Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 23/06 19:24

egainia pnevmatikou 41

Κιλκίς | Χρήστος Καναρόπουλος


Μεγάλη και ιστορική η σημερινή ημέρα για την Ενορία του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλυτου Κιλκίς, της Ιεράς Μητροπόλεώς μας Πολυανής και Κιλκισίου.

Μεγάλη και ιστορική διότι πριν από δύο ημέρες συμμετείχε στον εορτασμό της 106η επετείου της απελευθερώσεως της πόλης μετά την επική μάχη στις 21 Ιουνίου του 1913, όπου ο Ελληνικός Στρατός με τα παλικάρια του από όλη την Ελλάδα, ελευθέρωσαν το Κιλκίς και την γύρω περιοχή.

Το γεγονός αυτό συνδέεται άρρηκτα με την Ενορία, διότι δύο μήνες μετά την απελευθέρωση, ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στο Κιλκίς οι πρώτοι πρόσφυγες, οι Στρωμνιτσιώτες, οι οποίοι τον Αύγουστο του 1913 άφησαν τις πατρογονικές τους εστίες, μεταφέροντας το σεβασμό και την ευλάβειά τους προς του Αγίους Πεντεκαίδεκα Μάρτυρες, τους πολιούχους, αλλά και προς τον Άγιο Δημήτριο.

Μεγάλη όμως και ιστορική ημέρα διότι τη φετινή χρονιά, το 2019, η Ενορία γιορτάζει 60 χρόνια από τα εγκαίνια του νέου Ιερού Ναού. Ο παλιός Ναός που βρήκαν εδώ οι Στρωμνιτσιώτες, κτίσμα του 19ου αιώνος, αφού παρουσίασε πολλές φθορές από το χρόνο, αλλά και διότι πλέον δεν εξυπηρετούσε τις ανάγκες των πιστών, αποφασίστηκε να γκρεμιστεί και να ανεγερθεί νέος μεγαλύτερος, ο οποίος θεμελιώθηκε την 1η Ιουνίου 1958 και εγκαινιάστηκε στις 25 Οκτωβρίου του 1959 από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Ιωακείμ Σμυρνιώτη, εφημερεύοντος του π. Σάββα Χαλναρίδη εις διαδοχήν του π. Ηλία Παπαδόπουλου.

Αυτή την ημέρα, ένα μεγάλο έργο το οποίο ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια, σήμερα έχει περατωθεί και εγκαινιάστηκε μέσα σε ατμόσφαιρα πνευματικής χαράς και ικανοποίησης. Πρόκειται για το νέο υπερσύγχρονο και αισθητικά όμορφο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο.

Κυριακή των Αγίων Πάντων, το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ ιερούργησε στον Ναό του Αγίου Δημητρίου, πλαισιούμενος από τον Αρχίμ. Επιφάνιο Θεοδωρίδη, Προϊστάμενο του ως άνω Ναού και Πρωτοσύγκελλο της τοπικής Μητροπόλεως, από τον Ιερομ. Νεκτάριο Ντέντα, τον Πρωτ. Ευστάθιο Κοντοζίδη, Εφημέριο και τον Ιεροδιάκονο Φιλόθεο Τσαμπαζάκη.

Στον κατάμεστο από ευλαβείς πιστούς Ναό, προ της απολύσεως ο π. Επιφάνιος αναφέρθηκε στο ιστορικό της απόφασης για την ανέγερση του Πνευματικού Κέντρου και την πορεία ολοκλήρωσης του έργου, το "σπίτι" όλων των ενοριτών, το οποίο διαδέχεται την μικρή αίθουσα που είχε ανηγείρει ο μακαριστός π. Τριαντάφυλλος Καμψιάδης, και πρόκειται να στεγάσει όλες τις ενοριακές, πνευματικές και φιλανθρωπικές δραστηριότητες (κατηχητικά, κοινωνικό φροντιστήριο, αμφιθεατρική αίθουσα εκδηλώσεων, εφημεριακή κατοικία, χώροι φιλοξενίας, εντευκτήριο νέων).

Εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς όλους όσοι συνέβαλαν με τον τρόπο τους στην κατασκευή και ολοκλήρωση του Κέντρου, αρχίζοντας με τη μνήμη του πατρός Σεβαστιανού Κωνσταντινίδη, Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεως, ο οποίος άφησε στη διαθήκη του ένα σημαντικό ποσό για την έναρξη των εργασιών.

Ευχαρίστησε τον σεπτό Ποιμενάρχη του Κιλκίς κ. Εμμανουήλ για το ενδιαφέρον και την πολύτιμη στήριξή του, τον ευλογημένο λαό του Κιλκίς, τους Ενορίτες του Αγίου Δημητρίου αλλά και όλους τους Κιλκισιώτες, επώνυμους και ανώνυμους, οι οποίοι ήταν και οι κύριοι συντελεστές του έργου, τους ανθρώπους που μόχθησαν και εργάστηκαν για την ολοκλήρωση του κτηρίου, τους κ.κ. Αντώνη Τσάτση, Ιορδάνη Γαβριηλίδη, Γεράσιμο Παυλίδη, Γεώργιο Ιμιρτζίδη, Χαράλαμπο Ασλανίδη και Δημήτρη Μπούμπαρη, τον νέο Δήμαρχο Κιλκίς και ενορίτη κ. Δημήτριο Κυριακίδη, την Βιομηχανία Αλουμινίου "aloumil" και τους ιδιοκτήτες της Γεώργιο και Ευαγγελια Μυλωνά, το ζεύγος Μιχαήλ και Αλίκης Γιαννάτσκου, τον νυν Δήμαρχο Κιλκίς κ. Δημήτριο Σισμανίδη, την κ. Ευαγγελία Ασλανίδου και τον κ. Στέφανο Ιωαννίδη νεωκόρους του Ιερού Ναού.

Σε όλους δόθηκαν οι ανάλογοι έπαινοι από τον Σεβασμιώτατο, ο οποίος στο τέλος της ομιλίας προέτρεψε το εκκλησίασμα να χειροκροτήσει θερμά για τη μεγάλη αυτή συλλογική προσπάθεια που καρποφόρησε και δικαίως γεμίζει ικανοποίηση όλων όσων προσέφεραν και συμμετείχαν. Αμέσως μετά τελέσθηκε ο Αγιασμός και προσφέρθηκε κέρασμα σε όλους τους συμμετέχοντες.

Το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ναού αποφάσισε να δώσει το όνομα της αλησμόνητης εκείνης πατρίδας από την οποία μεταφέρθηκαν στο Κιλκίς οι πρόγονοί τους και εγκαταστάθηκαν στην Ενορία του Αγίου Δημητρίου.

Και αυτή δεν είναι άλλη από την Στενημάχο, αφού η Ενορία έλκει την ιστορική της και παραδοσιακή της κληρονομιά από την πόλη της Στενημάχου, με την Παναγία την Ελεούσα και με τον Άγιο Τρύφωνα τον οποίο εορτάζει κάθε χρόνο και γι' αυτό ονόμασε το Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο "Η ΣΤΕΝΗΜΑΧΟΣ" και έτσι στα "Στενημαχίτικα" χτυπάει πλέον ακόμα πιο δυνατά η καρδιά της Ενορίας.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 300360
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: