Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 18/08 14:31

neomartiras samarina 6

Του Κωνσταντίνου Κυπριζλή


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη εορτάστηκε και φέτος ο Νεομάρτυς Άγιος Δημήτριος ο εκ Σαμαρίνης στον ομώνυμο ιερό ναό στο ορεινό χωριό της Σαμαρίνας του νομού Γρεβενών.

Στις 17 Αυγούστου το απόγευμα τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός με αρτοκλασία.

Την κυριώνυμο τελέσθηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γρεβενών κ. Δαβίδ και με συμμετοχή των εφημερίων της Σαμαρίνης.

Ο Μητροπολίτης Γρεβενών στο κήρυγμα του αναφέρθηκε στο βίο του Νεομάρτυρα Αγ. Δημήτριου.

Μεταξύ άλλων ο Σεβασμίωτατος τόνισε: "Στύλος και εδραίωμα των σκλαβωμένων Ελλήνων ο μοναχός Δημήτριος, γεννήθηκε στη Σαμαρίνα της Πίνδου στα τέλη του 18ου μ.Χ. αιώνα.Έγινε μοναχός στο μοναστήρι της Πατρίδας του, όπου με προσευχή και νηστεία εξάγνισε το σώμα και την ψυχή του. 

Μετά την κατάπνιξη, από τον Αλή Πασά το 1808, της επανάστασης που υποκίνησε ο παπα Ευθύμιος Βλαχάβας, ο Δημήτριος βγήκε από το μοναστήρι του και γύριζε τα χωριά κηρύττοντας τον λόγο του Θεού και διδάσκοντας υπομονή στις θλίψεις.

Μετά από συκοφαντία τον συνέλαβε ο Αλή Πασάς και τον φυλάκισε. Κατόπιν διέταξε τον άγριο βασανισμό του. Έτσι οι δήμιοι με καλαμένιες ακίδες τρύπησαν τους βραχίονες του και έπειτα τις έμπηξαν στα νύχια των χεριών και των ποδιών του.

Στη συνέχεια έσφιξαν το κεφάλι του σε μέγγενη και κατόπιν αφού τον κρέμασαν ανάποδα τον έκαιγαν από κάτω με φωτιά. Βλέποντας κάποιος Τούρκος την γενναιότητα του Δημητρίου, πίστεψε στον Χριστό και έπειτα μαρτύρησε.

Ύστερα ο Αλή Πασάς έκτισε τον Δημήτριο μέσα σ' έναν τοίχο, αφήνοντας μόνο το κεφάλι του απ' έξω για να παρατείνει το μαρτύριο.

Ο Μάρτυρας άντεξε έτσι 10 ημέρες. Τελικά παρέδωσε το πνεύμα του στον Θεό, το έτος 1808."

neomartiras samarina 1

neomartiras samarina 1

neomartiras samarina 1

neomartiras samarina 1

neomartiras samarina 1

Εμφανίσεις: 300384
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: