών όλων εκείνων που άφησαν τα οστά τους στην πατρώα γη και αναμένουν την Κοινή Ανάσταση αλλά και την δικαίωση.

Οι πρόσφυγες που έχτισαν μία νέα πατρίδα στην Καλαμαριά, μέσα στις πίκρες, στα βάσανα, στον πόνο και τις κακουχίες κουβάλησαν τα ιερά και τα όσια της αλησμόνητης πατρίδας του Πόντου, κουβάλησαν τα ιερά σκευάσματα και μεγαλούργησαν ξανά χωρίς να ξεχάσουν, δοξάζοντας πάντα τον αληθινό Τριαδικό Θεό.

Προ της απολύσεως, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιουστίνος, τίμησε με την ανώτατη διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως, τον Σταυρό του Αγίου Ευγενίου την Μέριμνα Ποντίων Κυριών ως έκφραση ευαρέσκειας της τοπικής Εκκλησίας για την πολύχρονη προσφορά της κρατώντας πάντοτε αναμμένο το καντήλι της μνήμης, τον Χορευτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης για την ενεργό συμμετοχή του στις εκδηλώσεις της Μητροπόλεως καθώς και την Τράπεζα Τροφίμων Θεσσαλονίκης για την στήριξη των φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων.

Τίμησε ακόμα και τους νεοεισαχθέντες φοιτητές της Ιεράς Μητροπόλεως, οι οποίοι παρέλαβαν μία Καινή Διαθήκη και ένα συμβολικό ποσό.

Αύριο, ανήμερα της μνήμης του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζουντίου, θα τελεστεί πανηγυρικό πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό ενώ οι εκδηλώσεις για τα Ε' Ευγένεια θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει η κεντρική καλλιτεχνική εκδήλωση στις 27 Ιανουαρίου στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ με τίτλο "Ελλάδα του χρόνου, Ελλάδα του πόνου, Ελλάδα του Φωτός" με τον Δημήτρη Μπάση και την νεανική Χορωδία και Ορχήστρα της Ιεράς Μητροπόλεως.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 300569
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: