Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 01/12 11:45

PIERIA AGIOS AGATHONIKOS 33

Κατερίνη | Χρήστος Καναρόπουλος


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε ο Μάρτυρας του Χριστού Αγαθόνικος, το διήμερο Σάββατο 30 Νοεμβρίου και την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019, στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος με επίκεντρο τον πάνσεπτο Ιερό Καθεδρικό Ναό της Θείας Αναλήψεως, εις ανάμνηση της ελεύσεως αποτμήματος της τιμίας Κάρας του Αγίου Αγαθονίκου από την Καβάλα στην Κατερίνη.

Την ημέρα αυτή είχε ορίσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρώην Κίτρους κ. Αγαθόνικος να εορτάζεται η μετακομιδή του αγίου Λειψάνου του Αγίου Αγαθονίκου και μετέθεσε μάλιστα την ίδια ημέρα να εορτάζει τα ονοματήριά του. Παράδοση που συνεχίζει μέχρι και σήμερα και ο Σεβ. Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος τιμώντας τον προκάτοχό του Γέροντα Αγαθόνικο που ασθενεί τα τελευταία χρόνια.

Φέτος τις όλες Ιερές Ακολουθίες λάμπρυνε έτι περισσότερο η παρουσία της Τιμίας Κάρας του Αγίου Αγαθονίκου, η οποία φυλάσσεται στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Τιμίου Προδρόμου Καβάλας, και την μετέφερε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος.

Ο Άγιος μεγαλομάρτυς Αγαθόνικος μαρτύρησε το 298 μ.Χ. και έγινε ευρύτερα γνωστός στους Πιερείς κατά την άφιξη στην Μητρόπολη του Σεβ. Μητροπολίτη κ. Αγαθανίκου όταν η Ιεραρχία τον εξέλεξε Ποιμενάρχη της Πιερίας και το 1998 ο τότε Μητροπολίτης Φιλίππων κυρός Προκόπιος ανταποκρίθηκε στο αίτημά και μεταφέρθη από την Καβάλα απότμημα του Ιερού Λειψάνου για τον μόνιμο αγιασμό των πιστών της Κατερίνης.

Του Πολυαρχιερατικού Εσπερινού που ετελέσθη το Σάββατο 30 μηνός Νοεμβρίου 2019 χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος, ο οποίος κήρυξε και το θείο λόγο, συγχοροστατούντων του Σεβ. Μητροπολίτη Φιλίππων κ. Στεφάνου και του Ποιμενάρχου της Κατερίνης κ. Γεωργίου, πλαισιουμένων από Κληρικούς της τοπικής Μητροπόλεως, συμμετέχοντος πλήθους ευσεβών πιστών.

Την κυριώνυμο ημέρα, του πανηγυρικού Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Στέφανος, ο οποίος προέστη και της Ευχαριστιακής Συνάξεως, συλλειτουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Σιατίστης κ. Αθανασίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου, τους οποίους πλαισίωσαν Ιερείς και Διάκονοι της τοπικής Εκκλησίας με επικεφαλής τον Πρωτοσύγκελλο και Προϊστάμενο του ως άνω Ιερού Ναού π. Βαρνάβα Λεοντιάδη.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης της Καβάλας αναφέρθηκε στον Άγιο Αγαθόνικο αλλά και στον Γέροντα πρώην Κίτρους κ. Αγαθόνικο, ευχαριστώντας τον Ποιμενάρχη κ. Γεώργιο για την πρόσκλησή του να συνεορτάσουν τον Μάρτυρα του Χριστού ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα σωτηρίας του ανθρώπου εάν ο άνθρωπος δεν εκλάβει το μήνυμα του Ευαγγελίου, εάν δεν κακοπαθήσει και τρίτον εάν δεν έχει εμπιστοσύνη και αφοσίωση στον Θεό.

Πλήθος κόσμου και τις δύο ημέρες υπερπλήρωσε τον Καθεδρικό Ναό της Αναλήψεως για να προσκυνήσει τα χαριτόβρυτα Ιερά Λείψανα του Αγίου Αγαθονίκου και να προσευχηθεί για τον Γέροντα Αγαθόνικο.

Προ της απολύσεως ο Σεβ. Ποιμενάρχης κ. Γεώργιος μίλησε για τον προκάτοχό του κ. Αγαθόνικο, εκφράζοντας τις θερμές ευχές του πληρώματος της τοπικής Εκκλησίας στον εορτάζοντα πλην όμως ασθενούντα πρώην Ποιμενάρχη, ο οποίος δίνει τη δική του δύσκολη μάχη, τονίζοντας ότι οι ευχές του Γέροντος Μητροπολίτη σκεπάζουν το εκκλησίασμα της Ιεράς Μητροπόλεως Κατερίνης και κάλεσε τους πιστούς να προσευχηθούν για την κλονισμένη υγεία του.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 248422
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: